كردستان

  • کاک احمد مفتی زاده

    موضعِ ایدئولوژیک، داعشیستی و فریب‌کارانه در برابر علّامه مفتی‌زاده

    موضعِ ایدئولوژیک، داعشیستی و فریب‌کارانه در برابر علّامه مفتی‌زاده نویسند: محسن نیکخواه ۱. چند سال پیش، جمله‌ای از چگوارا را همراه عکسی از او در فیسبوک به اشتراک گذاشتم. دوستی باریک بین و نکته‌سنج را بعد از آن دیدم، فرمودند فلانی جمله‌ی چگوارا خیلی جالب بود اما من پستت را لایک نکردم. گفتم چرا؟ فرمودند: این اندیشه که اگر چگوارا شانس نمی‌آورد و در دورانِ مبارزه، کشته نمی‌شد، شخصیتی می‌شد مثل دوستش، کاسترو، انگیزه‌ای برای لایک پستت در من باقی…

    ادامه »»»
  • زوانی دایکی زبان مادری کردستان

     تٲملی بر زبان سرزمین و تاریخ کردستان به بهانه روز زبان مادری

     تٲملی بر زبان سرزمین و تاریخ کردستان به بهانه روز زبان مادری نویسنده:  اسماعیل شمس 🔻در اخبار آمده بود که پنج روز پیش خانم کریستینا کالدرون آخرین بازمانده قوم یاگان (بومیان بخشی از شیلی و آرژانتین) که می توانست به زبان بومی یامانا صحبت کند، در ۹۳ سالگی از دنیا رفت. به قول یکی از زبان شناسان ، مرگ او مرگ بخشی از حافظه بشر بود که از دورانی نامعلوم تا دوران معاصر با سخت جانی تاب آورده بود. هرچند…

    ادامه »»»
  • قاضی محمد

    قاضی محمد در خاطرات استاد هژار

    خاندان (( قاضی )) مدت ها بود که در شهر مهاباد قاضی و صاحب شوکت بودند . قاضی (( فتاح )) ی داشتند که در شجاعت مشهور خاص و عام بود و در جنگ با روس ها کشته شد . قاضی علی نیز قاضی مهاباد و مورد احترام فراوان بوده  است که از وی دو فرزند به یادگار مانده اند : (( میرزا محمد )) که مردی عالم بود

    ادامه »»»
  • قاضی محمد

    قاضی محمد و جمهوری کردستان

    قیام قاضی محمّد به دلیل ماهیت متمایز و ویژگی سیاسی مدرن آن، مهمترین جنبش در تاریخ سیاسی ملت کرد به شمار می آید. بنیادی ترین ویژگی قیام قاضی محمّد که به استقرار «جمهوری کردستان» در مقطع تاریخی ۱۹۴۷-۱۹۴۶ منجر شد، ماهیت دمکراتیک آن در استقرار عملی است، که تا دوران حاضر نیز می تواند الگویی مناسب برای حکومتهای مستقر خاورمیانه باشد.

    ادامه »»»
  • حلبچه

    جعبه سیاه حلبچه کی باز می شود؟ حقیقت آنچه در حلبچه روی داد چه بوده؟

    جعبه سیاه حلبچه کی باز می شود؟ حقیقت آنچه در حلبچه روی داد چه بوده؟ نویسنده: صلاح الدین خدیو بازنمایی فاجعه حلبچه در میان کردها با ادبیات سوگواری آغاز شد. شعر اصلی ترین ژانری بود که سالها به مدد آن رنجهای این کشتار هولناک بازگو می شد. این ” پاسداشت گریان ” در تقویت همبستگی جمعی و روح قومی موثر بود، اما قادر نبود به این پرسش پاسخ دهد، چرا کردهای عراق در اواخر دهه هشتاد میلادی مثل بره سر…

    ادامه »»»
  • زنان دانشمند کورد

     زنان دانشمند کورد در سده های میانه اسلامی

     زنان دانشمند کورد در سده های میانه اسلامی نویسنده : اسماعیل شمس   ✅ تاریخنگاران سده های میانه اسلامی و سیاحان و شرق شناسانی که از سده هفدهم میلادی به بعد وارد کردستان شده اند، به کرات از نقش سیاسی و اجتماعی زنان کرد بحث کرده اند و بنابراین زن سیاستمدار یا جنگجوی کرد سوژه ای آشنا برای همگان است. این یادداشت کوتاه وارد این حوزه نمی شود و به یک ویژگی مهم دیگر زنان کرد در سده های میانه…

    ادامه »»»
  • کوردها و اسلام

    کوردها و اسلام، حقایقی در مورد چگونگی مسلمان شدن کوردها

    کوردها و اسلام، حقایقی در مورد چگونگی مسلمان شدن کوردها نویسنده: سید احمد عبدالوهاب ،دانا عثمان حسن/ ترجمه: محمود محمودی   کوردها و اسلام ، حقایقی در مورد چگونگی مسلمان شدن کوردها که در ادامه خواهد آمد. پژوهش درباره‌ی تاریخ و دین کورد و جغرافیای کردستان، بسیار دشوار و دیریاب است و یافتن حقایق، خسته‌کننده خواهد بود. چون تقدم تاریخ کورد بر دین اسلام و کینه‌توزی مخالفان اسلام، موجب گردیده است تاریخ و آیین این قوم مظلوم، مشوّه و وارونه…

    ادامه »»»
  • جلیل بهرامی نیا

    روشنفکران و علمای ترکیه، چگونه حقارت نفرت انگیز ترین ظلم ها، را تحمل کرده اند؟!

    روشنفکران و علمای ترکیه، چگونه حقارت نفرت انگیز ترین ظلم ها، را تحمل کرده اند؟! نویسنده: جلیل بهرامی نیا   از حضرت عمر  (رض ) جمله ای حکیمانه بدین مضمون نقل کرده اند که “تکبر خاستگاهی جز حقارت ندارد”؛ این جمله جمله مهمی است و از زمانی که آن را خوانده ام به نازی که لیلی بر محمل می نشست بر ژرفای جانم نشسته است؛ شاید بخشی از گوارایی آن، متأثر از موقعیت فرودستانه بنده است که برای محکوم کردن…

    ادامه »»»
  • حیدر غلامی

    نکاتی درباره ی تجاوز ترکیه به سوریه

    نکاتی درباره ی تجاوز ترکیه به سوریه نویسنده: حیدر غلامی، پاوه پس از تجاوز نظامی ترکیه به کردستان سوریه، در چند روز اخیر نظرات، نوشته ها و تحلیل های فراوانی را در رسانه ها و فضای مجازی و همچنین در بازار و محافل، شاهد بودیم؛ که متاسفانه گاهی احساسی و همراه با تحقیر، تجریح و توهین بودند. در این زمینه ذکر نکات ذیل را ضروری می دانم: ۱ ـ شاید بتوان گفت جنگ و بحران سوریه از پیجیده ترین بحران…

    ادامه »»»
  • کردستان

    نامه ای برای تاریخ ، کردستان استخوانی در گلوی صلح و ثبات و توسعه خاورمیانه

    نامه ای برای تاریخ ، کردستان استخوانی در گلوی صلح و ثبات و توسعه خاورمیانه نویسنده: دکتر صلاح الدین خدیو ▪️آنهایی که نگارنده این سطور را می شناسند، نیک آگاهند همیشه به موازات داشتن دغدغه های محلی و ملی، به اندازه وسع خود، جهان وطن هم بوده ام. آمیزش دغدغه های محلی، ملی و جهانی و به زبانی دیگر; تلفیق مصیبت و مسئولیت در تجربه زیسته، مستلزم یک صورت بندی هویتی باز و منعطف و نگاهی گشاده و دمکراتیک به…

    ادامه »»»
  • کردستان سوریه

    چرایی و چگونگی، حمله ی دوباره ی ترکیه به کردستان سوریه

    چرایی و چگونگی، حمله ی دوباره ی ترکیه به کردستان سوریه نویسنده :عبدالعزیز مولودی   سه روز از حمله ی دوباره ی ترکیه به کردستان سوریه گذشت. حمله ترکیه به شمال شرق کردستان سوریه و اشغال این مناطق تا عمق ۳۰ کیلومتری و تصور ایجاد منطقه ی حایل بوسیله ی حدود سه و نیم میلیون آواره ی سوری غیر کرد، تصمیمی نیست که آنرا تنها یک نفر یا یک کشور گرفته باشد. بلکه امری منطقه ای و جهانی است اما…

    ادامه »»»
  • افسانه و واقعیت در باره‌ی کُردهای سوریه 

    افسانه و واقعیت در باره‌ی کُردهای سوریه نویسنده: دکتر صلاح الدین خدیو   مثلی قدیمی می گوید، شکست یتیم است ولی پیروزی هزار پدر دارد. ظاهرا حمله ارتش ترکیه به کردها در سوریه به نوعی مصداق این پند شده و خیلی ها زبان به سرزنش کردهای سوری گشوده اند. در ذیل تلاش می شود به کالبدشکافی برخی از این ملامت های سیاسی پرداخته شود. ۱- کردهای سوریه به وطن خود پشت کرده و به بیگانه پشت بسته اند. کسانی که…

    ادامه »»»
  • محمد احمدیان

    کرد های سوریه و اظهارات ترامپ، آینده‌ی کوردهای  سوریه

    کرد های سوریه و اظهارات ترامپ، آینده‌ی کوردهای  سوریه نویسنده: محمد احمدیان ، سقز آقای ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در رابطه با کرد های سوریه هم پیمان استراتیژیکش، اینگونه اظهار نظر نمود: «جنگ کرد ها، جنگ «قبیله ای» است؛ ما دنبال منافع خودمان هستیم، هرجا منافع مان اقتضا کند، می جنگیم،…! (۷ اکتبر ۲۰۱۹). چنین اظهار نظری از یک شخصیت سیاسی مطرح در سطح جهان غرب، انسان را با تاریخ و عملکرد غرب در «خاورمیانه» و پیمان های قبل و…

    ادامه »»»
  • اتحاد

    در پیرامون اتحاد مسلمانان و عوامل تفرقه ایشان

    در پیرامون اتحاد مسلمانان و عوامل تفرقه ایشان نویسنده: دانا مهرنوس *(کارشناس ارشد تاریخ ایران دوره اسلامی ،دانشگاه شهید بهشتی تهران)   سپاس و ستایش بیکران از آن خداوندیست که دوری از تفرقه را در قرآن جاوید تأکید نمود تا اتحاد و یکپارچگی ثمره آن باشد. خواندن تاریخ هر از چندگاهی حتی اگر من‌باب سرگرمی باشد مفید بوده و مایه بینایی دیدگان است. تمامی درس‌خواندگان و حتی عاجزان از تحصیل به قطع و یقین نام چنگیزخان مغول را شنیده‌اند. شجاعت،…

    ادامه »»»
  • دانا مهرنوس

    داستان گمراهی ملت( در پیرامون حمله اعراب مسلمان به ایران و شعارهای زردشت)

    داستان گمراهی ملت( در پیرامون حمله اعراب مسلمان به ایران و شعارهای زردشت) نویسنده: دانا مهرنوس *(کارشناس ارشد تاریخ ایران دوره اسلامی ،دانشگاه شهید بهشتی تهران)   داستان گمراهی ملت، حکایت تلخی است که در ذهن ملی گرایان درگذر زمان رسوخ کرد و حمله اعراب مسلمان را عامل فقر و بدبختی ایران و ایرانی می دانستند ، اهدافی آگاهانه ایکه جمعی را بر آن داشت تا در لوای ۱- یورش اعراب و ۲- شعارهای زرتشت ، به تحریف تاریخ مبادرت…

    ادامه »»»
دکمه بازگشت به بالا