اولویت نقد خویشتن: درسی از غزالی
اولویت نقد خویشتن: درسی از غزالی
نویسنده: عدنان فلاحی
غزالی یکی از مراتب مهم تهذیب نفس و اصلاح درون را «مناظره با نفس» میداند. منظور وی از مناظره با نفس، بازخواست و محاسبه دائمی آدمی از احوالات خویش است و اینکه به اصطلاح امروزی، نقد خویشتن را بر نقد دیگران اولویت دهد. غزالی میگوید:
«اگر عاقل باشی میفهمی که مناظره با خویشتن، از مناظره با حنفیها و شافعیها و معتزلیها و… برای تو مهمتر است»[۱].
غزالی به این نکته تذکار میدهد که چگونه آدمی میتواند کژیهای خود را فراموش کرده و تماموقت روی کاستیهای مخالفان خود متمرکز شود:
«تو با این کار [= عدم نقد خویش] دشمنترینِ دشمنانت که همراه توست را بدون هیچ منازعه و مناظرهای رها میکنی…»[۲].
غزالی در ادامه برای وصف عجیب بودن کسی که از بیان نواقص و مصائب درونی خود ابا دارد و فقط روی نقد دیگران متمرکز شده است، از این تمثیل استفاده میکند:
«آیا هرگز کسی را دیدهای که مارها و عقربهایی زیر لباسش ببیند که درصدد کشتن وی هستند و با این وجود آن شخص بادبزنی بردارد تا مگسها را از روی صورت شخص دیگر دفع کند؟ آیا چنین کسی مستحق چیزی جز رسوایی است؟»[۳].
وصفی که غزالی از حال و روز چنین اشخاصی ارائه میدهد را میتوان به اجتماعات و جوامع انسانی بزرگتر نیز تسری داد که خود با وجود گریبانگر بودن با انبوهی از بحرانها و انحطاط، به دنبال اصلاح دیگری هستند[۴].
ـــــــــــــــــــ
ارجاعات:
[۱]. الغزالی، کتاب الاربعین فی اصول الدین، ص۲۹۳، دار القلم دمشق، ۲۰۰۳٫
[۲]. همانجا
[۳]. همانجا
[۴]. در پیوست، شاهد بخشی از بیانات دکتر بیژن عبدالکریمی استاد فلسفه در برنامه زاویه شبکه چهار هستیم که میکوشد با تفکیک ایدیولوژی و انتزاعیات از تجربه و جهان واقع، به همین موضوع بپردازد.
✍️عدنان فلّاحی
https://t.me/AdnanFallahi