مفهوم حکمت و حکیم در قرآن
مفهوم حکمت و حکیم در قرآن
? استاد ناصر سبحانی
?« حَکَم » بهمعنای کسی است که سوار بر اسبش بوده و آن را کنترل می کند؛ در ضمن، جلوگیری از رفتن چیزی به سوی تباهی و فساد، و هدایتش به سمت صلاح، « #حکمت » نامیده میشود.
?« #حکیم »، صفت مشبّهه است. خداوند حکیم است؛ یعنی همیشه و در هر حال، مشغول جلوگیری از رفتن مخلوقات به سوی فساد می باشد و هدایت آن ها را به سمت صلاح بر عهده دارد.
?اسم حکیم در ارتباط با عمل است نه علم؛ بنابراین خداوند هر کاری را انجام دهد، بجا و مناسب انجام می دهد. لازم به ذکر است که تنها انسان مؤمن، از آثار این اسم برخوردار می شود و نیز در حدّ خود میتواند حکیم باشد؛ زیرا بر اساس بینش بجا و درستی حرکت می کند؛ پس این که به انسان غیر مؤمن، حکیم گفتهاند، ظلم بزرگی بوده که نسبت به این کلمه روا داشتهاند.
? انسان، تنها زمانی می تواند به حکمت کارهای خداوند اعتراض داشته باشد که در زمینه ی علم با خداوند همسان گردد که این، امری محال است. انسان به دلیل علم ناقص خویش، برخی از امور را غیر #حکیمانه دانسته و از حکمت برخی دیگر از امور، حیران است؛ بنابراین شایسته تر آن است که با اعتراف به محدودیت های بیشمار خویش، پا را از حدود خود فراتر نگذارد.
? از دو طریق میتوان به علم و حکمت رسید:
۱ـ مطالعه ی مخلوقات عالم.
۲ـ شناخت خداوند.
بدیهی است که روش دوم صحیحتر است؛ زیرا انسان توانایی درک حکمت در تمامی آفریده ها را ندارد، اما می توان با شناخت خداوند حکیم، همه چیز را بجا و حکیمانه دانست، هر چند حکمت آن ها را نتوان درک نمود.
? « حکم » از مصدر « حَکم » و به معنای کنترلکردن موجودات است تا در محدوده ی سعادت و صلاح باقی بمانند و به طرف فساد نروند.
#حکم برای افسار اسب نیز بهکار رفته است تا صاحبش آن را از رفتن به سوی موانع بازداشته و به سمت سلامت هدایت کند. خداوند حکیم است؛ زیرا با فرمانروایی خویش، انسان و سایر موجودات را به سوی سعادت و خوشبختی، هدایت نموده و از دچارشدن به فساد باز میدارد.
در نتیجه باید با شوق فراوان، تمام فرامینش را پذیرفت؛ چرا که کسب تمام منافع انسان در گرو قبول و اجرای فرمان خداوند خلاصه شده است.
? انجام شایستهی امور و به عبارتی، به جا انجام دادن کارها حکمت نامیده می شود که دو حالت دارد:
۱ـ مدیریّت و رهبری مخلوقات بهسوی تأمین مصالح ایشان
۲ـ نهیکردن آن ها از رفتن به سوی مفاسد.
? در عبارت « یُعَلِّمُهُمُ الْکتَابَ وَالْحِکمَهَ » ( بقره/۱۲۹)، #تعلیم کتاب عبارت است از آموزش قواعد عام نظری در زمینه های مختلف؛ مثلاً اصول حاکم بر اقتصاد، سیاست و …، و تعلیم حکمت عبارت است از آموزش روش صحیح پیادهکردن قواعد کتاب در زندگی عملی.
? تعلیم حکمت در سه زمینه انجام میگیرد:
۱ـ حکمت فردی (زندگی فردی پیامبر خدا (ص))
۲ـ حکمت خانوادگی (زندگی خانوادگی پیامبر (ص) و خانوادهی ایشان)
۳ـ حکمت اجتماعی (زندگی اجتماعی پیامبر (ص) و سابقین اولین).
? #دعوت بالحکمه ( دعوت #حکیمانه )، یعنی از طریق معرّفی آیات آفاق و انفس، راه عبودیّت خداوند از راه های دیگر تمیز داده شود، به صورتی که هیچ گونه ابهامی در آن باقی نماند و نتیجه ی آن منجر به مؤمن شدن انسانها یا کافرشدن آنها گردد.
?منابع : نوارهای دعوت، خداشناسی ، تزکیه
*********
? برای عضویت در کانال استاد سبحانی روی لینک @naser_sobhani کلیک کنید بعد گزینه Join را برنید .