گفتگوی مجله تایم با محمد مرسی و جهان پیچیده او
گفتگوی مجله تایم با محمد مرسی و جهان پیچیده او
مصاحبه نشریه تایم با محمد مرسی، رئیسجمهور مصر پیش از لغو فرمان وی در افزایش اختیارات رئیسجمهور صورت گرفته است. وی در این مصاحبه از دشواریهای کشورداری در جهان امروز میگوید.
نشریه تایم، مرسی را بهعنوان یکی از نامزدهای مرد سال۲۰۱۲ خود معرفی کردهاست. او که ۳۰سال پیش دوران دانشجوییاش را در آمریکا گذرانده، در این مصاحبه به زبان انگلیسی پاسخ اکثر پرسشهای تایم را داده است. خلاصه این مصاحبه را میخوانید.
شما اکنون در صحنه جهانی هستید.
صحنه جهانی بسیار دشوار است. بودن در صحنه جهانی آسان نیست. جهان اکنون بسیار دشوارتر از زمان انقلاب شماست؛ بسیار دشوارتر است. جهان، بسیار پیچیده و دشواراست. ساختار آن مانند اسپاگتی است، مخلوط است. بنابراین مجبوریم تا حدی مسائل را ساده بگیریم. بنابراین باید با هم پیش برویم؛ کل جهان با آرامش، با آرامش و امیدوارم با همه گونه آرامش. فکر میکنم میدانید که بهطور کلی انسان مایل است بگوید که ما باید به هر وسیلهای صلح را حفظ کنیم. درباره حفظ صلح بهمعنای سنتی آن صحبت نمیکنم آرامش ذهن؛ آرامش قلب، آرامش زیستن با هم، بهطور اجتماعی، فرهنگی و نه نظامی.
فکر میکنم همه منتظر دوره بهتری در جهان در دوره دوم ریاست جمهوری اوباما هستند که آرامتر باشد. میخواهم خودم از این وضع استفاده کنم تا پل بسیار محکمی بین خودمان بسازم؛ بین خاورمیانه، مردم خاورمیانه و شرق و غرب و توازن معین تا مردم حداکثر سعی خود را برای کسب آنچه انتظار دارند، بهکار بندند؛ یعنی زیستن در صلح، احساسکردن دمکراسی و آزادی. مردم اینجا هیچ کدام از اینها را بیش از ۳۰سال است که تجربه نکردهاند، شاید هم بیشتر.
مواجهه با اوباما در جریان آتشبس غزه چگونه بود؟
رئیسجمهور (اوباما) بسیار کمککار بود، بسیار و واقعا میتوانم بگویم اعمالش با نیاتش تطابق دارد. ما درباره آتشبس صحبت کردهایم، این بسیار مهم است که میتوانیم درباره اختلافهای بین فلسطینیان و اسرائیلیها صحبت کنیم. این کار آسان نیست. بسیار سخت است. هردوطرف درباره اختلافها حرف میزنند. ما میخواهیم که درباره شباهتها صحبت کنند.
فرمان اخیر شما برای افزایش اختیـارات رئیـسجمهور جنجال زیادی به پا کرد. اگر میتوانستید دوبـاره آن را صادر کنید، آیا جور دیگری عمل میکردید؟ آن را بازنگری میکردید؟
نه. من وضع را اینگونه نمیبینم. آنچه میتوانم الان ببینم این است که مصریها آزاد هستند. آنان وقتی با رئیسجمهور و با وضع جاری مخالف هستند، صدای خود را بلند میکنند و این بسیار مهم است. این حق آنان است که حرفشان را بزنند و صدایشان را بلند کنند و احساسات و نگرشهای خود را بیان کنند… فکر میکنم تازهترین نظرسنجیها را دیدهاید. فکر میکنم بیش از ۸۰درصد، (حدود ۹۰درصد مردم مصر) کاری را که کردهام، قبول دارند. این فرمان ضدمردم نیست، با مردم است و با منافع مطابق است. آنچه اکنون در بیان عقاید مردم رخ میدهد و آنچه در ژانویه۲۰۱۱ (در خلال خیزشی که حسنی مبارک را ساقط کرد) رخ داد، قدری تفاوت دارد. اکنون قدری خشونت وجود دارد که قبلا ندیدهایم؛ البته چیز بدی است که در جریان است.
امسال یعنی سال۲۰۱۲ سال بزرگی بود. اتفاقهای زیادی افتاد. بسیاری افراد از شما بهعنوان یک دولتمرد تجلیل میکنند و دیگران هشدار میدهند که شما فرعون جدید هستید.
فرعون جدید؟ آیا میتوانم باشم؟ من رنج کشیدهام، شخصا رنج کشیدهام… . من کاملا میدانم معنای تفکیک اختیارات سه قوه از یکدیگر، یعنی قوه مجریه، مقننه و قضاییه چیست. این مفهوم عمده دولتی است که بر پایه نهادها بنا شده است. مردم منبع اصلی قدرت هستند… . چندماه است که به کاخ ریاستجمهوری آمدهام؟ پنج ماه است، نه ۳۰سال… پنج ماه. پس از یک ویرانی بزرگ، فساد و حکومت دیکتاتوری. مردم همیشه حاشیهنشین بودهاند. من جزئی از انقلاب بودهام و از جانب اخوانالمسلمین مسئول فعالیتها در میدان تحریر و نماینده اخوانالمسلمین در طول انقلاب بودهام.
آیا مردم به اندازه کافی قانون اساسی را قبول دارند؟
درباره قانون اساسی رأی خواهند داد. اکنون درباره قانون اساسی در کمیتهای قانونی تبادل نظر میشود. وقتی کارشان تمام شود، آنگاه آن را در جامعه بهمدت دو هفته یا این اندازه به بحث خواهم گذاشت و بعد مردم رأی خواهند داد. این مسئولیت کامل آنان است. من میتوانم نظرم را بگویم.
اما فضای سیاسی پیرامون قانون اساسی چه میشود؟ آیا رخدادهای هفته گذشته نشان نمیدهد جامعه دارد از هم جدا میشود، به جای آنکه حول این محور گرد آید؟
نه، جامعه از هم جدا نمیشود. از هم جدا نمیشود. اکثریت و مخالف وجود دارند. میتوانم این را خیلی روشن ببینم. اما مخالفان مثل گذشته نیستند. آنان حق دارند. آنچه را میگویند انجام میدهند. اگر ۲۵ یا ۳۰درصد مخالف باشند، این رقم بزرگی است. ما ۹۰میلیون نفر جمعیت داریم… . سال۲۰۱۲ بهترین سال برای مصریها در عمرشان و در تاریخشان است. ما نخستین انتخابات واقعی ریاستجمهوری را در تاریخمان داشتیم. این کار آسان نبود. حالا هم آسان نیست.
منبع: همشهری