صبر مصری ها به پایان رسیده است
صبر مصری ها به پایان رسیده است
بحران اقتصادی و ناتوانی دولت مصر در ارائه خدمات رفاهی و اجتماعی موجب نارضایتی مردم این کشور شده و صبر آنان به پایان رسیده است. انتشار کاریکاتوری در صفحات اجتماعی درباره فقر و مشکلات مردم مصر جنجال برانگیز شده است. در این کاریکاتور یک مصری در حال غرق شدن را نشان می دهد که دستش را برای کمک دراز کرده و در زیر این تصویر عبدالفتاح السیسی قرار دارد که بر روی آب پریده تا دست مرد را بگیرد، ولی مثل این است که می خواهد از معرکه فرار کند.
این تصویر بیانگر خشم و غضب مصری هاست که در سایه افزایش مالیات و بالا رفتن قیمت مواد غذایی و کاهش یارانه های دولتی، وضعیت بسیار بدی دارند. برخی از مصری ها از این نگرانند که خشم مردم مصر به تکرار اعتراض هایی منجر شود که دو رئیس جمهور گذشته را (حسنی مبارک – محمد مرسی) از کار برکنار کرد.
تورم در مصر با افزایش ۱۴ درصدی به بالاترین میزان در ۷ سال گذشته رسیده است. در همین حال ارز خارجی در مصر کمیاب شده و این کشور که به شدت به واردات وابسته است با مشکلات بسیاری رو برو شده است.
قیمت های برق بین ۲۵ تا ۴۰ درصد افزایش یافته و دولت قاهره در نظر دارد طرح مالیات بر ارزش افزوده ۱۳ درصدی را به اجرا بگذارد. در همین حال انتظار می رود که دولت السیسی در راستای جذب کمک مالی ۱۲ میلیارد دلاری صندوق بین المللی پول که به منظور کاهش بودجه به این کشور داده می شود، یارانه بنزین را هم لغو کند.
کاهش ارزش پول مصر نیز دوره جدیدی از تورم را در این کشور که میلیون ها نفر از شهروندان آن به یارانه نان متکی هستند، ایجاد می کند. جمال درویش کارمند مصری که در صف خرید شکر ایستاده درباره گرانی در قاهره می گوید، قیمت ها نه هر ماه بلکه هر روز افزایش می یابد.
وی افزود: این وضعیت مردم مصر را به چیزهای بدی وادار می کند و شاید از سلطه دولت خارج شود و زمانی که مردم به فقر شدید برسند دست به سرقت می زنند و شما وقتی کودکی دارید که از شما غذا می خواهد در این زمان چکار می کنید؟.
در همین حال دولت مصر تلاش کرده با روش های تبلیغاتی مختلف طرفداران را به سمت خود جذب کند و همچنین در نظر دارد طرحی را گسترش دهد که بر اساس آن فقرا از آسیب هرچه بیشتر در امان بمانند. اما بسیاری از شهروندان مصری که تحت پوشش چنین برنامه ای نیز قرار نمی گیرند، گفته اند که توان خرید گوشت را ندارند و برخی نیز از کمبود شکر شکایت کرده اند، که نشان می دهد بحران غذایی در مصر نزدیک است.
عدالت اجتماعی یکی از درخواست های اصلی معترضان در انتفاضه ۲۰۱۱مصر بود که منجر به براندازی نظام حسنی مبارک بعد از ۳۰ سال حاکمیت شد. در سال ۲۰۱۳ بار دیگر مصری ها به خیابان ها ریختند و علیه حاکمیت محمد مرسی که به جمعیت اخوان المسلمین وابسته بود، تظاهرات کردند.
در زمان حاکمیت مرسی نیز اوضاع اقتصادی مردم بهبود نیافت و مردم شاهد قطع مکرر برق و کمبود بنزین و نگرانی های اقتصادی بودند. هم اکنون نیز عبدالفتاح السیسی ژنرال مصری پس از سه سال بعد از برکنار کردن محمد مرسی هنوز نتوانسته به تعهدات خود عمل کند.
وضعیت اقتصادی مصر بهانه ای شده تا برخی گروه ها از مردم این کشور بخواهند در روز ۱۱ نوامبر آینده ( ۲۱ آبان) تظاهرات اعتراض آمیز نسبت به اوضاع اقتصادی در همه مصر برگزار کنند. در همین حال پلیس مصر ۷۰ نفر را به ادعای تحریک به تظاهرات که بسیاری از آنان از طرفداران اخوان المسلمین هستند، بازداشت کرده است.
جمعیت اخوان المسلمین از سوی مصر یک گروه تروریستی اعلام شده است.
منبع: ایرنا