مومنین واقعی و فداکردن جان و مال ( اوصاف مومنین)
مومنین واقعی و فداکردن جان و مال ( اوصاف مومنین)
نویسنده: مولانا عبدالحمید
مولانا عبدالحمید خطبه های این هفته نماز جمعه اهل سنت زاهدان را با تلاوت آیات «إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِینَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّهَ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللّهِ فَیَقْتُلُونَ وَیُقْتَلُونَ وَعْدًا عَلَیْهِ حَقًّا فِی التَّوْرَاهِ وَالإِنجِیلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ فَاسْتَبْشِرُواْ بِبَیْعِکُمُ الَّذِی بَایَعْتُم بِهِ وَذَلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ*التَّائِبُونَ الْعَابِدُونَ الْحَامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاکِعُونَ السَّاجِدونَ الآمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّاهُونَ عَنِ الْمُنکَرِ وَالْحَافِظُونَ لِحُدُودِ اللّهِ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِینَ» [ توبه: ۱۱۱-۱۱۲] آغاز نموده و قربانی مالی و جانی در راه الله تعالی را از مهمترین خصوصیات مؤمنین واقعی برشمرد. ایشان در ابتدا خاطرنشان کرد:
آیاتی که تلاوت شد در سوره مبارکه توبه است که در این سوره الله تعالی مسایل جهاد فی سبیل الله را بیان کرده است. شرایط اسلام در ابتدای ظهور اسلام به نحوی بود که تنها راه حفاظت از دین و دفاع از سیدالمرسلین دادن قربانی مالی و جانی بود. مفسرین در مورد این آیه می فرمایند که این آیه در مورد بیعت عقبه نازل شده است. در بیعت اول شش نفر از مردم مدینه خدمت آنحضرت صلی الله علیه وسلم آمدند و آنحضرت آنها را به سوی اسلام دعوت داد و آنها این دعوت را پذیرفتند و در دومین بیعت، دوازده نفر حضور داشتند که آنها نیز اسلام را پذیرفتند و پس از آن پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم آنها را به عنوان نماینده و داعی به سوی اهل مدینه فرستاد. پس از مدتی که اسلام در حال رشد در مدینه بود، مردم مدینه از آن حضرت صلی الله علیه سلم درخواست قاری قرآن کردند و پیامبر اکرم نیز تعدادی از قاریان، که حضرت مصعب بن عمیر نیز از جمله آنها بود، را به مدینه منوره فرستاد.
مولانا عبدالحمید در ادامه گفت: در مدینه منوره شورشی اسلامی به وجود آمد و اسلام به تدریج در بین اهالی مدینه منوره گسترش یافت، به طوری که حدود یکسال بعد، هفتاد نفر از مردم مدینه برای پذیرفتن اسلام و بیعت با آنحضرت در همان محله عقبه، حضور یافتند. مسلمانان مدینه از پیامبر درخواست کردند که شما در مکه در رنج و مشکلات هستید، یاران شما سختی را تحمل می کنند و تعدادی از آنها به حبشه هجرت کرده اند. لذا شما مدینه را به عنوان دارالهجره انتخاب کنید و ما همانطور که از ناموس و مال و جانمان دفاع می کنیم، به همان قوت از شما حفاظت و دفاع خواهیم کرد. وقتی مردم مدینه از آنحضرت پرسیدند که الله تعالی در مقابل دفاع از دین و پیامبرش به ما چه چیزی عنایت می کند؟ آنحضرت فرمودند که الله تعالی به شما بهشت را عنایت می فرماید.
خطیب جمعه اهل سنت زاهدان در تشریح آیه تلاوت شده خاطرنشان کرد: الله تعالی در این آیه می فرماید: «إن الله اشتری من المؤمنین أنفسهم و أموالهم بأن لهم الجنه» خداوند جان و مال اهل ایمان را خرید و در مقابل بهشت و جنات فردوس را به آنها فروخت. الله تعالی در ادامه می فرماید: «فاستبشروا ببیعکم الله بایعتم به» به چنین معامله ای سودمند که انجام دادید خوشحال و خرسند باشید. شما مال و جان فانی را دادید و در مقابل بهشت جاودانه و ماندگار را خریداری کرده اید.
مولانا عبدالحمید در ادامه افزود: صحابه رضوان الله علیهم اجمعین حقیقتا سوداگران و خریداران واقعی رضامندی الله تعالی بودند. آنها با خدا معامله کرده و رضامندی او را خریداری کردند. «ومن الناس من یشری نفسه ابتغاء مرضات الله» چه خوش نصیب اند انسانهایی که نفسشان را در مقابل رضایت الله تعالی می فروشند. جهاد در راه الله تعالی نیز با مال و جان صورت می گیرد. صحابه آنحضرت که به مدینه منوره هجرت کردند مال و جان را قربان کردند. مؤمنین واقعی برای رسیدن به رضایت الله تعالی از دادن مال و جان پروایی ندارند. تربیت یافتگان مکتب نبوت این تجارت سودمند را انجام دادند و رضامندی الله تعالی و بهشت را خریداری کردند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامۀ تشریح آیات مذکور افزود: الله تعالی در ادامه صفات کسانی که این تجارت را انجام دادند مورد تذکره قرار می دهد؛ {التائبون} آنها کسانی هستند که همواره به توبه و استغفار مشغولند و به کثرت توبه می کنند. {العابدون} آنهایی که به کثرت عبادت الله تعالی را انجام می دهند. صحابه چنان به کثرت الله تعالی را عبادت کردند که قرآن در توصیف آنها می فرماید: «تراهم رکعا سجدا یبتغون فضلا من الله و رضوانا» {الحامدون} آنها به کثرت تعریف و تمجید الله تعالی را بیان می کنند. خداوندی که تمام آنچه که انسانها دارند، از آنِ اوست. {السائحون} از دیگر خصوصیات آنها این است که به کثرت روزه می گیرند و به گرفتن روزه علاقه زیادی دارند. آنها روزهای دوشنبه و پنجشنبه، ماهی سه روز، و ایام بیض را روزه می گیرند. در روایت آمده است که حضرت داود علیه السلام یک روز را روزه می گرفت و یک روز را می خورد. لذا بندگان الهی بسیار به روزه اهمیت می دادند، زیرا روزه انسان را مقاوم می گرداند و نفس را مغلوب می کند و همین زیر پا گذاشته شدن نفس، از مهمترین فواید روزه است. شیطان نیز در مقابل انسان روزه دار عاجز می ماند و دلیل اینکه در ماه رمضان شیاطین در غل و زنجیرند نیز همین است.
مولانا عبداالحمید ادامه داد: از دیگر صفات مؤمنین {الراکعون الساجدون} است که به کثرت رکوع و سجده می کنند، یعنی به کثرت نماز می خوانند. آنحضرت، صحابه و مسلمانان صدر اسلام هر گاه کوچکترین فرصتی برایشان حاصل می شد، بلافاصله به نماز مشغول می شدند. {الامرون بالمعروف و الناهون عن المنکر} مشتریان و خریداران بهشت علاوه بر اینکه خودشان بر احکام الهی عمل می کنند، دیگران را نیز به سوی خیر دعوت می دهند و در فکر اصلاح جامعه هستند.
خطیب جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه یادآور شد: اینها صفات کسانی است که مال و جان خود را امانت پروردگار در دست خود می دانند و صحابه رضوان الله علیهم اجمعین مصداق واقعی این آیات هستند. خداوند متعال در تذکره صحابه در جایی از قرآن می فرماید: «لَقَد تَّابَ الله عَلَى النَّبِیِّ وَالْمُهَاجِرِینَ وَالأَنصَارِ الَّذِینَ اتَّبَعُوهُ فِی سَاعَهِ الْعُسْرَهِ مِن بَعْدِ مَا کَادَ یَزِیغُ قُلُوبُ فَرِیقٍ مِّنْهُمْ ثُمَّ تَابَ عَلَیْهِمْ إِنَّهُ بِهِمْ رَؤُوفٌ رَّحِیمٌ» [توبه: ۱۱۷] صحابه در واقعه تبوک، که هوا بسیار گرم بود، امکانات و وسایل کافی در اختیار نداشتند و فصل برداشت میوه ها نیز فرارسیده بود، برای مقابله و جنگ با بزرگترین قدرت آن زمان (روم) به راه افتادند و مسافت ۷۵۰ کیلومتر را طی کردند و با لشکر روم جهاد نمودند و الله تعالی پیروزی را نصیب آنها گردانید.
مولانا عبدالحمید در پایان ضمن ابراز تاسف از ضعف ایمانی مسلمانان امروزی در زمینه قربانی دادن مالی و جانی در راه الله تعالی، نمازگزاران را به این مهم تشویق و ترغیب نموده و بر کثرت عبادت الله تعالی تاکید کرد.