زن خانواده

تعدد زوجات یا زنا و فحشا ء ؟!

تعدد زوجات  یا زنا و فحشا ء ؟!

رئوف اصلاح جو / کارشناس علوم اسلامی

اصل و اساس وضعیت عمومی ازدواج در اسلام انتخاب یک همسر با هدف تحقق آرامش و محبت و دلسوزی و مدیریت منزل و محرم اسرار یکدیگر بودن است و با اساس قرار دادن آن است که ارکان زندگی مشترک استوار و پابرجا  و زندگی آرام و سا لمی برای همسران فراهم می گردد ، به همین خاطر است که علما گفته اند :"ازدواج مجدد فردی که دارای همسری شایسته و پرهیزکار است و نیازهای انسانی اورا برآوده می نماید از این جهت که خود را در معرض گناه و بی عدا لتی قرار می دهد کاری شایسته ، عاقلانه و مطلوب نیست . اما نباید فراموش کرد که پاره ای از اسباب و اعتبارات فردی و انسانی و اجتماعی ( که بعدا مورد بحث قرار خواهند گرفت ) وجود دارند که زمینه ی تعدد زوجات را فراهم می نمایند . زیرا اسلام دین سازگار با فطرت و ساختار زندگی فردی و اجتماعی است و با مشکلات ملموس بگونه ای واقع بینانه برخورد می کند و مردم را دچار سردرگمی و پریشانی نمی نماید. برخی بگونه ای در مورد چند همسری سخن می گویند که انگار برای اولین بار در تاریخ بشری ، اسلام آن را عرضه نموده است . در واقع این موضوع نشانه ی نا آگاهی و یا خود را به نا آگاهی زدن در مورد واقعیت های تاریخی است . زیرا بسیاری از ملت های پیش از اسلام ازدواج با تعداد زیادی از زنان را بدون هیچ قید و شرطی جایز می شمردند . اما اسلام حد و حدود و شرط و شروطی را برای ازدواج مجدد مقرر نموده است یکی از آن محدودیت ها ، محدودیت از نظر تعداد است که آن را به چهار همسر منحصر نموده است . در زمان پیامبر عده ای بودند که به هنگام مسلمان شدن دارای هشت یا ده همسر بوده اند و رسول خدا  می فرمودند:" که تنها چهار نفر از آنها را نگاه دارند ." اما ازدواج رسول خدا با  چند همسر موضوعی خاص و استثنایی است که به خاطر ضرورت دعوت و نیاز مسلمانان به آنان پس از وفات رسول خدا صورت گرفته است و ایشان بیشتر عمر خود را با یک همسر یعنی خدیجه سپری کرده اند . شرطی که اسلام برای چند همسری قرار داده عبارت است از اطمینان خاطر مرد مسلمان برای رعایت عدا لت در امور حیاتی مانند غذا ، لباس ، مسکن ، مخارج و … بدین معنی که چنانچه کسی توانایی ایمانی و اقتصادی برای رعایت این حقوقات را نداشته باشد، ازدواج او با زن دیگر جایز نیست .  

چرا چند همسری جایز است ؟

اسلام آخرین پیام خداوند برای بشریت است که بوسیله ی آن رسا لت پیامبران خاتمه یافته است و به همین خاطر قوانین و راه و رسمی فراگیر و ماندگار و سازگار با همه ی سرزمین ها و ملت ها و زمان ها را فرا راه بشریت قرار داده است .باتوجه به آیه ی۳ سوره ی نساء که می فرمایند:

وَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تُقْسِطُواْ فِی الْیَتَامَى فَانکِحُواْ مَا طَابَ لَکُم مِّنَ النِّسَاء مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَهً أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُکُمْ ذَلِکَ أَدْنَى أَلاَّ تَعُولُواْ

 

« اگر ترسیدید که در مورد یتیمان نتوانید دادگری کنید ، با زنان دیگری که برای شما حلالند ، با دو ، سه یا چهار تا ازدواج کنید ، اگر هم می ترسید که نتوانید میان زنان دادگری را رعایت کنید به یک زن اکتفا نمائید یا با کنیزان خود ازدواج کنید ، این سبب می شود که کمتر دچار کج روی و ستم ش.ید . »

قطع نظراز بحث هاییکه درباری آیه مطرح است به جرات میتوان گفت مسا له ی تعدد ازواج به مساله ی کفا لت ایتام  مرتبط  می با شد زیرا مسا له را درکادری متشکل ازکفا لت ایتام و رعایت حقوق مادی و دادگر ی میان آنان مطرح می کند .  برخی از مردان  هم بسیار علاقمند به داشتن فرزند می باشند اما همسرشان بخاطر بیماری یا نازایی نمی تواند فرزندی را به دنیا بیاورد . آیا برای زن و شوهر بهتر و محترمانه تر نیست که همراه با رعایت حقوق و اکرام و احترام و ماندن زن اول مرد با زن دیگری ازدواج کند تا با آوردن فرزندانی آرامش و محبتی بیشتر فضای خانواده را عطرآگین نماید ؟

گاهی هم به دلیل یک سلسله امور ناگهانی از قبیل جنگ و …. تعادل جمعیت به هم می خورد در نتیجه تعداد زنان بیشتر از مردان می شوند. (در طول تاریخ اکثر مواقع جمعیا مردان بیشتر از زنان بوده است )  در این شرایط خیر و مصلحت جامعه در آن است که زنان به شیوع زناکاری و هتک حرمت مردان و زنان دیگر راضی نشوند وبا ازدواج مردان خود به شرط توانائی مادی ومعنوی موافقت نمایند .

 در این صورت داشتن (هوو ) برای آنان بسیار بهتر ازمحروم بودن از کانون روابط پر از صفا و صمیمیت خانوادگی و نعمت مادری و … ، هر چند زندگی کردن با هوو خیلی دشوار است ولی هرچه باشد از بی تکلیفی و بی سا مانی سخت تر نیست. ما همیشه ناچاریم که زیان بزرگتر را با زیان کوچک تر مبادله کنیم . دولت آلمان پس از پایان جنگ جهانی اول که عده ی زیادی از جوانان خود را از دست داده بودند ، تصمیم گرفت که قانونی مبنی بر جواز تعدد زوجات بگذارند ، آنها مسلمان نبودند ولی پی برده اند که اشکال جدیدی که اخیرا با آن روبرو شده اند تنها از همین راه قابل حل می باشد ، آری آلمان با این تصمیم نظر اسلام  را در باب تعدد زوجات تایید کرد. چکیده ایی از تفاوت های مساله ی چند همسری در اسلام و غرب .

۱ – در اسلام باید وجه ی قانونی داشته باشد ، اما در غرب کاملا آزاد است .

۲- در اسلام مرد باید نسبت به زنانش تعهدات مادی و معنوی داشته باشد ، ولی در غرب ممکن است  تعهدی  مادی آن هم در قالب یک میهمانی شبانه داشته باشد .

۳- در اسلام مرد در برابر فرزندان یتیم زن ( از همسران دیگرش) مسئولیت دارد ، اما در غرب این مسئولیت با سقط جنین یا رها کردن آن در جامعه رفع می شود .

۴- اسلام میزان چند همسری را به چهار نفر_آنهم با شرایط خاصی_ تعدیل و تحدید نموده است. اما در غرب هیچ معیاری برای تعدیل و تحدید وجود ندارد . 

۵- اسلام چند همسری را به خاطر داشتن دلایل خاصی _ فردی یا اجتماعی _ مورد تایید قرار می دهد در حالیکه در غرب غرایز جنسی ممکن است تنها دلیل ارتباط با زنی دیگر باشد .  

از دیدگاه ما فراروی زنانی که بیش از تعداد مردان هستند و امکان و شرایط و رغبت به ازدواج را دارند تنها سه راه وجود دارد :

 ۱ – همه ی عمر خود را در حسرت محرومیت از نعمت زندگی خانوادگی و مادری بسازند و بسوزند .

۲ – یا اینکه آلت دست مردان پست و پوچ و ناپاک قرار گیرند و فرزندانی نامشروع و سر راهی زیادی را تحویل اجتماع بدهند .

۳ – ازدواج با مردی که دارای همسر دیگری است برا ی آنان مباح و روا باشد ، مردی که از شخصیت و کرامت او پاسداری نماید و مخارج زندگیش را فراهم کند .

 

اندی بیاندیش !!!

از خلال بررسی و بازبینی آراء و اندیشه های اسلامی چنین پیداست که تعدد زوجات مقرون به شرط مراعات عدالت و قدرت بر انفاق و تحقق مصلحت جایز می باشد و برای بسیاری از مشکلات اجتماعی خانواده مسلمان تنها راه حل سالم می باشد .

 

اسلام برای شهوترانی به چند زنی توصیه نکرده است و ازدواج نیز فقط برای کسب لذت نیست بلکه نشانی از توانائی بر تربیت و سرپرستی خانواده می باشد و کسی را که از پس انجام آن بر نیاید به روزه گرفتن مکلف کرده است .

 

و آخر اینکه آیا چند همسری که اسلام به آن توصیه کرده بهتر است یا زنا و فساد  و اباحیگری و پیوندهای نامشروع و غیر قانونی که اروپائیان و دیگران آن را رواج داده و دامن بشریت را به آن الوده  کرده اند ؟؟؟ !!!

 

و میوه ی این باغ لعین و شیطانی چیزی نیست به جز آمار سرسام آور  و وحشتناک بیماری های جنسی از جمله ایدز ، سفلیس ، سوزاک و …

 

زمین از روی نادانی خواست که بر آسمان برتری یابد . و سنگریزه ها و تخته سنگها بر اختران خرده گرفتند .

سها به خورشید گفت : کم فروغی . تاریکی به صبح گفت : رنگ پریده ای .

پس  ای مرگ بیا که دیگر زندگی بی فایده است . و ای جان بکوش که روزگار به ریشخندت گرفته است .

 

———————————-

برای آگاهی بیشتر در این زمینه به کتاب های زیر مراجعه شود.

۱ – زن در اندیشه اسلامی  مؤلف : جمال محمد فقی رسول  مترجم : دکتر محمود ابراهیمی   انتشارات : نشر احسان  ۱۳۸۳

۲ – نگرشی نو در فهم احادیث نبوی  مؤلف : استاد محمد غزالی  مترجم : داود ناروئی    انتشارات : نشر احسان  ۱۳۸۱

۳ – دیدگاههای فقهی معاصر  مؤلف : دکتر یوسف قرضاوی   مترجم : دکتر احمد نعمتی   انتشارات : نشر احسان  ۱۳۸۳  ( ۳ جلد )

۴ – نوارهای « ماف ئافره ت » « حقوق زن » استاد ناصر سبحانی ( ۴ کاست به زبان کردی )

 

 

نمایش بیشتر

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *

دکمه بازگشت به بالا