نفس و روح
نفس و روح
نویسنده: استاد شهید ناصر سبحانی (رح) / تدوین: محمد حامدی
۱ . انسان برای بندگی خداوند خلق شده است .
۲ . معنی بندگی :
بندگی عبارتست از اینکه انسان برای نمو و تزکیهی استعدادات خود وتبدیل آنها به حالت بالفعل از امکاناتی که خداوند در اختیارش نهاده است به فرمان خداوند استفاده نماید و در این جهت تنها از خداوند طلب کمک نماید. به عبارت دیگر بندگی عبارتست از اینکه از طریق فرمانبرداری از خداوند استعدادات انسان به خصال و ملکات حسنه تبدیل شوند . باید در اینجابه این مسئله متذکر شد که علم داده شده به انسان تنها در زمینه ی بندگی ومتعلقات آن است. و در زمینههای دیگر به انسان علم داده نشده است . علم مذکورعبارتست از بینش و جهانبینی و قیم اخلاقی .
معنی عبودیت :
عبودیت عبارتست از تزکیهی نفس بر طبق فرمان خداوند از طریق استفاده از امکانات موجود در عالم هستی .
تزکیه روح عبودیت است .
دعوت عبارتست از فرا خواندن انسانها به تزکیهی نفس.
۳ . معنی روح :
چیزی که به درون جسم انسان میآید و آن را به حرکت میاندازد روح نامیده میشود (قبل از آنکه به جسم وارد شود ) .که با روح و ریح و … از یک ریشه هستند و معنای حرکت را می دهند به باد ریح گفته میشود چون دارای حرکت است. روح نیز وقتی وارد لاشه شد آن را به حرکت میاندازد .
۴ . نفس :
وقتی که روح وارد لاشه شد بر اثر تعامل میان آن دو تأثیر و تأثراتی در بین لاشه و روح ایجاد میشود و در نتیجهی آن استعدادات و خصالی برایش پیدا میشود که به آن نفس گفته میشود .
تعریف نفس : روح درنهایت بعد از ورود در جسدانسان یا متصف به ایمان و عمل صالح میشود و یا کفر و سیئات . که به این روح متصف شده، نفس گفته می شود .
بنابراین نفس یعنی روح به اضافهی خصوصیاتی که بعداً از طریق همراهی با جسد پیدا میکند .
وقتی که انسان میمیرد آن چه که از بدنش خارج میشود نفس است نه روح .
روح دو قوه دارد : ۱ – قوهی علم ۲ – قوهی اراده .
به عبارت دیگر نفس عبارتست از روح به اضافهی به فعلیت رساندن قوهی علم و اراده .
۵ . معنی تزکیه و زکات :
تبدیل شدن استعدادات انسان به حالت بالفعل تزکی نامیده میشود . و به این جریان نظر به اینکه رشد و نمو انسان را در بر دارد تزکیه گفته میشود .
و از جهتی دیگر به وقوع آن جریان زکات گفته میشود زیرا زکات به معنی رشد تمام و کمال هر چیزی است .
نفس مطمئنه . تعریف سابقین :
سابقین کسانی هستند که ملکه ی ایمان در درون آنها به حدی از استقرار رسیده است که امکان ندارد دچار گناه بزرگی بشوند. ودرزمینه ی عملی، دینداری و دعوت نیز پیشرو مردم هستند . و به حالت نفس مطمئنه رسیده اند. و بر دینداری خداوند آرام گرفتهاند .
نفس لوامه . تعریف اصحاب الیمین :
اصحاب الیمین کسانی هستند که ملکه ی ایمانیشان در حدی نیست که دچار گناه نشوند و بر اثر تسلط غرایز گاهگاهی دچار معصیت میشوند. اما من قریب از آنها توبه میکنند . و صاحب نفس لوامه هستند .
شروط محاسبهی درست نفس عبارتند از :
۱ – وجود نور و علم کتاب و سنت .
۲ – سوءظن داشتن به نفس خود و بیعیب نداستن آن .
۳ – تمیز نعمت از نقمت و فتنه .
( تعریف نعمت : بکار گرفتن امکانات بر طبق فرمان خدا { که وسیلهی تقرب به خدا شود } نعمت نامیده میشود . و به عکس آن نقمت گفته میشود ) .
۴ – تمیز حقوق و واجبات از همدیگر .
بنابراین در هنگام مرگ انسان ،روح صرف نیست که از بدن انسان خارج نمی شود. بلکه نفس است که خارج میشود .
پس انسان با ملکات کسب کرده و خصالی که در خود ایجاد کرده در حضور پروردگارش حاضر می شود .
پس باید با جدیت و نهایت تلاش در همه حال عیوب نفس خودمان را شناسایی کنیم و با راهنمایی گرفتن از علما و کتب و… در رفع آنها بکوشیم و از سلاح دعا هم کمک بگیریم