پنج حق قرآن بر هر مسلمان چیست؟
پنج حق قرآن بر هر مسلمان چیست؟
نویسنده: مولانا محمد قاسم قاسمی
اگر به خود قرآن مراجعه کنیم، میبینیم قرآن از هر مسلمانی پنج خواسته دارد:
۱ـ ایمان و تعظیم
«آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ» [البقره: ۲۸۵]؛ رسول خدا به آنچه از سوی پروردگارش بر او فرستاده شده، ایمان آورده است و مؤمنان هم.
۲ـ تلاوت آیات
«الَّذِینَ آتَیْنَاهُمُ الْکِتَابَ یَتْلُونَهُ حَقَّ تِلَاوَتِهِ أُولَئِکَ یُؤْمِنُونَ بِهِ» [البقره: ۱۲۱]؛ کسانی که به آنان کتاب دادهایم، آن را چنانکه سزاوار خواندنش است، میخوانند.
۳ـ فهم و تدبر
«کِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَیْکَ مُبَارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیَاتِهِ وَلِیَتَذَکَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ» [ص: ۲۹]؛ کتابی است خجسته که آن را بر تو فرو فرستادهایم تا انسانها در آیههایش تدبر کنند و تا خردمندان پند گیرند.
«أَفَلَا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا» [محمد: ۲۴]؛ آیا در قرآن اندیشه نمیکنند یا بر دلها قفل آنها افتاده است.
۴ـ عمل به قرآن و اجرای دستورات آن در زندگی
قرآن کتاب عمل است؛ کسانی که بر دستورهای قرآن عمل ننموده و آن را در زندگی پیاده نمیکنند، از دیدهی قرآن فاسق و گناهکار محسوب میشوند.
«وَمَنْ لَمْ یَحْکُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ» [المائده: ۴۷]؛ و هر که به آنچه خداوند نازل فرموده است ایمان نیاورد، ایناناند که نافرماناند.
حضرت رسول اکرم صلى الله علیه وسلم فرمودند: «مَا آمَنَ بِالقُرآنِ مَن اسْتَتْمَلَ مَحَارِمَهُ»؛ کسی که حرام کردههای قرآن را حلال بداند، به آن ایمان نیاورده است.
۵ـ نشر فرهنگ قرآن و دعوت به سوی آن
«هٰذَا بَلَاغٌ لِلنَّاسِ وَلِیُنْذَرُوا بِهِ» [إبراهیم: ۵۲]؛ این پیام رسانیای است برای مردم و تا به آن هشدار یابند.
آنحضرت صلى الله علیه وسلم فرمودند: «بَلِّغُوا عَنِّی وَلَوْ آیَهً»؛ از طرف من برسانید ولو یک آیه باشد.
اگر مسلمانان در این پنج زمینه به قرآن توجه کنند و این پنج حق قرآن را ادا نمایند، قطعاً تحول و انقلاب شگفتانگیزی در زندگیشان پدید خواهد آمد. رمز موفقیت مسلمانان صدر اسلام در این بود که آنان در همهی زمینههای فوق حق قرآن را ادا کردند و سربلند شدند، آنان همواره این حدیث پیامبر اسلام را مد نظر داشتند که میفرمود: «إِنَّ اللهَ یَرفَعُ بِهٰذا الکِتَابِ أَقْوَاماً وَیَضَعُ بِهِ آخَرِیْنَ»؛ الله تعالى به وسیلهی این کتاب قومهایی را نعمت و سربلندی نصیب میفرماید و عدهای دیگر را پست و ذلیل میگرداند.
شاعر مشرق و رمز شناس اسلام به همین واقعیت در اشعار انقلاب آفرینش اشاره میکند:
گر تو میخواهی مسلمان زیستن نیست ممکن جز به قرآن زیستن
فاش گویم آنچه در دل مضمر است این کتابی نیست چیزی دیگر است
————————————
منبع: مقدمهی اصول و مبادی فهم قرآن / نویسنده: مولانا محمد قاسم قاسمی / نشر احسان / سنت آنلاین