اندیشه
-
مسلمان و شریعتِ اسلام
مسلمان و شریعتِ اسلام نوشته؛ د. یوسف قرضاوی ترجمه؛ سهیل مصلح انسانِ مسلمان در تمام جوانب زندگیِ خود از جمله فکر و فرهنگ، عواطف قلبی، رفتارهای ظاهری و یا به عبارتی، در باورها و اعتقادات، طریقهی عبادات، حلال و حرام، گفتو گو و بیان، کردار و اخلاق، دوستداشتن و متنفربودن، صلح و جنگ و غیره مکلف به انجام و اجرای قوانین، احکام و دستورات الله متعال میباشد، زیرا خود میفرماید: وَمَا کَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَهٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا…
ادامه »»» -
پیشوایان مقاصد شریعت و گذری به نگرش خاص هر کدام
پیشوایان مقاصد شریعت و گذری به نگرش خاص هر کدام مؤلف: جاسر عوده / مترجم: محمود محمودی پیشوایان مقاصد قرن پنجم هجری شاهد تولد پدیده ای بود که «عبدالله بن بیه» آن را فلسفه ی تشریع اسلامی» نام نهاده است. در پایان قرن پنجم مسلم بود که روش های اسمی و ظاهرگرای گذشته برای پاسخگویی به مسائل پیچیده و جدید آن روز کافی نیستند. در پاسخ به آن مسائل، نظریه ی «مصلحت مرسله» مطرح گشت که مصالح و منافعی مورد…
ادامه »»» -
جایگاه عقل، قلب یا مغز است؟ رابطه عقل و قلب، قلب مرکز کنترل احساسات
جایگاه عقل، قلب یا مغز است؟ رابطه عقل و قلب، قلب مرکز کنترل احساسات نویسنده: مختار ویسی جایگاه عقل و قلب در قرآن کریم و سنت نبوی: نص صریح قرآن کریم بیان می کند؛ مکان عقل در قلب است، چنانکه خداوند متعال می فرماید: (أفلم یسیروا فی الأرض فتکون لهم قلوب یعقلون بها أو اذان یسمعون بها فإنها لا تعمى الأبصار ولکن تعمى القلوب التی فی الصدور) (الحج:۴۵). و نیز می فرماید: (إن فی ذلک لذکرى لمن کان له…
ادامه »»» -
نوگرایی دینی، از دیدگاه ما و رویکرد ما به آن
نوگرایی دینی، از دیدگاه ما و رویکرد ما به آن نویسنده: دکتر هانی أحمد فقیه / مترجم: میلاد لهونی فرد دیدگاهی در مورد نوگرایی دینی با استادی که نوگرایی دینی را به تمسک به هدایت پیامبر (ص) و مسلک سلف صالح تفسیر می کند، مخالفتی ندارم. همچنین با استادی که هرگونه دوری از این اصل را باطل و گمراهی امت میداند. همچنین سخن صحیح ایشان را می پذیرم که می گوید حال این امت اصلاح نمی گردد مگر با…
ادامه »»» -
معنویت وحیانی یا معنویت عرفانی؟
معنویت وحیانی یا معنویت عرفانی؟ نویسنده: محمد احمدیان امروزه اصطلاح “معنویت” چنان در جامعه ی دینی ایرانی گسترش یافته؛ که عرصه را بر اصطلاحاتی چون “اصول دین”؛ “ارکان اسلام” “اخلاق اسلامی” تنگ نموده است؛ و در بعضی اشخاص و اندیشه ها اصول سه گانه فوق؛ مغلوب معنویت عرفانی شده؛ و از میدان حقیقت جویی در رفته است؛ و به تبع این ظروف فکری بعضی از دعوتگران و مصلحان هم گاهی از روی سطحی نگری؛ و گاهی جا نماندن از…
ادامه »»» -
جهاد و تصحیح مفهوم آن، انواع جهاد
جهاد و تصحیح مفهوم آن، انواع جهاد مؤلف: دکتر هانی أحمد فقیه / مترجم: میلاد لهونی فرد فهم کوته نظرانه در مورد جهاد بیشتر مردم چنان می پندارند که جهاد در اسلام به معنای جنگ مسلحانه در میدان جنگ است! این فهم نادرستی است، چراکه جهاد در اسلام اعم از قتال و غیر آن، انواع متعددی دارد و تنها در جنگ مسلحانه خلاصه نمی گردد. به عبارت دیگر درگیری و خون ریزی تنها نوع و یا برترین نوع جهاد…
ادامه »»» -
چرا خداوند بدون نظرخواهی از انسان، او را آفریده است؟
چرا خداوند بدون نظرخواهی از انسان، او را آفریده است؟ نویسنده: محمد حامدی سوال: چرا خداوند بدون نظرخواهی از انسان، او را آفریده است؟ در حالی که شاید انسان نسبت به آفرینش خود، ناراضی باشد. ضمناً چون به صورت جبری خلق شده ، با توجه به وجود استعداد خیر و شر در انسان و میل انسان به انتخاب شر ممکن است نهایتا جهنمی شود، در این صورت تقصیر انسان چیست؟ جواب: خداوند به شیوه ی ازلی و ابدی دارای…
ادامه »»» -
آیا با علم نوین می توان وجود خدا را اثبات یا رد کرد؟!
آیا با علم نوین می توان وجود خدا را اثبات یا رد کرد؟! نویسنده: سعید صادقی (دانشجوی پزشکی) اینجا نه مى خواهم وجود خدا را اثبات کنم نه رد بلکه مى خواهم یک خطاى معرفتى را اصلاح کنم . نمی خواهم فقط به پاسخ این سوال بپردازم بلکه می خواهم این سوال بهانه ای شود برای مطرح کردن یک موضوع دیگر . ابتدا تعریف کلمات به کار گرفته شده در متن را ارائه می کنم . در این مورد…
ادامه »»» -
آیا وحی جزء منابع معرفتی بشر می باشد؟ و دلایل کارکرد معرفت وحیانی
آیا وحی جزء منابع معرفتی بشر می باشد؟ و دلایل کارکرد معرفت وحیانی نویسنده: محمد حامدی ? سوال: با توجه به پاسخ شما به سوالاتی نظیر اثبات قیامت (https://t.me/mohamadhamedy/3189)، اثبات حقانیت قصص قرآنی (https://t.me/mohamadhamedy/3046) و اثبات خالقیت خداوند (https://t.me/mohamadhamedy/3091)؛ چگونه این را اثبات میکنید که وحی در زمرهی منابع معرفتی بشر قرار میگیرد؟ ? جواب: برای پاسخ روشن به سوال مذکور لازم است که به صورت خلاصه به منابع معرفتی بشر اشاره شود. که عبارتند از: ۱. علوم تجربی و…
ادامه »»» -
فصل الخطاب تفاوت بین فلسفه ی بشری و حکمت قرآنی از دیدگاه حکیم بدیع الزمان نورسی
فصل الخطاب تفاوت بین فلسفه ی بشری و حکمت قرآنی از دیدگاه حکیم بدیع الزمان نورسی نویسنده: طاها عبد الرحمان / ترجمه: نرگس خسروی سوادجانی در آغاز این گفتار اصطلاح هایی مبنایی می سازیم. از اینجا به بعدو واژه ی فلسفه را برای معرفتی به کار می بریم که آدمی خود آن را بنا نهاده است. از این رو اصطلاح «فلسفه ی بشری» را به کار می بریم و نه «فلسفه ی قرآنی» را واژه ی حکمت را نیز برای…
ادامه »»» -
ابنتیمیه و علوم انسانی غیرمسلمین
ابنتیمیه و علوم انسانی غیرمسلمین نویسنده: عدنان فلّاحی دوران زندگی ابن تیمیه مصادف با قرون سیزده و چهارده میلادی است. ابن تیمیه پیش از ظهور جنبش رنسانس در اروپا درگذشت. علوم انسانی اروپاییان در زمان ابن تیمیه محدود به تفاسیر آنها از فلسفه یونان ـ خاصه افلاطون و ارسطو ـ و نیز الاهیات مسیحی بود. در دوران ابن تیمیه هنوز خبری از نزاع فلسفی تجربیگرایان و عقلیگرایان در حوزه معرفتشناسی، و یا رسالهها و کتب متأخر حوزه فلسفه و علوم…
ادامه »»» -
آنچه در زندگی روی میدهد، تصرف ربوبیتی خداست؟ یا اثر تصادف و طبیعت؟!
آنچه در زندگی روی میدهد، تصرف ربوبیتی خداست؟ یا اثر تصادف و طبیعت؟! نویسنده : بدیع الزمان سعید نورسی / مترجم: داود وفایی طبیعت یا تصادف، روشن کردن نقش آنها با تمثیل زیر مطلب را به اذهان نزدیک تر می کنیم لطف عام: مرحمت شاهانه یک پادشاه را با سلطنت و قانون عام او می توان شامل همه افراد ملت کرد. هر فرد مستقیم مظهر لطف و سلطنت آن پادشاه است. افراد در آن حالت عام، مناسبات خصوصی فراوانی دارند.…
ادامه »»» -
اسلام سیاسی و استفاده ی ابزاری از دین
اسلام سیاسی و استفاده ی ابزاری از دین نگارنده: احمد فرید فرزاد هروی اسلام سیاسی چیست؛ چرا و چگونه وارد ادبیات جهانی و حوزهی مطالعات جهان اسلام شده است؟ آیا استفاده از این واژه با کلیت امر، فعالیت اسلامی درست تلقی میشود؟ برای پاسخیابی به پرسشهای فوق نیاز است تا پیش زمینهای از بسترهای فعالیت اسلامی در جهان اسلام، رویاروی اسلام با غرب و وضعیت مسلمانان پس از فروپاشی خلافت اسلامی را مرور نماییم. در این مورد بخوانید: آیا اسلام سیاسی…
ادامه »»» -
امت وسط ، ویژگی های امت وسط و میانه روی و وسطیت
امت وسط ، ویژگی های امت وسط و میانه روی و وسطیت نویسنده : عبدالخالق احسان امت وسط ، اسلام، دین اعتدال و میانه روی، گذشت و تسامح، توازن و تعادل است نه دین افراط و تفریط، خشونت و استبداد، ستمگری و ستم پذیری. مسلمانان، شاگردان مدرسه قرآن و تربیت یافتگان مکتب اسلام اند، قرآن کریم مسلمانان را به “امت وسط” توصیف نموده و این وصف، آنها را از بقیه ی امت ها، ملت ها، کیش ها و نظام ها…
ادامه »»» -
شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان
شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان مترجم: ماجد احمدیانی شریعت، فقه و اجتهاد در منشور اتحادیه جهانی علمای مسلمانان در دیدگاه اتحادیه چگووه است؟ ١. ما ایمان داریم که شریعت اسلامی، وحی خداوند متعال بوده که در قرآن کریم و سنت صحیح نبوی، نمود پیدا کرده است. فقه اسلامی نیز عبارت از کوششهای عقل و خرد مسلمانی است که در فهم قرآن و سنت و استنباط احکام عملی از آنها، مجتهد شده است. بنابراین “شریعت”، وحی…
ادامه »»»