مسئولیات دعوتگران اسلامی
«مسئولیات دعوتگران اسلامی »
امام شهید حسن البنّا
ایمان و اطمینانت به پیمانی که خود را به آن پایبند میدانی ، بر تو لازم مینماید که به مسئولیتهای زیر متعهد باشی ، تا این شایستگی را پیدا نمائی که آجری از ساختمان «دعوت اسلامی» بشوی .
۱- برنامه شبانهروزت را بصورتی مرتب نمائی که ، بخشی از قرآن را بتوانی قرائت بنمائی ، و سعی داشته باش که ، برای ختم قرآن یکماه بیشتر طول نکشد ، و در کمتر از سه شبانهروز هم نباشد .
۲- توجه و اهتمام جدی به ، صحیح تلاوت نمودن قرآن ، و درست گوش به آن فرا دادن و تدبر و تعمق در معانی آن را داشته باش . تا حدودی که ، وقت بشما اجازه میدهد ، از مطالعه و تحقیق در سیره و سنت رسول خدا ، و سرگذشت بزرگان دین کوتاهی مکن . حداقل مطالعه شما در این زمینه بایستی مطالعه کتاب «حماه الأسلام» باشد .
هرچه بیشتر با احادیث رسول خدا آشنائی پیدا کن ، و حداقل تعداد چهل حدیث را از حفظ داشته باش ، و بهتر است «اربعین» امام نووی باشد . خواندن و مطالعه حداقل رسالهای در اصول عقائد و مختصری از فقه لازم و ضروری است .
۳- در مراجعه به دکتر و انجام آزمایشهای لازم کوتاهی مکن و چنانچه از نوعی مریضی رنج میبرید ، هرچه زودتر برای معالجه اقدام بنمائید .
آنچه را که سبب ایجاد نیروی جسمی و بهداشت و مصونیت شما میگردد ، فراهم کن و از هر امری که ، موجب ضعف و مریضی جسم میگردد پرهیز بنما .
۴- از اسراف در خوردن نوشیدنیهایی همچون ، قهوه و چای پرهیز نمائید ، و جز در مواقع ضروری از استعمال نوشیدنیهای خوابآور یا تحریک کننده ، خودداری کنید ، و اصلاً سیگار نکشید .
۵- در محل سکونت ، خوراک ، جسم و لباس ، محل کار ، نظافت را جداً مراعات کن ، زیرا دین بر اساس نظافت قرار داده شده است .
۶- راستگویی را خصلت خود قرار بده ، و هیچگاه زبانت را به سخن دروغ آلوده مکن .
۷- به تعهدات و وعدههای خود وفادار باشید ، در هیچ شرایطی وعده خلافی نکنید.
۸- سعی کن شجاع و صبور باشی ، و بزرگترین شجاعت ، صراحت در بیان حق و پوشاندن و کتمان اسرار ، اعتراف به اشتباه ، انصاف و حق دادن به دیگران ، و به هنگام خشم بر خود چیره بودن است .
۹- شخصیت و وقار خویش را با جدی بودن در هر حالی حفظ کن ، و حفظ وقار مانع از گفتن شوخیهای صحیح و شرعی و تبسم نگردد .
۱۰- تلاش کن بسیار با حیاء و شرم ، با فهم و فرهنگ بسیار حساس در مقابل بدکرداری و نیک رفتاری ، بدون احساس حقارت و تملق ، متواضع باشید ، و همیشه کمتر از مقام و موقعیت و نیاز خود را بخواه تا به آن دست پیدا بکنید .
۱۱- در هر شرایطی عادل باش ، درست قضاوت کن ، و خشم و عصبانیت ، نیکیها را از یادت نبرد ، و محبت باعث نشود ، از بدیهای محبوب چشم بر هم بگذاری ، و دشمنی با کسی خوبیهایش را از یادت نبرد ، حقگو باش ، هرچند حقگویی به ضرر خود و نزدیکترین نزدیکانت تمام شود و بسیار تلخ هم باشد .
۱۲- فعال و جستجوگر باش ، در انجام خدمات عمومی تلاش کن اگر توفیق خدمت به دیگران را به دست آوردی احساس شادمانی بنما ، به عیادت بیماران بشتاب ، نیازمندان را یاری ده ، به مشکلات افراد ناتوان توجه داشته باش ، مصیبت دیده را تسلی خاطر بده هر چند با سخنی و کلامی باشد ، در انجام کارهای خیر همیشه زرنگ و چالاک باش .
۱۳- سعی کن ، بسیار مهربان ، با سخاوت ، با گذشت باشی با انسان و حیوان ، آرام ، بردبار و دلنرم باش ، و با همه کس روابط حسنه برقرار کن ، آداب اجتماعی اسلام را رعایت کن ، با خردسالان به مهربانی رفتار داشته باش و با سالمندان به احترام و تقدیر برخورد بنما .
در مجلس برای تازه وارد جایی را در نظر بگیر ، جاسوسی مکن و کسی را غیبت مگوی و تهمت به هیچکس مزن ، برای وارد و خارج شدن اجازه بگیر .
۱۴- در بهتر و زیباتر نمودن ، توان مطالعه و نوشتن جدی باش ، سعی کن بیشتر مطالعه کنی ، بخصوص کتابها ، مجلات و نشریاتی را که از طرف «دعوت اخوان المسلمین» چاپ و منتشر میگردد .
کتابخانهای را هرچند با تعداد کمی کتاب فراهم کن ، در کار و رشتهات تلاش کن به درجه تخصص و کارشناسی نائل شوی ، به مسائل و امور مسلمین اهتمام و توجهی کافی داشته باش ، بصورتی که توانائی دادن رأی هماهنگ با «تفکرات» را داشته باشی .
۱۵- هرچند بینیاز هم باشی بهتر است کاری اقتصادی را انجام دهی ، بهتر است کارت کاری آزاد باشد ، هرچند درآمدش هم اندک باشد . و در انجام دادن درست کار – هرچند دارای مقام علمی و اجتماعی باشی – و مهارت و صداقت در آن کوتاهی مکن .
۱۶- به کارهای دولتی – مگر آنکه دولتی صالح و اسلامی باشد – چندان اظهار علاقه نداشته باش ، و آن را از کوچکترین درهای روزی بحساب بیاور اما اگر بسادگی در اختیارت نهاده میشود ، آن را رد مکن .
۱۷- در انجام تکلیف و مسئولیت خود ، از نهایت مهارت ، نظم ، و وقتشناسی بهرهگیری کن و جداً از خیانت و بدکاری پرهیز بنما .
۱۸- بشیوهای صحیح حق خود را از دیگران مطالبه کن ، و بدون کم و کاست حق دیگران رعایت کن و اجازه مده که از وقت ادای حق بگذرد و از تو طلب حق را بنمایند .
۱۹- بهر صورت و با هرگونه قصدی از شرابخواری پرهیز کن . و در کار و کاسبی دنبال حرام مرو هرچند فائده زیادی را از آن انتظار داشته باشی .
۲۰- از «ربا» در همه روابط اقتصادی جداً دوری نمائی و خود را به آن آلوده نسازی .
۲۱- سرمایه مسلمانان را در طرحهای مفید و مصالح عمومی بکار گیرید و از پول و سرمایه محافظت کنید که ، بدست ناپرهیزکاران و نامسلمانان نیفتد . جز از تولیدات و فرآوردههای ممالک اسلامی ، برای پوشاک و … خوراک و استفاده مکن .
۲۲- با مقداری از درآمد خود «دعوت» را مساعدت کن . زکاه اموالت را اداء کن ، قسمتی از مالت را برای رفع مشکلات ، نیازمندان و محرومین – هرچند کمدرآمد هم باشی- اختصاص بده .
۲۳- مقداری از درآمدت را ، برای مواقع ضروری پسانداز کن هیچگاه بدنبال اشرافیگری و رفاهطلبی عمر خود را ضایع مگردان .
۲۴- در زنده نگاهداشتن ، عادات و فرهنگ اسلامی ، سعی خودت را بکن ، و برای ریشه کن کردن تقالید و فرهنگ غیر اسلامی در همه امور زندگی از قبیل ، زبان و لغت ، تاریخ ، لباس ، وسائل زندگی ، روزهای کار و تعطیلی ف خوراک و نوشیدنی ، رفت و آمدها ، مراسم تعزیه و شادی و … فعالیت مستمر داشته باش .
۲۵- دادگاههای حکومتهای ظالم و هر گونه قضاوت و قانون غیر اسلامی را تحریم کن و آنها را برسمیت مشناس ، ارتباط خود را با مراکز تجمع روزنامه و مجلات و مدارس و هیئتهایی که با فکر اسلامی تو سر دشمنی و ناسازگاری دارند بکلی قطع کن .
۲۶- هیچگاه حضور و نظارت خدا را فراموش مکن ، یاد جهان آخرت و آمادگی برای محاسبه دادگاه خدا را از یاد مبر . مراحل سیر بسوی خدا را با همت و جدیت طی کن ، بوسیله عبادات مستحب از جمله ، نماز شب و حداقل روزه سه روزه در ماه ، ذکر و اوراد قلبی و زبانی ، و دعای مناسب با وضع و شرایط خود را بیش از پیش به خدا نزدیک کن .
۲۷- وضو و طهارت را بنحو احسن انجام بده و سعی کن بیشتر اوقات را وضو داشته باشی .
۲۸- نماز را بصورت مطلوب و پسندیده و در وقت خود و با جماعت و حتیالامکان در مسجد اداء کن .
۲۹- ماه رمضان را روزهدار باش ، در صورت استطاعت فریضه حج را عملی کن و آن را بتأهیر مینداز .
۳۰- در هر احوال و شرائطی ، نیٌت «جهاد» و محبٌت «شهاده» را فراموش مکن و حتیالامکان خود را برای آنها مهیا ساز .
۳۱- از تجدید توبه و استغفار مدام غفلت مکن ، نه اینکه از گناهان بزرگ اجتناب بنما ، بلکه از ارتکاب به گناهان کوچک هم پرهیز داشته باش ، برای محاسبه اعمال روزانه خود ، دقائقی را قبل از خواب در نظر بگیر . در مورد وقت و بکارگیری صحیح آن دقت لازم را داشته باش .
زیرا «حیاه» انسان عبارت از وقت و زمان اوست و سعی کن ، آن را جز در کسب خیر و فائده بکار مگیر ، از کارها و امور مشکوک و شبه ، بخاطر آنکه مرتکب حرام نشوی پرهیز کن .
۳۲- آن چنان با نفس خود مجاهده کن ، که او را رام و تسلیم خود بنمائی ، از نگاههایت بکاهی ، عاطفه و احساست را کنترل کنی و با کششهای انحرافی در درونت مقابله جدی داشته باشی ، با حلالگوئی و حلال طلبی و پاکسرشتی ، و پرهیز از محرمات و نارواها ، نفس خویش را در مسیر سربلندی و سعادت قرار بده .
۳۳- از شراب خوردن و هرآنچه مستی و بیگانگی از خود را بوجود میآورد جداً خودداری کن .
۳۴- از دوستی و همنشینی با انسانهای بد و هرزه و فاسد و رفت و آمد به جاهای معصیت و بدکاری جداً خودداری کن .
۳۵- نه اینکه به مراکز فساد و گناه نباید رفت و آمد داشته باشی بلکه ، برای برچیدهشدن آنها لازم است از هیچ گونه تلاشی دریغ نورزی و از مظاهر و خصال خوشگذرانی ، و تنبلی باید خود را دور نگاه داری .
۳۶- لازم است ، با افراد دسته و جماعت خود آشنائی کامل داشته باشی و خود را نیز به آنها معرفی نمائی .
حق برادری را در موردشان بجا بیاوری و از هرگونه ، محبٌت ، احترام ، مساعدت ، ایثار نسبت به آنها دریغ نکنی ، در اجتماعات آنها – مگر آنکه دارای عذری شرعی باشی – شرکت کن . سعی بنما با برخورد درست خود آنها را تحت تأثیر قرار دهی .
۳۷- از هرگونه ارتباط با هیئتها و احزاب و اشخاصی که ارتباط با آنها در جهت مصلحتی از مصالح «دعوت» نیست ، پرهیز نمائی . بخصوص زمانی که ، در مورد قطع ارتباط با آنها بشما دستور داده شود .
۳۸- از تبلیغ فکر و دعوت در هر مجلس و محفلی کوتاهی نکنی ، و سعی نمائی که رهبریت جماعت را با اوضاع و شرائط دقیق خویش آشنا نمائی از انجام دادن هر کاری که بر روی تصمیمات و اهداف «جماعت» تأثیر کلی میگذارد بدون مشورت و اجازه پرهیز کن ، ارتباط همیشگی قلبی و روحیت و همچنین عملی و کاری را با دعوت حفظ بنما . و خود را سرباز در سنگری بدان که هر لحظه منتظر فرمان است .
حسن البنا