آغاز کودتای خزنده علیه حیدر العبادی
مهره امریکاییها همه کاره عراق میشود
آغاز کودتای خزنده علیه حیدر العبادی
عماد الخرسان بعد از سال ها غیبت مجددا نام او در صحنه سیاسی عراق مطرح شده است، او از سوی حیدر العبادی، نخست وزیر عراق به سمت ریاست دبیرخانه هیئت وزیران انتخاب شده، مساله ای که اعتراض بسیاری را برانگیخته و شماری را نیز نگران کرده است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان انتخاب او به این سمت به هیچ وجه ناگهانی نیست. نزدیک به سه ماه پیش امریکایی ها نام او را مطرح کرده بودند و حتی گفته شد که به همراه او ۵۰ نفر دیگر را نیز آماده کرده اند تا در پی تغییرات شگرف حکومتی بتوانند در پست های مهم و حساس مشغول به کار شوند. در آن موقع شایع شد که امریکایی ها در نظر دارند حیدر العبادی را از سمت نخست وزیری کنار بگذارند و خرسان را به جای او منصوب کنند. این ۵۰ نفر نیز بعد از این تغییرات عهده دار پست های جدید شوند. بسیاری این افراد را دست نشانده های امریکایی ها می دانند و می گویند خرسان نیز با ریموت کنترل امریکایی ها فعالیت می کند. نظریه ای وجود دارد که می گوید بعد از ورود روسیه به میدان جنگ در سوریه امریکایی ها از این ترسیده اند که دولت عراق به سمت روسیه بغلطد و امریکایی ها دیگر کنترل و اراده ای در عراق نداشته باشند. برای همین سناریوی تازه ای چیده اند تا کل عرصه سیاسی عراق را تغییر دهند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ایلاف، وابسته به لیبرال های مخالف حکومت عربستان که مقر آن در لندن است، ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری مالکی و فراکسیون الاحرار به رهبری مقتدی صدر از انتخاب عماد الخرسان به سمت ریاست دبیرخانه شورای وزیران ابراز تعجب کرده اند و گفته اند که انتخاب او علی رغم حساسیت این جایگاه بدون مشورت با آنها صورت گرفته است. آنها همچنین ابراز عقیده کرده اند که انتخاب او به این سمت با هدف راضی کردن امریکایی ها صورت گرفته و فراکسیون الاحرار تلویحا گفته است که این موضوع را در مجلس پیگیری می کند.
رعد الراشد، روزنامه نگار عراقی در این باره می گوید: «اطلاعات من از آقای عماد الخرسان حاکی از آن است که او عضو حزب جمهوریخواه امریکا است.»
وی همچنین می گوید: «به اعتقاد من امریکایی ها بعد از دخالت روسیه در سوریه و ستایش نیروهای داوطلب مردمی از حمله روسیه به داعش در سوریه که این گونه جلوه داده شد که روسیه در مبارزه با داعش صادق تر از امریکا است و امریکایی ها می خواهند که جنگ با داعش سال ها طول بکشد، دست به کار شده اند و می خواهند مانع از نزدیکی عراق به روسیه شوند. انتخاب خرسان دقیقا در همین راستا است تا هر گونه رویکرد مثبتی نسبت به روسیه از بین برود.»
راشد تاکید می کند، افکار عمومی بر این اعتقاد است که امریکا داعش را به وجود آورده و این امریکا است که خیر عرب به ویژه عراق و سوریه را نمی خواهد.
وی درباره پیش بینی آینده عراق می گوید: «به نظر من آینده بد و بدتری در انتظار ماست بعد از این که سهم خواهان عراق و ثروت های آنها را به تاراج بردند اکنون طرح های بدی طرح ریزی شده که عراق را بیش از پیش به سمت ویرانی و خرابی می برد.»
در همین رابطه محمد ابراهیم، استاد دانشگاه می گوید: «احساس می کنم عراق رو به فاجعه است. من با انتخاب خرسان شوکه شدم به ویژه که گفته می شود که شناسنامه امریکایی دارد و روحش امریکایی است و در آن جا ساکن بوده و رابطه اش با عراق رابطه کارمندی است که باید به وظیفه اش مطابق با دستورات مافوق هایش که امریکایی ها باشند، عمل کند. حالا من می پرسم چرا در چنین وقت حساسی باید او به این سمت گمارده شود؟ قطعا کاسه ای زیر نیم کاسته است و کسی پشت اوست، آیا امریکایی ها می خواهند همه مسئولیت ها را متوجه عبادی کنند و خرسان کارش را کند، آیا می خواهند به این شکل عبادی را گمراه کنند و همه کارها را به دست خرسان بسپارند؟»
وی در ادامه می افزاید: «نمی توانم آینده روشنی برای عراق ببینم اما در هر حال امور به سمت ثبات نمی رود در حالی که طوفان ها و بحران ها کشور را درنوردیده اند و کشورهای خارجی به چیزی جز مصالح خود در عراق فکر نمی کنند.»
این در حالی است که سلام الساعدی، پژوهشگر اسلامی اظهاراتی که درباره ارتباط خرسان با آیت الله سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان زده می شود را رد می کند و می گوید این خبرها دروغ محض است. وی در این رابطه می گوید: «می گویند عماد الخرسان که به سمت ریاست دبیرخانه هیئت وزیران منصوب شده حلقه اتصال حضرت آیت الله سیستانی (دام ظله) با مقامات اشغالگر امریکایی که پل بریمر سفیر آنها بود، است، در حالی که متون نوشته های صادر شده از سوی آیت الله سیستانی در مورد عراق که حامد الخفاف، سخنگوی آیت الله سیستانی تهیه کرده موجود است، این اسناد منتسب به مرجعیت است، این اسناد ثابت می کند که هیچ نامه ای میان مرجعیت با پل بریمر از طریق عماد الخرسان رد و بدل نشده، و نه تنها با بریمر بلکه ایشان با هیچ امریکایی دیگری نامه نگاری نکرده است.»
وی همچنین به کتاب پل بریمر درباره خاطراتش از عراق اشاره می کند و می گوید: «آن چه در این کتاب نسبت به نامه های رد و بدل شده توسط آیت الله سیستانی با پل بریمر اشاره شده دقیق نیست و به هیچ وجه صحت ندارد و تنها برای مخدوش کردن وجهه ایشان بیان شده است. پل بریمر هیچ کانالی برای ارتباط با آیت الله سیستانی و مرجعیت در اختیار نداشته است.»
سلام الساعدی همچنین می گوید: «به نظر می رسد در خفا دست هایی در کارند تا بحران های بیشتری در عراق به وجود آورند و به مرجعیت دینی اهانت شود، چنین اظهاراتی صرفا برای مخدوش کردن مرجعیت زده می شود.»
در همین رابطه رافد الجبوری، نویسنده و روزنامه نگار عراقی می گوید: «خرسان فردی از زمان بریمر است، من چیز روشنی درباره عماد الخرسان جز آن چه پل بریمر نوشته است، نمی دانم. او نماینده دائمی میان بریمر و آیت الله سیستانی مرجع عالی شیعیان بود که هر گونه دیدار یا گفت وگوی مستقیم با امریکایی ها را رد کرده بود.»
وی در ادامه می افزاید: «من مطمئن نیستم که خرسان عضوی در حزب الدعوه باشد اما مشاهده می کنم که در برابر انتخاب او سکوت اختیار کرده اند. او از افراد نزدیک به پل بریمر، حاکم امریکایی در عراق بوده و گزارش های رسانه ها حاکی از آن است که او نامزد حقیقی آنها برای سمت نخست وزیر در عراق است و قرار نیست فقط به ریاست دبیرخانه هیئت وزیران اکتفا کند.»
عماد الخرسان بعد از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ به عراق آمد، دولت امریکا او را مسئول بازسازی عراق کرد و مستقیما با جای گارنر، حاکم نظامی امریکا در عراق ارتباط داشت. بعد از آمدن پول بریمر، حاکم مدنی عراق مستقیما با او مرتبط شد. وظیفه او این بود که به دور از هر گونه وابستگی های سیاسی یا دینی کار بازسازی عراق را بر عهده بگیرد. اما بعد از اشغال عراق از آن جا که کسی دیگر به اعضای نخبه هیئت زیر نظر او اعتنا نمی کرد و نظامیان امریکایی کار خود را می کردند کار او نیز پایان گرفت و هیئتش نیز منحل شد. برخی از اعضای این هیئت در عراق ماندند و به دولت پیوستند و عده ای از آنها نیز به کشورهایشان بازگشتند که عماد الخرسان یکی از آنها بود.
ترجمه: سید علی موسوی خلخالی
منبع: دیپلماسی ایرانی