دروسی از فی ظلالمطالب جدید

اهمیت درک زمان و گذر زمان در فهم صحیح زندگی دنیا و آخرت!

📌 همه این جنگ و جدال و قیل و قال برای یک ساعت!؟

❗️اهمیت درک زمان و گذر زمان در فهم صحیح زندگی دنیا و آخرت!

وَیَوۡمَ یَحۡشُرُهُمۡ کَأَن لَّمۡ یَلۡبَثُوٓاْ إِلَّا سَاعَهٗ مِّنَ ٱلنَّهَارِ یَتَعَارَفُونَ بَیۡنَهُمۡۚ قَدۡ خَسِرَ ٱلَّذِینَ کَذَّبُواْ بِلِقَآءِ ٱللَّهِ وَمَا کَانُواْ مُهۡتَدِینَ
(یونس ۴۵)

(‌ای پیغمبر! ایشان را بترسان از) روزی که آنان را (‌خدا برای حساب و کتاب‌) گـرد می‌آورد (‌و ایشان در آن روز به یاد زندگی دنیا می‌افتند و از هـراس رستاخیز فکر مـی‌کنند که‌) انگار جز سـاعتی از روز (‌در دنیا نبوده‌اند و) نمانده‌اند (‌تنها بدان اندازه‌) کـه بـا همدیگر آشنا شوند (‌و آنگاه از یکدیگر خداحافظی کنند و بـه سرای دیگر روند! در روز قیامت‌) بـه راستی کسـانی زیانبارند که رویـاروئی بـا خدا را تکـذیب کرده‌انـد و راهیاب نبوده‌اند.

✔️در این گردش و چرخش گذرا نگاه می‌کنیم و نـاگـهان می‌بینیم کسانی که برای حساب و کـتاب قیامت گـرد آورده شده‌اند متوجّه می‌گردند کـه در دنیا چـه زود گرفتار آمده‌اند!

✔️پی می‌برند کـه کـوچ دنـیوی ایشـان بسیار کوتاه بوده است‌. انگار کوچ آنان ساعتی از یک روز بوده است و ایـن یک سـاعت را در آشـنائی با یکدیگر بسر برده‌اند. سپس صحنۀ آشـنائی بـه پـایان آمده است و پرده فروافتاده است‌.

🔳یا این که این آیه تنها برای تشبیه زندگی دنیا است‌، و مثالی از زندگی مردمانی است‌ که به دنیا گام نهاده‌اند و سپس از آن بیرون رفته‌اند. انگار در ایـن جـهان جـز ملاقات و آشنائی با یکدیگر کاری نکرده‌اند؟

🔳 این آیه هر چند بیانگر تشـبیه است‌، ولی حـقّ‌الیقین و مسألۀ راستین است‌.

⁉️اگر چنین نیست مگر مـردمان در این زمین از کار آشنائی می‌پردازند؟
مردمان پیوسته به دنیا می‌آیند و از دنیا می‌روند.
یکـی خـویشتن را بـه دیگران معرّفی می‌کند، و گروهی خود را به گـروه‌های دیگری معرّفی می‌کنند، و سپس می‌روند.

⁉️اگر چنین نیست‌، مگر نه این است ‌که این افرادی‌ که با یکدیگر کشمکش و پیکار می‌کنند، و در هـر سـاعتی میانشان سوء تفاهم پیش می‌آید و درگیری برخـی بـا بعضی از ایشان روی می‌نماید، آیا معارفه و آشـنائی آنان چنان ‌که باید به تمام و کمال صورت ‌گرفته است و پایان پذیرفته است‌؟

❌ این ملّت‌های خونخوار یکدیگر، و این دولتهای دشـمن همدیگر – البتّه برای حقّ مردم، و در مسیر سالمی‌، و برابر برنامۀ درستی‌، با یکدیگر دشمنی نـمی‌ورزند و نمی‌جنگند…

✖️ بلکه پیکار و ستیزشان با یکدیگر بر سـر اموال ناچیز و کالاهای بی‌ارزش دنیا است و بس‌.

⁉️ آیـا یکـی بـا یکـی و دسته‌ای با دسته‌ای آشنا شده‌اند؟
ملّت‌ها و دولت‌ها هنوز از جنگ و ستیزی دست نکشیده، به جنگ و ستیز دیگری می‌پردازند.

✅بلی‌ که این تشبیهی برای به تـصویر کشـیدن ‌کـوتاهی زنـدگی دنـیوی است‌، و لیکن حقیقتی را بـه تصویر می‌زند که ژرف‌تر و سترگ‌تر از چیزهائی است ‌که میان مردمان در این جهان می‌گذرد!

▪️ سپس می‌کوچند!
در پرتو این صحنه‌، زیان سنگینی جلوه‌گر می‌آید کـه گریبانگیر کسانی می‌گردد که همۀ تلاش و توان خود را مصرف این ‌کوچ گذرا و کوتاه‌ کرده‌اند، و ملاقات با خدا را دروغ نامیده‌اند، و از این ملاقات غافل گشته‌اند،

😐و کاملاً سرگرم این‌ کوچ -‌ نه این ‌کوچ‌، بلکه این درخشش آذرخش – شده‌اند، و چیزی را برای این ملاقات آماده نکرده اند که آن را به پـروردگارشان نشـان دهـند،

😐 و همچنین چیزی را بـرای سکـونت طولانی در سـرای سرمدی تهیّه ندیده‌اند.

📌(قَدْ خَسِرَ الَّذِینَ کَذَّبُوا بِلِقَاءِ اللَّهِ وَمَا کَانُوا مُهْتَدِینَ)
واقعاً کسانی زیانبارند که رویاروئی با خـدا را تکـذیب کرده‌اند و راهیاب نبوده‌اند.

✅از این صحنهۀ گذرای روز رستاخیز، و از صحنۀ گذرائی که پیش از این دربارۀ زندگی جهان بیان شد، و از سخن با پیغمبر صلّی الله علیه وآله وسلّم دربارۀ تهدید تکذیب‌کنندگان از سوی خدا، تهدید پیچیده و مبهمی که نـمی‌دانـند آیـا فـردا ناگهان بر سرشان بتازد، و یا این‌ که تا روز سزا و جزای قیامت بدیشان مهلت داده می‌شود، شمشیر آهـیخته‌ای ساخته می‌شود که بالای سرشان نگاه داشته می‌شود تا از خـدا بترسند و راهـیاب گـردند…

✔️این اسلوب هـم روش قرآ‌ن در پیوند دا‌دن دنیا با آخرت است‌، آن هم با واژه‌های اندکی و در لحـظه‌های انـدکی‌، و به شکل زنده‌ای‌ که دلها را لمس می‌کند و می‌پساید و بدانها نفوذ می‌نماید، و در عین حال حقیقت پـیوند دنیا و آخرت و زنـدگی ایـن جهان و زندگی آن جـهان را آن‌ گونه‌ که هست‌، و آن ‌گونه که بـاید در جـهان‌بینی صحیح اسلامی باشد، به تصویر می کشد.

————————————–

منبع: فی ظلال القرآن ، نویسنده: سیدقطب ، مترجم: دکتر مصطفی خرمدل، نشر احسان

مطالب مرتبط: دروسی از فی ظلال القرآن

ویژگی های وقت و درک ارزش وقت و زمان

🆔 @eslahe

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *

دکمه بازگشت به بالا