بیداری اسلامی

  • اخوان المسلمین

    چگونه اخوان المسلمین را درست بشناسیم؟

    چگونه اخوان المسلمین را درست بشناسیم؟ نویسنده: صابر گل‌عنبری در سالهای اخیر اظهارنظرهای متفاوت و بعضا متناقضی درباره تغییرات فکری در داخل اخوان المسلمین شنیده میشود. بعضی از تسلیف الاخوان دم میزنند و بعضی دیگر سخن از چرخش اخوان به سمت سکولاریسم به میان می آورند. شما این اظهارنظرها را تا چه اندازه صحیح می دانید؟ لطفا به صورت خلاصه درباره جریانات داخلی اخوان و اختلافات فکری آنها توضیح دهید. ?ببنید برای یافتن پاسخی واقع‌بینانه نیاز هست شناختی دقیق مبتنی…

    ادامه »»»
  • عدنان فلاحی

    اسلام سیاسی و اسلام‌‌گرایی دو مفهوم مبهم و غامض

    اسلام سیاسی و اسلام‌‌گرایی دو مفهوم مبهم و غامض نویسنده: دکتر عدنان فلاحی   پروفسور طارق رمضان در مقاله‌ای که سال۲۰۱۳ در دو نسخه انگلیسی و عربی منتشر کرد، به یک ابهام بزرگ اشاره کرده و سپس در حاشیه بحثش یک طرح مساله مهم می‌کند که برای شخص بنده بسیار جالب بود چون من همیشه این مساله را در ذهن داشتم و برای اولین بار دیدم که پروفسور رمضان آن را علنی کرده است. طارق می‌گوید : که اصطلاح اسلام…

    ادامه »»»
  • بیداری اسلامی

    بیداری اسلامی، اقلیت های دینی و شهروندان غیرمسلمان -۵

    بیداری اسلامی، اقلیت های دینی و شهروندان غیرمسلمان -۵ نویسنده: دکتر حسان حتحوت، داود نارویی نیکی، دوستی و انصاف از آن دسته امور دینی  هستند که اسلام آنها را واجب می شمارد. هم چنین از مسایل انسانی هستند که منطق سالم آن ها را ضروری می سازد. افزون بر آن، از قضایایی به شمار می روند که نشان دهنده ی برخورداری از حکمت و نگاه درست است. بنابر تمام این عوامل، مسلمانان بیش از دیگران به رعایت این امور و…

    ادامه »»»
  • بیداری اسلامی

    بیداری اسلامی و اولویت بندی و مشکل سنجه ی حلال و حرام -۴

    بیداری اسلامی و اولویت بندی و مشکل سنجه ی حلال و حرام -۴ نویسنده: دکتر حسان حتحوت، داود نارویی سنجه ی حلال و حرام، درست و نادرست، جائز و ناجایز، از نگاه بسیاری از جوانان بیداری، سنجه ای احساسی است. هر مقدار احساس به هواداری از اسلام و شور و هیجان برای خدمت به آن، بیشتر و جوشان تر باشد، احتمال خطای آن بیشتر خواهد بود. به جای آن که من، فرمان بر دین باشم، دچار لغزش می شوم و…

    ادامه »»»
  • بیداری اسلامی

    بیداری اسلامی، غرور جاهلی و جهل مغرورانه افراد – ۳

    بیداری اسلامی، غرور جاهلی و جهل مغرورانه افراد – ۳ نویسنده: دکتر حسان حتحوت، داود نارویی   غرور جاهلی و جهل مغرورانه، مشکل دیگری است. هر کس خود را «شیخ الاسلام» می پندارد. این در حالی است که کاستی های وی در اطلاعات اسلامی و بینش دینی، همچون روز روشن است. چه بسا جوانی از این دسته که هم سن نوه ی من است، اگر با وی اختلاف نظر داشته باشیم، از نگاه او تحلیلی جز این نخواهد داشت که…

    ادامه »»»
  • بیداری اسلامی

    بیداری اسلامی، مساله خشونت – ۲

    بیداری اسلامی، مساله خشونت – ۲ نویسنده: دکتر حسان حتحوت، داود نارویی پیش از همه مسأله ی خشونت است که برای رسیدن به حق مطلوب، به عنوان وسیله به کار می رود. این در حالی است که در اسلام، هدف، وسیله را توجیه نمی کند. نمی توان با شیوه ی ناپاک به هدف پاک رسید. برخی از جزوه های این عده از مردم به دست من رسیده است. از خواندن آن چه «فقه خشونت» نامیده می شود، هول کردم. می…

    ادامه »»»
  • بیداری اسلامی

    بیداری اسلامی، حقیقت بیداری و مشکلات سر راه آن – ۱

    بیداری اسلامی، حقیقت بیداری و مشکلات سر راه آن – ۱ نویسنده: دکتر حسان حتحوت، داود نارویی   آیا میان ما کسی هست که برای نشانه های بیداری اسلامی روییده در دو دهه ی اخیر، به عنوان پیروزی کوشش های مخلصانه و اراده های مداوم از اویل قرن، به ویژه کوشش های اواسط قرن بیستم، دل خوش نشده و شرح صدر نیافته باشد؟ چه بسا شکست ۱۹۶۷م. تأثیر بزرگی روی خداجویی امت داشته است. امت پیش از آن راه های…

    ادامه »»»
  • افغانستان

    عوامل اساسی ظهور بیداری اسلامی درجهان (مطالعه موردی افغانستان)

    عوامل اساسی ظهور بیداری اسلامی درجهان (مطالعه موردی افغانستان) پوهنمل شریف الله غفوری، عضو کادر علمی دانشکده زبان وادبیات، پوهنتون تخار چکیده بیداری اسلامی یک جریان تاریخی ومتأثر از عوامل درونی، بیرونی ومنظومه‎های فکری است که در جهت بیدار سازی وهوشیار سازی امت اسلامی تلاش نموده وبرای برپایی نظام اسلامی، اعاده شأن، شوکت، عزت، شرف واحیای گذشته امت اسلامی مبارزه داشته و تلاش می ورزند تا برای رها سازی مسلمانان از اسارت فکری، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی راه نجاتِ را ارایه…

    ادامه »»»
  • بیداری اسلامی

    آیا نهضت بیداری اسلامی شکست خورده است؟

    آیا نهضت بیداری اسلامی شکست خورده است؟ نویسنده: دکتر فضل الهادی وزین   پس از نشر کتاب “شکست اسلام سیاسی” نوشته مستشرق فرانسوی اولیور رای و نوشته های مستشرق متعصب معروف برنارد لویس، و با داوری های عجولانه در مورد بعض حوادث در برخی از مناطق جهان اسلام، بسیاری ها از شکست نهضت بیداری اسلامی و به تعبیر استشراقی اسلام سیاسی، سخن می گویند و می نویسند اما با مطالعه و بررسی بسیاری از گزارش های پژوهشی و با توجه…

    ادامه »»»
  • اسلام گرایی در ترکیه

    ریشه یابی عبور از لائیسم و بازگشت به اسلام گرایی در ترکیه

    ریشه یابی عبور از لائیسم و بازگشت به اسلام گرایی در ترکیه  نویسنده: رسول نوروزی فیروز اسلام گرایی و جریان اسلام گرایی در ترکیه در تاریخ ترکیه به عنوان کشوری اسلامی ریشه دارد؛ اما اهمیت بررسی فرایند بازگشت اسلام گرایی در ترکیه از آنجاست که این کشور از اوایل قرن بیستم در صدد ایجاد کشوری لائیک بود و از کشورهایی است که لائیسیته افراطی را به شدت تجربه کرده است. در این مورد بخوانید: برتری ترکیه در سطح جهانی در…

    ادامه »»»
  • اسلام سیاسی

    اسلام سیاسی و استفاده ­ی ابزاری از دین

    اسلام سیاسی و استفاده ­ی ابزاری از دین نگارنده: احمد فرید فرزاد هروی اسلام سیاسی چیست؛ چرا و چگونه وارد ادبیات جهانی و حوزه­ی مطالعات جهان اسلام شده است؟ آیا استفاده از این واژه با کلیت امر، فعالیت اسلامی درست تلقی می­شود؟ برای پاسخ­یابی به پرسش­های فوق نیاز است تا پیش زمینه­ای از بسترهای فعالیت اسلامی در جهان اسلام، رویاروی اسلام با غرب و وضعیت مسلمانان پس از فروپاشی خلافت اسلامی را مرور نماییم. در این مورد بخوانید: آیا اسلام سیاسی…

    ادامه »»»
  • جنبش های اسلامی

    استراتژی های پساکُرونایی جنبش های اسلامی

    استراتژی های پساکُرونایی جنبش های اسلامی نویسنده: أحمد عبد الله المغربی/ ترجمه: رسول رسولی کیا   گزافه نگفته ایم اگر بگوییم فرصتی که هم اکنون – و در این روزهای کرونایی – برای جنبش های اسلامی فراهم شده، به ذهن هیچ یک از نظریه پردازان آن جنبش ها خطور نکرده است! همچنین مبالغه نکرده ایم اگر بگوییم: چنانچه این جنبش ها از این فرصت پیش آمده استفاده نکنند، کماکان درجا خواهند زد؛ در حالی که دیگران – غیر اسلام گرایان…

    ادامه »»»
  • آزادی

    اندیشه سیاسی راشد غنوشی، آزادی و پلورالیسم سیاسی

    اندیشه سیاسی راشد غنوشی، آزادی و پلورالیسم سیاسی نویسنده: عدنان فلاحی      غنوشی قاطبه‌ی اسلامگرایان را متهم می‌کند که آزادی و دموکراسی را هنوز به رسمیت نمی‌شناسند:    «بعضی جهات گفتمان اسلامیِ جریان میانه‌رو که تنه‌ی اصلی اسلام معاصر و کعبه‌ی آمال آن را تشکیل می‌دهد ـ و روی سخن ما بیشتر با آنان است ـ هنوز در پذیرش آزادی و دموکراسی… مردد هستند چه رسد به جریانات اسلامگرای افراطی»[۱].    آیا مسلمین می‌توانند خواسته‌های سیاسی خود را بر…

    ادامه »»»
  • ‌‌راشد غنوشی و اندیشه‌ی سیاسی خلافت

    ‌‌راشد غنوشی و اندیشه‌ی سیاسی خلافت نویسنده: عدنان فلاحی    غنوشی برغم انتقاداتی که نثار علی عبدالرازق (۱۹۶۶ـ۱۸۸۸م) ـ از مشایخ دینی و قضات پیشین مشهور مصر ـ  و مدعیات وی دال بر فقدان پیوند ذاتی میان اسلام و تأسیس نظام سیاسی می‌کند، معتقد است که ابهام و غموض موجود در تمییز بین شریعت به مثابه قانون و نهادهای حکومتی، ممکن است باعث معادل‌انگاری شریعت اسلام با نظام‌های سیاسیِ پیشینِ حاکم بر مسلمین ـ و نتیجتاً ظلم و ستم مندرج…

    ادامه »»»
  • محمد قطب

    بیداری اسلامی، شکلگیری، نتایج و دستاوردها از دیدگاه محمد قطب

    بیداری اسلامی، شکلگیری، نتایج و دستاوردها از دیدگاه محمد قطب نویسنده: پوهنمل شریف الله غفوری عضو کادر علمی دانشکده زبان وادبیات، دانشگاه تخار   چکیده مقاله امت اسلامی امروز شاهد بیداری مبارکی در تمام جوانب زندگی‎اش می‎باشد که ثمرۀ فکری دانشمندان راستین است. مردان بزرگ الگوی بهتر ونمونه‎ی عملی اندیشه اسلامی اند، زندگی وراهکرد عملی آنها نیز شاهکار تاریخ ومملو از انواع رویداد وحماسه های پرشور جهان است که نظریات ایشان در به هدف رساندن امت مؤثرتر از هر راهکار…

    ادامه »»»
دکمه بازگشت به بالا