روش های علمی جهت بهر گیری از قرآن
روش های علمی جهت بهر گیری از قرآن
نویسنده : مجدی الهلالی / مترجم: مجتبی دوروزی
سخن ما در مورد روش های یاری رسان جهت ایجاد ارتباط میان قلب و قرآن به صورت عملی می باشد، این روش ها با اندکی تفصیل در کتاب های ” بناء الایمان من خلال القرآن ” و ” حقیقه العبودیه ” و دیگر کتاب ها به طور کامل بیان شده است و برای تکمیل فایده به طور اختصار در اینجا از آن ها یاد می کنیم:
- التماس نمودن به درگاه الهی که قلب های مان را به روی انوار کتابش بگشاید و ما را اکرام نموده و در اندیشیدن و تأثیر پذیرفتن ( از قرآن ) یاری نماید؛ بیشتر در مورد اهمیت التماس به درگاه الهی در محور دوم سخن گفته شد و بدین خاطر دوباره در اینجا یاد کردیم که انجام این کار پیش از شروع به تلاوت قرآن کاری ضروری است و این به خاطر اهمیت و فایده ی بزرگی است که در برانگیختن احساس تمایل به بهر گیری از قرآن و آماده کردن قلب برای روی آوردن به آن دارد.
- تلاوت زیاد قرآن و افزایش زمان های بودن با آن و قطع نکردن تلاوت تا حد امکان به هیچ دلیلی، تا از فضای قرآن و قدرت پناه دهیش خارج نشویم، به خصوص در ابتدا، بهتر آن است که در حد توان دیدار با قرآن در مکانی آرام و به دور از همهمه و غوغا صورت گیرد تا فرد در خصوص تمرکز و عدم حواس پرتی یاری کند، هم چنین وضو گرفتن و مسواک زدن پیش از تلاوت را فراموش نکنیم که از ابزار های یاری رسان هستند.
- تلاوت از روی قرآن و به گونه ای که شنیده شود و به روش ترتیل: ترتیل نقش بزرگی در تأثیر گذاری بر احساسات و بر انگیختن آن ها و هماهنگی شان با فهم دارد فهمی که از اندیشیدن پدید می آید و بعد از این هاست که ایمان پدید می آید ( یعنی) هنگامی که فهم و تأثیر پذیری هم آغوش می شوند.
و اینجاست که اهمیت فراگیری احکام تلاوت آشکار می گردد تا بدین ترتیب فایده ترتیل متحقق گردد. لذا هر کدام از ما باید در سریعترین زمان ممکن احکام تلاوت و قرائت صحیح آیات را یاد بگیریم تا زمینه بهره گیری از قرآن برای مان آسان و میسر شود.
- تلاوت آرام و اندوهگین: هنگامی که به شیوه ی ترتیل قرآن را می خوانیم باید بر روی مخارج حروف، و ادا دقیق غنه ها و مدها دقت لازم را بنیماییم تا همزیستی آیات و اندیشیدن در آن ها و تأثیر پذیرفتن از آن ها برای ما میسر گردد، و هم چنین بر ما واجب است که قرآن را با صدایی اندوهگین بخوانیم تا تأثیر پذیری حاصل شود.
- فهم مختصر آیات در پرتو به کارگیری عقل برای فهم پیام، و این نیازمند تمرکز کامل ما به هنگام تلاوت قرآن است. به کارگیری عقل برای فهم پیام به این معنی نیست که در کنار هر کلمه ای معطل شویم و خود را مجبور به شناخت ( تک تک ) معانی و راز های آن نماییم، بلکه معنای اجمالی را که بدان اشاره شده دارد کافی است تا بدین ترتیب روانی قرائت نیز ممکن و میسر گردد و بدنبال آن حرکت احساسات به صورت تدریجی رو به فزونی نهاده تا در سریعترین زمان ممکن به تأثیر پذیری و انفعال برسد.
- تلاش برای تعامل با قرآن به گونه ای که گویی بر تو نازل می شود که تو مخاطب پیامی، هم چنین تلاش برای تعامل با این پیام در پرتو پاسخ گویی به در خواست های آیات ( مانند پناه بردن به خدا به هنگام تلاوت آیات عذاب و…)، و آمین گفتن به هنگام موقعیت های دعا، و مواردی از این قبیل.
- تکرار آیه یا آیاتی که قلب با آن ها هماهنگ شده و ایمانی که در این لحظات در آن پدید آمده فراهم گردد، و ادامه دادن به تکرار این آیات تا زمانی که تأثیر پذیری و انفعال قلب متوقف می شود و هم چنان که گفته شده : آیه هم چون خرما است هرگاه که خرما جویده شود و شیرینی اش بیرون می آید.
اشکالی ندارد که تفسیری مختصر در کنار ما باشد تا شبهه ای را بر طرف نموده یا معنی که بر ما پوشیده گشته را به ما بفهماند، و بهتر آن است که در پایان تلاوت چنین کاری صورت گیرد تا از فضای قرآن و هیجانات روحی روانی که در بستر آن به سر می بریم خارج نشویم مگر این که کلمه ای ما را به این ملزم کند و بخواهیم که در همان حال معنایش را متوجه شویم.
خواننده ی گرامی اگر در به کار گیری این روش ها و ابزار ها استمرار و پشتکار داشته باشیم و همزمان هر سه محور را به کار گیریم باید به همگان این مژده را بدهیم که اشعه های خورشید قرآن بر قلب های ما تابیدن گرفته و با آن زندگی جدیدی را آغاز می کند زندگی که پوشیده از آرامش و اطمینان خاطر است، و روح جدیدی که فعال بوده و آرزومند انجام کار نیک است و مهمتر از همه ی این ها پوشیدن جامه ی بندگی، و خشنودی به پروردگارالله و بسنده کردن بدو، و بی نیازی از مردم است.
خواننده ی محبوب همه ی این ها از نتایج عظیمی است که همگان انتظارش را می کشیم به شرط آن که ما نیز به خوبی پذیرای قرآن گشته و بر این کار مداومت داشته باشیم. هرگاه که ما حق قرآن را ادا نماییم او نیز گنجینه های خیر و برکتش که پایانی نداردبه ما ارزانی می دارد، اگر دریا مرکب شود و درختان قلم شوند تا معانی هدایتگر قرآن را بنویسنددریا پایان می پذیرد پیش از آن که اسرار و معانی این قرآن پایان پذیرد.
خواننده ی گرامی بدان که اگر ما به خوبی رو سوی قرآن آوریم و هر چه بیش تر شبانه روز آن را تلاوت کنیم و به یاری خدا لذت مناجات را خواهیم دید، و بیش تر از هر چیز دیگری به کلام خداوند انس می بندیم و از جایی که تصورش را نمی کنیم پیروزی ها به ما روی می آورند.
——————————————-
نام کتاب: ایجاد ارتباط میان قلب و قران / مؤلف: مجدی الهلالی / مترجم: مجتبی دوروزی / نشر احسان