مقالات

sms غوغایی در سکوت؟

غوغایی در سکوت؟
نوشته: محمد امین جوان پور
پیام کوتاه اولین بار در سال ۱۹۹۰ در اروپا متولد شد و در سال ۱۹۹۸ با تکمیل فناوری جانبی به بلوغ  و محبوبیت رسید. تاسیسات فنی پیام کوتاه در ایران،اواخر سال ۱۳۸۱(اوایل سال ۲۰۰۳ میلادی) در شرکت مخابرات راه اندازی شد واز آن پس با شتابی فزاینده به خصوص در میان نوجوانان و جوانان رشد و گسترش پیدا کرد.
بنابر گزارش منتشر شده ی اکونومیست سالانه ۶۰۰ میلیون دستگاه تلفن همراه در دنیا به فروش می رسد،که دراین میان بیشترین خریداران آن جوانان و نوجوانان هستند.
این در حالی است که دسترسی طیف وسیعی از جامعه به تلفن همراه و پایین آمدن سن مشترکین این وسیله ی ارتباطی ورواج استفاده بی قاعده از پیامک توسط دانش آموزان و دانشجویان به معضلی جدی نه تنها در محیط های آموزشی و برای مسوولان آن،بلکه در محیط خانه و برای والدین مبدل شده است.
پیام کوتاه به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود توانسته تحولی نو در عرصه اطلاع رسانی و ارتباطات ایجاد کند و شکل جدیدی از روابط انسانی را در جوامع امروزی طراحی نماید.
اما در کنار تمام تحولات مثبت ناشی از حضور تلفن همراه،استفاده افراطی وگاه نا بهنجار از آن، نگرانی هایی را ایجاد نموده است.همچنین با توجه به کاربردهای جانبی گسترده تلفن همراه،به وسیله ای جهت سوء استفاده در حوزه های مختلف نیز تبدیل شده است.
در حقیقت از دیدگاه آسیب شناسانه می توان تلفن همراه را یک منبع بزرگ برای تولید نارسایی ها و معضلاتی دانست که آشکارا یا پنهان در مناسبات زندگی کاربران نفوذ کرده است.
در کشور ما نیز با وجود رشد بسیار سریع شبکه تلفن همراه در طی چند سال اخیر و دسترسی بسیار آسان جوانان و نوجوانان و حتی کودکان به این وسیله ارتباطی،تلاش های اندکی در جهت اطلاع رسانی وفرهنگ سازی صورت گرفته است.
ظهور تلفن همراه در میان ایرانیان به گونه ای سبک زندگی آن ها را تغییر داده است که مردان بیشتر از زنان وقت خود را پای تلفن می گذارنند. زندگی در دورانی که عصر مدرنیسم و صنعت نام گرفته و در اجتماعی که دوران گذار خود را می پیماید آثاری دارد که یکی از آنها قربانی شدن روابط انسانی است. کشور ما هم،در حال حاضر در چنین شرایطی قرار دارد و نیازمند یافتن جایگزین هایی برای شیوه های سنتی تر روابط انسانی است. پیام کوتاه بخشی از این بار اخلاقی را به دوش می کشد،چه پیام کوتاه ها که موجب شکل گرفتن رابطه ای تازه میان دو نفر می شوند.
Sms یا سرویس پیام کوتاه،به عنوان یک ابزار نوین ارتباطی،دارای کارکردهای گسترده ای در حوزه های گوناگون اقتصادی،سیاسی،اجتماعی و فرهنگی است.
 Sms یا سرویس پیام کوتاه، را می توان به عنوان تحولی تازه در ابزارهای اطلاع رسانی به شمار آورد،که با توجه به ویژگیهای این سیستم،از جمله سرعت انتقال،تنوع مطالب و ارزان بودن آن،می تواند به راحتی در اختیار مخاطبان قرار گیرد.
با توجه به امکان اطلاع رسانی گسترده ی این سیستم،کاربرد آن تنها محدود به امور اقتصادی و اداری نمی شود بلکه وارد حوزه های دیگری از عرصه سیاست نیز شده است و حوزه های رسمی جامعه را به گونه ای تحت تاثیر فرهنگ و فضای ویژه خود قرار داده است.
پیام کوتاه در عمر کوتاه خود توانسته است به سادگی ساختارهایی از پیش تعریف شده و مسلط جامعه را نادیده بگیرد و با وجود کارکردهای مثبت و علمی در بعضی موارد دچار کار کردی هایی نیز شده است،تا جایی که کاربرد افراطی و گاه هنجار شکنانه ی پیام کوتاه،موجب نگرانی شده است.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *

دکمه بازگشت به بالا