حركات و احزابسياسي اجتماعي

اصول دموکراسی مورد نظر اخوان المسلمین

اصول دموکراسی مورد نظر اخوان المسلمین

 استاد مأمون هضیبی

پانزده مبدأ و قاعده ذیل ،لب ّو خلاصه ی مبادی و اصول «دمکراسی » مورد نظر جماعت اخوان المسلمین هستند ،ما به صورت علنی و صریح این مبادی را توضیح داده ایم و تمامی احزاب و نیروهای سیاسی مصر را به تأیید آنها به عنوان یک «پیمان ملی دعوت کرده ایم چنان که این مبادی جزو برنامه ی انتخاباتی اخوان در نوامبر سال ۱۹۵۵ م. نیز بودند .این مبادی پانزده گانه عبارتند از :

۱. اعتراف تام به این که تنها مردم مصدر و منشأ تمامی اختیارات و سلطه می باشند تا آنجا که هیچ حزب و جماعت و سازمانی حق احراز سلطه و فرمان بر مردم را ندارد ،مگر انکه مردم خود آن را به این منصب گمارده یا این حق را به او سپرده باشند.

۲. التزام و احترا برای قوانین و دستوراتی که دولت مردمی از طریق انتخابات سالم عمومی انها را تصویب می کند

۳. تأکید بر ازادی ابراز عقیده و رأی .

۴. تأکید بر ازادی انجام و اقامه ی شعائر دینی برای پیروان همه ی ادیان آسمانی موجود در کشور .

۵ . تأکید بر آزادی آرائ و اعلام آن ،و دوت سالم به آن ،در چارچوب نظام و قوانین عمومی کشور و پایه های اساسی جامعه .که در باب اول قانون اساسی کشور آمده اند و آزادی فعالیت رسانه های گروهی مختلف چون «تلوزیون ، رادیو،ویدئو ،کتب ،روزنامه ، مجلات و …»برای تحقق بخشیدن به آزادیهای اجتماعی مندرج در قانون جزو ضروریات است .

۶.تأکید بر آزادی تشکل احزاب و سازمانهای سیاسی ،و این که هیچ تشکل اداری و کشوری حق مداخله در امور آنها را ندارد .و تنها مرجعی که صلاحیت صدور حکم ممنوعیت  فعالیت حزب را دارد قوه ی قضائیه است .که آنهم باید از استقلال تامّ برخوردار باشد و هیچ اهرمی حق فشار بر آنرا ندارد و یگانه مرجع تشخیص مسائل مخالف با آداب و نظام عمومی کشور و پایه های اساسی جامعه ی قوه ی قضائیه مستقل است و تنها قوه ی قضائیه صلاحیت دار دتشخیص دهد فلان کار مخلّ نظام کشور یا جزو اعمال خشونت است .

۷. تأکید بر آزادی اجتماعات مردمی ،و دعوت به آن ،و مشارکت در آن ،در چار چوب حفظ سلامت و امنیّتجامعه و عدم اخلال در نظم عمومی و اجتناب از به کار گیری اسلحه یا تهدید به وسیلهی آن وحمل آن .

۸. تأکید بر آزادی راهپیمائی مسالمت آمیز .

۹. تأکید بر اینکه اقشار مختلف مردم حق دارند از طریق انتخابات صحیح و سالم و آزاد نمایندگان خود را انتخاب و به مجلس بفرستند و هر چند سال یکبار انتخابات صورت گیرد و این که قانون انتخابات شامل ضمانتهای باشد که حق هیچ کس پایمال نشود و سلامت آن را تضمین نماید .

۱۰. تضمین حقوق کلیه ی هم وطنان جهت احراز پست نمایندگی مجلس شوری در صورتی که واجد شرایط عمومی مندرج در قانون اساسی باشند .

۱۱ . حفظ حق تمامی هموطنان اعم از زن و مرد ، جهت مشارکت در انتخابات مجلس شوری هرگاه واجد شرایط قانونی باشند .

۱۲ . تضمین استقلال قوه ی قضائیه در همه ی درجات و تمامی اجرا ئیاتش و و ضع شروط شفاف و روشن جهت دور نگاه داشتن آن از هر گونه اعمال مداخله و سلیقه ی شخصی و جناحی و اینکه هیچ کسی جز در حضور قاضی محاکمه نشود و تمامی محاکمات و دادگاههای ملغی اعلام شوند و تشکیل دادگاههای نظامی فقط برای افراد مسلح صورت گیرد .

۱۳. بین اتهام و تحقیق باید فاصله و جدائی به وجود آید ،و باید،حق گرفتن وکیل برای همه ی افراد جامعه محرز باشد و این وکیل هم باید مستقل عمل نماید ،نه زیر نظر دادگستری .و هر کس که به عنوان احتیاط بازداشت میشود حق دارد علیه بازداشت خویش از تمام دستگاههای قضائی شکایت کند .

۱۴. نیروهای مسلح به هیچ وجه نباید در امور سیاسی دخالت نمایند ،زیرا هدف از تشکیل این نیروها حفاظت از حریم مملکت در قبال هجوم بیگانگان است و دولت به هیچ عنوان حق استفاده از آنها را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در جهت مقاصد و تحمیل سلطه و اراده ی خویش ندارد .و حق ندارد از آنها به عنوان ابزاری برای تهدید مردم و سلب آزادیهای آنان استفاده کند .وزیر دفاع هم باید همانند بقیه ی وزیران یک فرد سیاسی و غیر نظامی باشد .

۱۵. باید وظایف پلیس و بقیه ی دستگاههای امنیتی کشور محدود باشد و چهارچوب آن را قانون تعیین کند و باید وظیفه آنها به حفظ و امنیت کشور و جامعه محدود گردد.دولت به هیچ عنوان حق ندارد نیرو های انتظامی و دستگاه امنیتی کشور را به ژاندارم خود تبدیل کند .و در راستای حفظ سلطه خویش و قلع و قمع مخالفان و ایجاد جو رعب و وحشت آنها را به استخدام خود در آورد .باید قوانینی تدوین شود که چهار چوب کار این دو نیرو را مشخص گرداند و آنها را از دخالت در کارهای مردم و جمعیتهای عمومی و انتخابات و …منع نماید .

در خاتمه می گویم این کتاب «قرآن »،«قانون و دستور زندگی ماست »ما در اوج قوت و عزت ایمانی آن را بر فراز سرمان به اهتزاز در می آوریم .و با التزام به مبادی آن و احکام و شریعتمان و ایمان به اینکه «تنها اسلام یگانه راه حل اساسی است »به میدان می آییم و به اذن و توفیق خداوند به اندازه ی یک تار مو هم از این عقیده و باور منحرف نخواهیم شد.

« رَبَّنَا افْتَحْ بَیْنَنَا وَبَیْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَأَنتَ خَیْرُ الْفَاتِحِینَ »

****************************

 منبع :  مأمون هضیبی         سیستم سیاسی در اسلام          ترجمه : محمد ملازاده    نشر احسان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *

دکمه بازگشت به بالا