فقه معاصر
فقه معاصر
-
آداب و اصول اساسی تعزیه
نویسنده: خالد بن دایل الشمرانی/ مترجم : جهانگیر ولد بیگی تعزیه در اسلام یکی از وسایل تقرب و نزدیک است( تقرب و نزدیکی افراد جامعه به هم و ایجاد الفت و مودت وبدون با هم تقرب به خدا از این جهت که فرد هنگام تعزیه مشغول ادای حقوق برادر دینی خود است.) و در بین علماء در مستحب بودن آناختلافی نیست و چنین حمکی ( مستحب بودن) هم با سنت قولی و هم با سنت فعلی و عملی صحیح به…
ادامه »»» -
ارث زنان، عدالت در ارث، سهم ارث زن بیشتر است
ارث زنان، عدالت در ارث، سهم ارث زن بیشتر است ♦️میراث زن وقتی می گوییم: «در اسلام، زن کمتر از مرد ارث می برد یا مرد بیش از زن ارث می برد» آیا این جمله صحیح است؟ پاسخ مثبت است. حال اگر بگوییم: «در اسلام مرد کمتر از زن ارث می برد» چه؟ این جمله نیز صحیح است!! اگر بگوییم: «بطور مساوی و برابر ارث می برند» چه؟ این نیز صحیح است!! اگر در پی دریافت حقیقت هستید، با ما…
ادامه »»» -
شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان
شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان مترجم: ماجد احمدیانی شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان در دیدگاه اتحادیه چگووه است؟ ١. ما ایمان داریم که شریعت اسلامی، وحی خداوند متعال بوده که در قرآن کریم و سنت صحیح نبوی، نمود پیدا کرده است. فقه اسلامی نیز عبارت از کوششهای عقل و خرد مسلمانی است که در فهم قرآن و سنت و استنباط احکام عملی از آنها، مجتهد شده است. بنابراین “شریعت”، وحی…
ادامه »»» -
نقد اجتماعی فقه و فقاهت از منظر امام محمد غزالی ، با نگاهی به کتاب «جواهر القرآن »
نقد اجتماعی فقه و فقاهت از منظر امام محمد غزالی ، با نگاهی به کتاب «جواهر القرآن » نویسنده: سید محمود نجاتی حسینی 📝امام ابوحامد محمد غزالی توسی خراسانی( سده ۵ هجری / ۱۱ میلادی ) از اندیشمندان بزرگ جهان اسلام در حوزه «دین پژوهی انتقادی اصلاحی راهبردی » و «روشن گری دینی » و «شکاکیت گرایی انتقادی معرفتی- عقیدتی » است . غزالی استاد بی بدیل دانش پژوهی کلاسیک واصیل اسلامی در حوزه های مهمی نظیر: «الاهیات ، کلام…
ادامه »»» -
متعه، صیغه، ازدواج موقت ازدیدگاه قرآن
متعه، صیغه، ازدواج موقت ازدیدگاه قرآن نویسنده:محمد حامدی دیدگاه قرآن در باره ی متعه یا ازدواج موقت چیست؟ در مورد پاسخ به سوالات فقهی چنین شایسته است که در باره ی سه نوع خاص از دینداری مرسوم در میان مسلمانان بیان مختصری داشته باشیم تا از این منظر بصورت واضح تر پاسخ سوالات فقهی را دریافت نماییم. در این مورد بخوانید: وفادار باشید به همسرتان به این ۱۸ دلیل! ١- دینداری روایت مدار : انسان بر اساس این دیدگاه ،…
ادامه »»» -
گناهان کبیره در روزگار ما
🚫گناهان کبیره در روزگار ما نویسنده: دکتریوسف قرضاوی / مترجم: هیوا راشدی ضروری است که برای مسلمان معاصر بعضی از گناهان کبیره و مهلک و نابود گر را که در روزگار ما رواج یافته است تبیین کنیم، شاید برای بعضی از مردم پوشیده باشند. کسانی که بیشتر گناهان کبیره را در زنا و مشروب خواری و امثال آن منحصر میکنند. در حالی که اینها، گناهان فردی هستند که شاید آثار و ضرر آنها فقط بر افراد یا خانوادههایشان مترتب گردد،…
ادامه »»» -
حکمِ قیامت کسی است که با تحقیق، تدبّر و تفکّر کامل، دینی غیر از اسلام را انتخاب میکند چیست؟
حکمِ قیامت کسی است که با تحقیق، تدبّر و تفکّر کامل، دینی غیر از اسلام را انتخاب میکند چیست؟ نویسنده: دکتر یوسف قرضاوی / ترجمه: هاشم حسین پناهی مطلب زیر برگردان سخنان دکتر قرضاوی در مورد حکمِ قیامت کسی است که با تحقیق، تدبّر و تفکّر کامل، دینی غیر از اسلام را انتخاب میکند: برادری از ایران به نام محیالدّین نامهای طولانی نوشته و سؤالاتی پرسیده است که آن را با شما به اشتراک میگذارم. این برادر پرسیده است:…
ادامه »»» -
حکم اثبات هلال ماه با محاسبات علم نجوم ( بخش دوم)
حکم اثبات هلال ماه با محاسبات علم نجوم (بخش دوم) نویسند : جابر عیدالونده العازمی – ترجمه : مظهر نعمتی دزاوری دلایل مانعین (مخالفین) استدلالات و مناقشات : گروه مانعین حکم اثبات هلال ماه با دلایل نقلی وعقلی برای اثبات نظر خود استدلال نموده اند . دلایل نقلی مانعین قرآن کریم : ” شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَ بَیِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْکُمُ الشَّهْرَ فَلْیَصُمْهُ ….. (البقره :۱۸۵) ترجمه : (روزه، در…
ادامه »»» -
حکم اثبات هلال ماه با محاسبات علم نجوم ، بخش نخست
حکم اثبات هلال ماه با محاسبات علم نجوم نویسنده : جابر عیدالونده العازمی – ترجمه : مظهر نعمتی دزاوری مقدمه: آغاز ماه قمری و رویت هلال ماه شب اول ماه همیشه دغدغه اصلی مسلمانان بوده است و این مهم به خصوص در مورد ماه مبارک رمضان و ماه ذی الحجه که دو فریضه واجب روزه و حج در آنها انجام میشود، از اهمیت بیشتری برخوردار میشود در این سلسله نوشتار سعی شده است به اختصار،مساله ی اثبات هلال ماه با…
ادامه »»» -
نکاتی در باب کرونا و تعطیلی نماز جمعه و جماعات
نکاتی در باب کرونا و تعطیلی نماز جمعه و جماعات نویسنده: محمد ابراهیم ساعدی رودی دکترای تفسیر و علوم القرآن 🙏 از علما و مفتیان عزیز تقاضا میشود که به نکات زیر توجه کنند: ۱⃣ حفظ جان نخستین و مهمترین ضرورت از ضرورتهای دین است و توقف موقتی جمعه و جماعات را میطلبد. بینید: تمام احکام اسلام در راستای ضروریات پنجگانه قرار دارند که عبارتند از: ۱- حفظ جان. (مثلا حرام بودن قتل نفس و فرض بودن قصاص برای حفظ…
ادامه »»» -
تغیر در اوضاع اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی سبب تغییر فتوا
تغیر در اوضاع اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی سبب تغییر فتوا نویسنده: : دکتر یوسف قرضاوی / مترجم: محمد مقدس تغییرات اوضاع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی_ که اقتضای سنت و پیشرفت و تحول است _باعث می شود نظر مردم در مورد بسیاری از چیزها تغییر کند؛ از جمله : الف: غیر مسلمانان در جامعه اسلامی مسئله اهل ذمه و آن چه که به عنوان “اقلیت های دینی ” در جومع اسلامی از آن یاد می شود و مسئله اقلیت…
ادامه »»» -
آداب و احکام قربانی کردن
آداب و احکام قربانی کردن عبدالصمد مرادزهی-اسماعیلآباد خاش آداب قربانی رسول الله-صلی الله علیه وسلم- فرمود: «کسی که توانایی قربانی داشته باشد و قربانی نکند به مصلای ما نزدیک نشود.» [۱] تعریف قربانی: حیوانی که در روز عید و ایام تشریق به قصد تقرب و نزدیکی به خدا ذبح میشود. ۱. سنت است شخصی که میخواهد قربانی کند از اول ماه ذیالحجه تا هنگام قربانی کردن موی سر و موهای زاید بدن و ناخنهایش را کوتاه نکند. امسلمه-رضی الله عنها-…
ادامه »»» -
فلسفه قربانی و تاریخچه آن
نویسنده: دکتر عبیدالله بنی کمال قربانی یک عبادت مالی و از شعائر اسلام است و در مقابل دیگر عبادتهای مالی ویژگیهای خاصی دربر دارد، با توجه به آن ویژگیها، قربانی بین عبادتهای دیگر جایگاه و اهمیت ممتازی را حائز است.از نظر معنای لغوی «قربانی» از لفظ «قربان» ماخوذ است. هر آن چیزی که ذریعه و وسیله تقرب و نزدیکی به الله تعالی باشد آن را «قربانی» میگویند؛ آن چیز خواه ذبح حیوان باشد یا دیگر صدقات.
ادامه »»» -
آیا مسیحیان برادران ما هستند و علت جنگ ما با یهودیان چیست؟
آیا مسیحیان برادران ما هستند و علت جنگ ما با یهودیان چیست؟ نویسنده: : دکتر یوسف قرضاوی /ترجمه: دکتر احمد نعمتی پرسش: فاضل و دانشمند محترم، دکتر یوسف قرضاوی بعضی متحجران و کوته فکران تنگ نظر به شما اتهام زده اند، که گویا شما اهل تساهل و تسامح هستید؛ و با یهودیان و مسیحیان کافر، سر سازش دارید. نشانه اش این است که، شما با آنها به شیوهی مسالمت آمیز برخورد میکنید؛ و از آنها پشتیبانی می نمایید؛ و…
ادامه »»» -
حقیقت های دانستنی در مورد اهل کتاب و دیدگاه اسلام در مورد یهود و مسیح
حقیقت های دانستنی در مورد اهل کتاب و دیدگاه اسلام در مورد یهود و مسیح نویسنده: : دکتر یوسف قرضاوی /ترجمه: دکتر احمد نعمتی یادآوری این حقیقت ها – در این جای سخن – بسیار بایسته است: ۱. کفر اهل کتاب ، الحادی نیست؛ کفر اهل کتاب در ردیف کفری که به انکار خداوندی خدا می انجامد، نیست؛ هم چنین، این کفر – در کل – با کفر کمونیست ها و ماتریالیستها – که ماورای حس و ماده را انکار…
ادامه »»»