ماه رمضان، ماه ضیافت الهی و ماه تعطیلی گناهان است.
ماه رمضان، ماه ضیافت الهی و ماه تعطیلی گناهان است.
مولانا عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان
مولانا عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، خطبه های این هفته نماز جمعه را با تلاوت آیه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ» [بقره:۱۸۳] آغاز کرد و از ماه مبارک رمضان به عنوان ماه رحمت و ضیافت الهی، ماه نزول قرآن، ماه عفو گناهان و ماه خیر و برکت و گشایش در روزی یاد کرد.
ایشان در ادامه به تعجیل در کارهای خیر در ماه رمضان تاکید کرد و گفت: رسول اکرم صلی الله علیه و سلم در مورد برخی اعمال دستور تعجیل فرموده است که منجمله آن اعمال، پرداخت زکات در ماه شعبان است. وی ادامه داد: خداوند متعال در پرداخت زکات حکمتهای فراوانی قرار داده است؛ مال دنیا محبوب و دوست داشتنی است و بسیاری از انسانها برای به دست آوردن آن خود را به مخاطره می اندازند، اما باید دانست که الله تعالی از مال دنیا محبوب تر است، لذا باید این مال را در راه محبوب بدهیم. الله تعالی در جامعه انسانهای محتاج و نیازمند قرار داده است و انسانهای سرمایه دار را با دادن مال، آزمایش می کند که آیا ثروتمندان زکات مال خود را برای امرار معاش و تأمین مایحتاج نیازمندان پرداخت می کنند یا نه؟
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه با استناد به آیات «یمحق الله الربوا و یربی الصدقات» و «وما أنفقتم من شئ فهو یخلفه و هو خیر الرازقین» به افزایش مال در صورت پرداخت زکات اشاره کرد و گفت: پرداخت زکات، مال را افزایش می دهد و از اینکه مبادا با دادن زکات، مال شما کاهش پیدا کند نهراسید، بلکه به وعده های الهی یقین داشته باشید و بدانید که این شیطان است که شما را وسوسه می کند که اگر زکات بدهید، دچار فقر می شوید؛ «الشَّیْطَانُ یَعِدُکُمُ الْفَقْرَ وَیَأْمُرُکُم بِالْفَحْشَاء وَاللّهُ یَعِدُکُم مَّغْفِرَهً مِّنْهُ وَفَضْلًا وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ» شیطان شما را از فقر می تراسند و شما را به فحشا و بی حیایی امر می کند. مراد از "فحشاء" در این آیه "بخل" است. شیطان می گوید دستور خدا را پیروی نکن و زکات مال خودت را نده، اما الله تعالی می فرماید که شما زکات مال خود را بدهید، من (الله) گناهان شما را مغفرت می کنم، و این وعده الهی است و الله تعالی به هیچ وجه خلاف وعده نمی کند.
ایشان در ادامه به تبیین جایگاه زکات و اهمیت آن در اسلام پرداخت و خاطرنشان کرد: اهمیت زکات در حدی است که حضرت ابوبکر صدیق رضی الله عنه، هنگامی که گروهی از پرداخت زکات اموال خودشان ابا ورزیدند، خطاب به آنها فرمود: «اگر در زمان رسول الله به اندازه یک زانوبند شتر زکات می دادیر اما الان ندهید، من با شما خواهم جنگید، زیرا در نزد من هیچ فرقی بین نماز و زکات نیست؛ زکات نیز همچون نماز، رکن دین است.» امام غزالی رحمه الله می فرماید: مرز بین بخل و سخا، پرداخت زکات است. لذا زکات مال خود را به طور کامل بپردازید، زکات حداقل مالی است که شما باید آن را پرداخت کنید.
کسانی که زکات مال خود را پرداخت نکنند، این اموال در روز قیامت به صورت مار و اژدهایی شده و گربانگیر آنها می شود. خواهران نیز توجه داشته باشند که اگر طلا و جواهرات آنان به حد نصاب زکات رسیده است، زکات آنها را پرداخت نمایند. لذا در ماه رمضان، علاوه بر پرداخت زکات، صدقات و خیرات بیشتری بدهید و به مستمندان و نیازمندان رسیدگی نمایید.
مولانا عبدالحمید در ادامه بیان اعمالی که مسلمانان باید در ماه مبارک رمضان به آنها بیشتر توجه کنند، به کثرت نماز نوافل، علاوه از فرائض، تاکید کرد و گفت: در این ماه علاوه بر ادای نمازهای فرض، به ادای نمازهای نوافل بپردازید و به کثرت نماز نفل بخوانید. نماز تراویح را با پایبندی ادا کنید، زیرا نماز تراویح سنت مؤکده است و برای انجام نماز شب، مخصوصا نماز تراویح، تاکید شده است؛ «من صام رمضان إیمانا و إحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه و من قام رمضان إیمانا و إحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه و من قام لیله القدر إیمان و إحتسابا غفرله ما تقدم من ذنبه» سه چیز است که در ماه رمضان باعث عفو گناهان می شود، یکی روزه ماه مبارک رمضان، دوم؛ قیام رمضان (که الان به صورت نماز ترایح برگزار می شود) و سوم، قیام لیله القدر است.
خطیب جمعه اهل سنت زاهدان با توجه به نزدیک شدن ماه مبارک رمضان خاطرنشان کرد: فصلی در حال آمدن است که فصل بهار معنوی و بهار دلهاست. در این ماه تمام کره خاکی، خشکی و دریا، حرمین و غیرحرمین زیر رحمات خاص و ویژه الهی قرار می گیرند. لذا در این ماه کمر همت را ببندید و بندگی و عبادت الله تعالی را انجام دهید. امام غزالی رحمه الله روزه را به سه دسته تقسیم کرده است؛ یکی روزه عوام است، که روزه را فقط در خودداری از خوردن و آشامیدن در طول روز منحصر کرده و از گناه و لغویات پرهیز نمی کنند. دوم؛ روزه صالحین و خواص است، که این گروه علاوه بر اینکه از خورد و نوش خودداری می کنند، از گناهان اجتناب کرده و به لغویات و لهو و لعب مشغول نمی شوند. سوم؛ روزه اخص الخواص است، که این گروه از روزه داران، علاوه بر اینکه از گناهان و لغویات پرهیز می کنند، حتی قلب خود را از وسوسه گناه و لغو حفاظت می کنند.
لذا ما سعی کنیم که حداقل جزو روزه داران دسته دوم باشیم تا از اجر و ثواب روزه بهره مند شویم، در حدیث آمده است: «مَنْ لَمْ یَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَیْسَ لِلَّهِ حَاجَهٌ فِى أَنْ یَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ». ماه رمضان، ماه تعطیلی گناهان است، و امید است که همانطور که در این ماه گناه را ترک می کنیم، در یازده ماه دیگر نیز از گناهان دوری کنیم. ماه رمضان ماه ضیافت است و شما میهمان پروردگار هستید. در ماه مبارک رمضان با روزی حلال سحری بخورید و افطاری کنید. البته سعی کنید در ماه رمضان پرخوری نکنید، زیرا الله تعالی می خواهد از طریق تشنگی و گرسنگی نیز شما را تزکیه نماید. کم خوری علاوه بر اینکه باعث سلامت جسم می شود، باعث سلامت روح نیز می باشد.
مولانا عبدالحمید در ادامه به مهمترین نتیجه و ثمره روزه، در پرتو آیه ۱۸۳ سوره بقره اشاره کرد و گفت: همانطور که در این آیه کریمه تصریح شده است، مهمترین نتیجه روزه "تقوا" است. لذا وقتی تمام شرایط روزه مراعات شود، این نتیجه روزه حاصل می شود. همچنین در این ماه باید تلاوت قرآن به کثرت صورت گیرد، زیرا این ماه ماه قرآن است و ارتباط مستقیمی با قرآن دارد، بلکه این ماه، فضیلتش را از قرآن گرفته است و قرآن در این ماه نازل شده است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در پایان همگان را به جستجوی هلال ماه رمضان در غروب روز یکشنبه ۲۹ شعبان (۹ مرداد) توصیه کرد و در توضیح چگونگی اعلام روز اول ماه رمضان گفت: در این موضوع مهمترین فتوا و مستمسک ما فرمایش آنحضرت صلی الله علیه و سلم است که فرمودند: «صُومُوا لِرُؤْیَتِهِ، وَأَفْطِرُوا لِرُؤْیَتِهِ، فَإِنْ غُمَّ عَلَیْکُمْ الشَّهْرُ فَعُدُّوا ثَلاَثِینَ یَوْمًا» شما با رؤیت هلال، روزه بگیرد و با رؤیت هلال نیز رمضان را به پایان برسانید، و اگر هوا ابری بود و نتوانستید هلال را رؤیت کنید، ۳۰ روز ماه را تکمیل کنید. لذا ما طبق حدیث عمل می کنیم و همه مذاهب و فقهاء طبق همین حدیث عمل می کنند.