پنج فاسد کننده قلب، آرزوهای دور و دراز و خیالپردازی -۲
پنج فاسد کننده قلب، آرزوهای دور و دراز و خیالپردازی -۲
نویسنده: امام ابن القیم الجوزیه / مترجم : محمد حسین احمدی تبار
آرزومندی فساد و تباهی بسیاری به همراه دارد
همچنین قلب با غوطهور شدن در دریای بیساحل آرزوها به فساد و تباهی کشیده میشود و تنها مفلسان و بینوایان جهان خود را به این دریا میزنند و همانطوری که گفتهاند: آرزو سرمایهی مفلسان و بینوایان است. سرمایهی چنین افرادی وعدههای دروغین شیطان و خیال پردازیهای ناممکن و غیرواقعی است. پیوسته امواج آرزوهای دروغین و خیالپردازیهای باطل، شخص را بر حسب حال و وضعیت خویش به هر طرف میرانند، کسی در آرزوی قدرتطلبی است، دیگری در خیال جهانگردی و یکی نیز در آرزوی زراندوزی میباشد. شخص آرزومند و خیال پرداز تصویری خیالی از خواستههای خود در نظر مجسم میسازد به گونهای که گویی به آن دست یافته است و از دست یافتن به آن لذت میبرد، اما ناگهان از خواب غفلت بیدار میشود و خود را دست خالی میبیند.
اما کسی که از همت والایی برخوردار است، آرزوهایش پیرامون علم، ایمان و اعمالی است که او را به خدا نزدیک سازد. آرزوهای چنین عبدی ایمان، نور و حکمت است، اما آرزوهای دیگران خودفریبی است.
پیامبرe کسانی را که آرزوهای خیر در سر دارند،میستاید و گاهی اجر و پاداش آنان را همانند کسی میداند که آن کار نیک را انجام داده باشد. مثلاً کسی بگوید: اگر سرمایهای داشته باشم، همانند فلان شخص عمل میکردم که در اموالش تقوای خدا پیشهی خود ساخته، صلهی رحم به جای آورده و حق خدا در رابطه با اموالش را به جای میآورد. پیامبرe میفرماید: «هُما فی الأجرِ سَواءٌ». «این دو نفر در اجر و پاداش برابر هستند».[۱]
مقالات مرتبط:
پنج فاسد کننده قلب، معاشرت زیاد با مردم -۱
پنج فاسد کننده قلب، آرزوهای دور و دراز و خیالپردازی -۲
پنج فاسد کننده قلب، دلبستگی به غیر خداوند – ۳
—————————
منبع : مدارج السالکین جلد ۱ / نویسنده: امام ابن القیم الجوزیه / مترجم : محمد حسین احمدی تبار / انتشارارت آراس
[۱] . حدیث صحیح، ترمذی ۲۳۲۵، ابنماجه ۴۲۲۸ و احمد ۴/۲۳۰ از ابیکبشه انماری آن را روایت کردهاند.