فقه معاصر

فقه معاصر

  • یوسف قرضاوی

    بررسی احادیث و روایات طبی پیامبر از نظر ابن قیم، ابن خلدون و قرضاوی

    بررسی احادیث و روایات طبی پیامبر از نظر ابن قیم، ابن خلدون و قرضاوی نویسنده: دکتر یوسف قرضاوی/ مترجم: عبدالعزیز سلیمی   آیا اجرای احادیث مربوط به طبابت و پزشکی سبب کسب ثواب است؟ من بر این باورم که بیشتر احادیث مربوط به طبابت و خواص گیاهان؛ مانند: ترغیب به استفاده از نوعی سرمۀ چشم، یا نوع خاصی از غذاها و پارچه و … امثال آنها در محدودۀ «ارشاد» قرار دارند و ترک نمودن آنها موجب ترک اجر و پاداش…

    ادامه »»»
  • زن قرائت قرآن

    حکم قرائت قرآن در دوره‌ی ماهانه

    حکم قرائت قرآن در دوره‌ی ماهانه نویسنده: دکتر محمد هیثم الخیّاط / مترجم: محسن نیکخواه در اینجا لازم می‌دانم به حکم رایج و معروف نهی زن حائض از لمس و تلاوت قرآن در ایام دوره‌ی ماهانه که او را در یک پنجم و یا یک‌چهارم عمرش از ارتباط با کتاب خدا محروم می‌کند، اشاره‌ای داشته باشم. این نهی در حالی است که از أم المٶمنین عائشه (رض) روایت شده است که: پیامبر به او فرمود: “آن حصیر کوچک را از…

    ادامه »»»
  • رویت هلال

    مقارنه یا رؤیت هلال؟ همراه با چند پرسش

    مقارنه یا رؤیت هلال؟ همراه با چند پرسش نویسنده: محمد احمدیان   مطالعه کتاب : در نحوه ثبوت هلال رمضان و نقد مقارنه ثبوت ماه مبارک رمضان در فقه اسلامی تالیف: دکتر زکریا حسینی ثبوت ماه مبارک رمضان در فقه اسلامی     امروز، یکی از دلایل آغاز و پایان ماه مبارک رمضان، روش نجومی “مقارنه” یا” قران” است. 🖌” علیرضا بوژمهرانی” کارشناس نجوم این چنین توضیح می دهد: “مقارنه یا قران نیّرین، یا تولد ماه نو: زمانی است که…

    ادامه »»»
  • روزه

    مجازاتِ روزه‌خواری

    مجازاتِ روزه‌ خواری نویسنده : محسن نیکخواه   قابل توجّهِ کشورهای اسلامی! تا جایی که بنده اطلاع دارم، در کلام خدا، در آن قولِ فصل، در آن تبیان، در آن سخنِ آسان، در آن نور، در آن هدایت‌گر به راهِ سلامت، در آن کلامی که باطل از هیچ سمتی به آن راه ندارد، در آن بزرگ (عظیم) و کامل (مجید) و فرزانه(حکیم)، در آن روشن و آشکار در آن مبارک در آن تردیدناپذیر (لا ریب فیه) در آن معیار (فرقان…

    ادامه »»»
  • ماه رجب

    فضلیت ماه رجب و مسائل متعلق به آن

    فضلیت ماه رجب و مسائل متعلق به آن نویسنده: شیخ نوح مقدم   🔸ماه رجب یکی از چهارماه حرام نزد الله متعال است. رسول الله صلی الله علیه وسلم در ذکر نام این ماه‌ها چنین می فرمایند: (السَّنَهُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا، مِنْهَا أَرْبَعَهٌ حُرُمٌ، ثَلَاثَهٌ مُتَوَالِیَاتٌ: ذُو الْقِعْدَهِ، وَذُو الْحَجَّهِ، وَالْمُحَرَّمُ، وَرَجَبُ مُضَرَ، الَّذِی بَیْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ) مُتَّفَقٌ عَلَیْهِ هر سالی دوازده ماه است که چهار ماه آن حرام است که سه ماه آن پیاپی‌اند: ذوالقعده، ذوالحجه و محرم و…

    ادامه »»»
  • ماه رجب

    فضلیت ماه رجب و بدعت های ماه رجب

    فضلیت ماه رجب و بدعت های ماه رجب  نویسنده: فیصل بن علی البعدانی   خداوند بر حسب حکمت  خویش برخی از روزها و شب ها و ماه ­ها را بر برخی دیگر برتری داده است تا این­که بندگانش در آن­ها بیشتر در انجام عبادات بکوشند واعمال صالحه را بیشتر انجام دهند ولی شیاطین انس و جن همیشه تلاش کرده ­اند مردم را از آن باز دارند ومانع انجام اعمال نیک توسط بندگان نیکوکار خداوند شوند تا جایی که تلاش می کنند…

    ادامه »»»
  • اجماع

    امکان انعقاد اجماع در عصر حاضر، آری یا نه؟!

    امکان انعقاد اجماع در عصر حاضر، آری یا نه؟! نویسنده: دکتر مصطفی زلمی / مترجم: دکتر احمد نعمتی آیا انعقاد اجماع در این عصر برای کشف احکام شرعی نسبت به وقایع جدید و نوپدیدی که در زمان های گذشته نمونه ی آنها نبوده و دستیابی به نصوص ظاهری که بتوان احکام شرعی را از آن استنباط نمود امکان دارد یا خیر؟ جواب این سؤال دارای دو جنبه است جنبه ی منفی جنبه ی مثبت الف) جنبه ی منفی: مقتضای این…

    ادامه »»»
  • مقاصد شریعت

    پیشوایان مقاصد شریعت و گذری به نگرش خاص هر کدام

    پیشوایان مقاصد شریعت و گذری به نگرش خاص هر کدام مؤلف: جاسر عوده / مترجم: محمود محمودی پیشوایان مقاصد قرن پنجم هجری شاهد تولد پدیده ای بود که «عبدالله بن بیه» آن را فلسفه ی تشریع اسلامی» نام نهاده است. در پایان قرن پنجم مسلم بود که روش های اسمی و ظاهرگرای گذشته برای پاسخگویی به مسائل پیچیده و جدید آن روز کافی نیستند. در پاسخ به آن مسائل، نظریه ی «مصلحت مرسله» مطرح گشت که مصالح و منافعی مورد…

    ادامه »»»
  • تعزیه فاتحه خوانی

    آداب و اصول اساسی تعزیه

    نویسنده: خالد بن دایل الشمرانی/ مترجم : جهانگیر ولد بیگی تعزیه در اسلام یکی از وسایل تقرب و نزدیک است( تقرب و نزدیکی افراد جامعه به هم و ایجاد الفت و مودت وبدون با هم تقرب به خدا از این جهت که فرد هنگام تعزیه مشغول ادای حقوق برادر دینی خود است.) و در بین علماء در مستحب بودن آناختلافی نیست و چنین حمکی ( مستحب بودن) هم با سنت قولی و هم با سنت فعلی و عملی صحیح به…

    ادامه »»»
  • سهم ارث

    ارث زنان، عدالت در ارث، سهم ارث زن بیشتر است

    ارث زنان، عدالت در ارث، سهم ارث زن بیشتر است ♦️میراث زن وقتی می گوییم: «در اسلام، زن کمتر از مرد ارث می برد یا مرد بیش از زن ارث می برد» آیا این جمله صحیح است؟ پاسخ مثبت است. حال اگر بگوییم: «در اسلام مرد کمتر از زن ارث می برد» چه؟ این جمله نیز صحیح است!! اگر بگوییم: «بطور مساوی و برابر ارث می برند» چه؟ این نیز صحیح است!! اگر در پی دریافت حقیقت هستید، با ما…

    ادامه »»»
  • منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان

    شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان

    شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان مترجم: ماجد احمدیانی شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان در دیدگاه اتحادیه چگووه است؟ ١. ما ایمان داریم که شریعت اسلامی، وحی خداوند متعال بوده که در قرآن کریم و سنت صحیح نبوی، نمود پیدا کرده است. فقه اسلامی نیز عبارت از کوششهای عقل و خرد مسلمانی است که در فهم قرآن و سنت و استنباط احکام عملی از آنها، مجتهد شده است. بنابراین “شریعت”، وحی…

    ادامه »»»
  • نقد اجتماعی فقه و فقاهت از منظر امام محمد غزالی ، با نگاهی به کتاب «جواهر القرآن »

    نقد اجتماعی فقه و فقاهت از منظر امام محمد غزالی ، با نگاهی به کتاب «جواهر القرآن » نویسنده: سید محمود نجاتی حسینی ?امام ابوحامد محمد غزالی توسی خراسانی( سده ۵ هجری / ۱۱ میلادی ) از اندیشمندان بزرگ جهان اسلام در حوزه  «دین پژوهی انتقادی اصلاحی راهبردی » و «روشن گری دینی » و «شکاکیت گرایی انتقادی معرفتی-  عقیدتی » است . غزالی استاد بی بدیل دانش پژوهی کلاسیک و‌اصیل اسلامی در حوزه های مهمی نظیر:‌ «الاهیات ، کلام…

    ادامه »»»
  • متعه، صیغه، ازدواج موقت ازدیدگاه قرآن

    متعه، صیغه، ازدواج موقت ازدیدگاه قرآن نویسنده:محمد حامدی دیدگاه قرآن در باره ی متعه یا ازدواج موقت چیست؟ در مورد پاسخ به سوالات فقهی چنین شایسته است که در باره ی سه نوع خاص از دینداری مرسوم در میان مسلمانان بیان مختصری داشته باشیم تا از این منظر بصورت واضح تر پاسخ سوالات فقهی را دریافت نماییم. در این  مورد بخوانید:  وفادار باشید به همسرتان به این ۱۸ دلیل! ١- دینداری روایت مدار : انسان بر اساس این دیدگاه ،…

    ادامه »»»
  • گناه

    گناهان کبیره در روزگار ما

    ?گناهان کبیره در روزگار ما نویسنده: دکتریوسف قرضاوی / مترجم: هیوا راشدی ضروری است که برای مسلمان معاصر بعضی از گناهان کبیره و مهلک و نابود گر را که در روزگار ما رواج یافته  است تبیین کنیم، شاید برای بعضی از مردم پوشیده باشند. کسانی که بیشتر گناهان کبیره را در زنا و مشروب خواری و امثال آن منحصر می‌کنند. در حالی که این‌ها، گناهان فردی هستند که شاید آثار و ضرر آنها فقط بر افراد یا خانواده‌هایشان مترتب گردد،…

    ادامه »»»
  • هاشم حسین پناهی

    حکمِ قیامت کسی است که با تحقیق، تدبّر و تفکّر کامل، دینی غیر از اسلام را انتخاب می‌کند چیست؟

    حکمِ قیامت کسی است که با تحقیق، تدبّر و تفکّر کامل، دینی غیر از اسلام را انتخاب می‌کند چیست؟ نویسنده: دکتر یوسف قرضاوی / ترجمه: هاشم حسین پناهی   مطلب زیر برگردان سخنان دکتر قرضاوی در مورد حکمِ قیامت کسی است که با تحقیق، تدبّر و تفکّر کامل، دینی غیر از اسلام را انتخاب می‌کند: برادری از ایران به نام محی‌الدّین نامه‌ای طولانی نوشته و سؤالاتی پرسیده است که آن را با شما به اشتراک می‌گذارم. این برادر پرسیده است:…

    ادامه »»»
دکمه بازگشت به بالا