اندیشه

  • کاک احمد مفتی زاده

    تعارض تکلیف، پپدایش مذاهب و انحراف حکومت، درمان تفرقه و…

    تعارض تکلیف، پپدایش مذاهب و انحراف حکومت، درمان تفرقه و… نویسنده: کاک احمد مفتی زاده   متأسّفانه شرایطی وجود داشت که شماری اندک از مسلمانانِ پرورش یافته، که مانده بودند، گاهی بخصوص در آغاز کارِ دگرگون‌شدن سیستم، که مهم‌ترین مرحله است، سراسیمه می‌شدند. گفته شد: وظیفۀ همۀ مسلمانان این بود که مانند حسین و عبدالله، جان و مال و همه چیز خود را فدا کنند و نگذارند این تغییر تحقق پیدا کند، سیستم حکومت اسلامی از بین برود و حکومت…

    ادامه »»»
  • نواندیشان دینی در حال تخریب دین، امیر ترکاشوند و تعداد روزهای ماه رمضان

    نواندیشان دینی در حال تخریب دین، امیر ترکاشوند و تعداد روزهای ماه رمضان هر دم از این باغ بری میرسد نویسنده: ناصر علی‌یار   در فضای مجازی خواندیم که آقای امیر ترکاشوند روزه ماه رمضان را سه روز اعلام کرده است او از جمله کسانی است که چند سال پیش کتاب قطوری درباره عدم ضرورت «پوشش سر و گردن» برای خانمها نوشتند. بدین مناسبت نامیمون بایسته است کارنامه این نحله تفرقه انداز را که از آغاز نهضت اصلاحگران دینی در…

    ادامه »»»
  • اجتهاد و فتوا

    اجتهاد میان میان باطن گرایان جدید و نو ظاهرگرایان حرفگرا و تاریخمنمدی نص

    اجتهاد میان میان باطن گرایان جدید و نو ظاهرگرایان حرفگرا و تاریخمنمدی نص نویسنده: پروفسور علی محی الدین قره داغی مترجم: محمد ملا زاده ‍ ?اجتهاد میان میان باطن گرایان جدید و نو ظاهرگرایان حرفگرا ? تاریخمنمدی نص دینی ?چهره‌ی واقعی سکولارها ?سکولارها و از اعتبار انداختن شریعت ?ریشه یابی تفسیر تاریخمند از دین ?باطن‌گرایان و فهم غلط احکام دینی ?همسویی و اتفاق باطن‌گرایان جدید و قدیم ?ظاهراگرایان و فهم سطحی دین ?ارزیابی تاویل نوباطنیان در ترازوی شرع ?سکولارها و…

    ادامه »»»
  • حکومت اسلامی

    حکومت در اسلام، عرفی و مدنی یا دینی و الهی؟!

    حکومت در اسلام، عرفی و مدنی یا دینی و الهی؟! نویبسنده: سعدالدین صدیقی   معرفى حکمرانى اسلامى در آغازِ سخن لازم است دو موضوع را یادآوری کنم: موضوع اول اینکه، منظور از حکمرانی اسلامی یا حکومت اسلامی در این مقاله، حکومت دینی نیست. حکومت دینی یا همان تئوکراسی (Theocracy)، چنانکه خواهد آمد، با حکومت اسلامی تفاوت ماهوی دارد. به اختصار حکومت دینی، به معنای حکومت الهی است که در آن قدرت مطلق سیاسی در دست کسی یا کسانی است که…

    ادامه »»»
  • اسلام سیاسی

    اسلام سیاسی، آری یا نه؟

    اسلام سیاسی، آری یا نه؟ نویسنده: عبدالعزیز سلیمی   اخیرا در ارتباط با اصطلاح «اسلام سیاسی» بگو مگوها و اظهار نظرهایی میان اهل دین و دانش بروز نموده است، اینگونه پیداست که زمینه ساز آن رویکرد تازه برخی از اعضای شورای مرکزی «جماعت دعوت و اصلاح» بوده است. از آنجا که تا کنون به متن آن رویکرد دست نیافته ام و تنها به صورت شفاهی آن را شنیده و در جریان چند و چون آن قرار ندارم و از مقصد،…

    ادامه »»»
  • تطبیق شریعت

    تطبیق شریعت و نکاتی که باید به آن توجه کرد!

    تطبیق شریعت و نکاتی که باید به آن توجه کرد! نویسنده: دکتر امحمد ابراهیم ساعدى رودى ✅ آزادی قبل از تطبیق شریعت قرار دارد، چون شریعت برای آزادگان هست و نه بردگان… ✅ امام ابو حنیفه هم با عدم قبول قضاوت ابو جعفر منصور به همه فهماند که عدالت بر تطبیق شریعت مقدم است. یعنی وقتی عدالت قضایی وجود ندارد و حدود بر همه عادلانه اجرا نمی شود نباید بر هیچ کس اجرا شود… ? یعنی اگر در جامعه یک…

    ادامه »»»
  • عدنان فلاحی

    تاریخ اندیشه‌ها، سلف متخیّلِ ضد قیام: حسین بن علی و انگاره‌ی «تفریق جماعت»

    تاریخ اندیشه‌ها، سلف متخیّلِ ضد قیام: حسین بن علی و انگاره‌ی «تفریق جماعت» نویسنده: دکتر عدنان فلاحی    اندیشه‌ها و خاصه اندیشه‌های سیاسی در خلأ رشد و نمو پیدا نمی‌کنند. بسترهای مهیای تاریخی است که به تطور، توسعه و تطبیق اندیشه‌ها مجال می‌دهد. مثلاً فلسفه‌ی سیاسی در میان قبایل بدوی افریقا یا امریکای لاتین امکان تأسیس و تطور نداشته است چون زمینه‌ی این بحث‌ها در بافتار اجتماعی و تاریخی این اجتماعات، ممتنع و مُحال بوده است.    ما در سلسله…

    ادامه »»»
  • شریعت

    مسلمان و شریعتِ اسلام

    مسلمان و شریعتِ اسلام نوشته؛ د. یوسف قرضاوی ترجمه؛ سهیل مصلح انسانِ مسلمان در تمام جوانب زندگی‌ِ خود از جمله فکر و فرهنگ، عواطف قلبی، رفتارهای ظاهری و یا به عبارتی، در باورها و اعتقادات، طریقه‌ی عبادات، حلال و حرام، گفت‌و گو و بیان، کردار و اخلاق، دوست‌داشتن و متنفربودن، صلح و جنگ و غیره مکلف به انجام و اجرای قوانین، احکام و دستورات الله متعال می‌باشد، زیرا خود می‌فرماید: وَمَا کَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَهٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا…

    ادامه »»»
  • مقاصد شریعت

    پیشوایان مقاصد شریعت و گذری به نگرش خاص هر کدام

    پیشوایان مقاصد شریعت و گذری به نگرش خاص هر کدام مؤلف: جاسر عوده / مترجم: محمود محمودی پیشوایان مقاصد قرن پنجم هجری شاهد تولد پدیده ای بود که «عبدالله بن بیه» آن را فلسفه ی تشریع اسلامی» نام نهاده است. در پایان قرن پنجم مسلم بود که روش های اسمی و ظاهرگرای گذشته برای پاسخگویی به مسائل پیچیده و جدید آن روز کافی نیستند. در پاسخ به آن مسائل، نظریه ی «مصلحت مرسله» مطرح گشت که مصالح و منافعی مورد…

    ادامه »»»
  • جایگاه عقل، قلب یا مغز

    جایگاه عقل، قلب یا مغز است؟ رابطه عقل و قلب، قلب مرکز کنترل احساسات

    جایگاه عقل، قلب یا مغز است؟ رابطه عقل و قلب، قلب مرکز کنترل احساسات نویسنده: مختار ویسی   جایگاه عقل و قلب در قرآن کریم و سنت نبوی: نص صریح قرآن کریم بیان می کند؛ مکان عقل در قلب است، چنانکه خداوند متعال می فرماید: (أفلم یسیروا فی الأرض فتکون لهم قلوب یعقلون بها أو اذان یسمعون بها فإنها لا تعمى الأبصار ولکن تعمى القلوب التی فی الصدور) (الحج:۴۵).  و نیز می فرماید: (إن فی ذلک لذکرى لمن کان له…

    ادامه »»»
  • نوگرایی دینی

    نوگرایی دینی، از دیدگاه ما و رویکرد ما به آن

    نوگرایی دینی، از دیدگاه ما و رویکرد ما به آن نویسنده: دکتر هانی أحمد فقیه / مترجم: میلاد لهونی فرد   دیدگاهی در مورد نوگرایی دینی  با استادی که نوگرایی دینی را به تمسک به هدایت پیامبر (ص) و مسلک سلف صالح تفسیر می کند، مخالفتی ندارم. همچنین با استادی که هرگونه دوری از این اصل را باطل و گمراهی امت میداند. همچنین سخن صحیح ایشان را می پذیرم که می گوید حال این امت اصلاح نمی گردد مگر با…

    ادامه »»»
  • معنویت

    معنویت وحیانی یا معنویت عرفانی؟

    معنویت وحیانی یا معنویت عرفانی؟ نویسنده: محمد احمدیان   امروزه اصطلاح “معنویت” چنان در جامعه ی دینی ایرانی گسترش یافته؛ که عرصه را بر اصطلاحاتی چون “اصول دین”؛ “ارکان اسلام”  “اخلاق اسلامی” تنگ نموده است؛ و در بعضی اشخاص و اندیشه ها اصول سه گانه فوق؛ مغلوب معنویت عرفانی شده؛ و از میدان حقیقت جویی در رفته است؛ و به  تبع این ظروف فکری بعضی از دعوتگران و مصلحان هم گاهی از روی سطحی نگری؛ و گاهی جا نماندن از…

    ادامه »»»
  • جهاد

    جهاد و تصحیح مفهوم آن، انواع جهاد

    جهاد و تصحیح مفهوم آن، انواع جهاد مؤلف: دکتر هانی أحمد فقیه / مترجم: میلاد لهونی فرد   فهم کوته نظرانه در مورد جهاد بیشتر مردم چنان می پندارند که جهاد در اسلام به معنای جنگ مسلحانه در میدان جنگ است! این فهم نادرستی است، چراکه جهاد در اسلام اعم از قتال و غیر آن، انواع متعددی دارد و تنها در جنگ مسلحانه خلاصه نمی گردد. به عبارت دیگر درگیری و خون ریزی تنها نوع و یا برترین نوع جهاد…

    ادامه »»»
  • انسان

    چرا خداوند بدون نظرخواهی از انسان، او را آفریده است؟

    چرا خداوند بدون نظرخواهی از انسان، او را آفریده است؟ نویسنده: محمد حامدی سوال: چرا خداوند بدون نظرخواهی از انسان، او را آفریده است؟ در حالی که شاید انسان نسبت به آفرینش خود، ناراضی باشد. ضمناً چون به صورت جبری خلق شده ، با توجه به وجود استعداد خیر و شر در انسان و میل انسان به انتخاب شر ممکن است نهایتا جهنمی شود، در این صورت تقصیر انسان چیست؟    جواب:  خداوند به شیوه ی ازلی و ابدی دارای…

    ادامه »»»
  • اثبات وجود خدا

    آیا با علم نوین می توان وجود خدا را اثبات یا رد کرد؟!

    آیا با علم نوین می توان وجود خدا را اثبات یا رد کرد؟! نویسنده: سعید صادقی (دانشجوی پزشکی)   اینجا نه مى خواهم وجود خدا را اثبات کنم نه رد بلکه مى خواهم یک خطاى معرفتى را اصلاح کنم . نمی خواهم فقط به پاسخ این سوال بپردازم بلکه می خواهم این سوال بهانه ای شود برای مطرح کردن یک موضوع دیگر . ابتدا تعریف کلمات به کار گرفته شده در متن را ارائه می کنم . در این مورد…

    ادامه »»»
دکمه بازگشت به بالا