تربیت فرزندان

ایرادگیری از غذاها و نق زدن در کودکان

ایرادگیری از غذاها و نق زدن در کودکان

نویسنده: الیزابت پنتلی/مترجم: اکرم قیطاسی

موقعیت

فرزندم دوست دارد تنها دو غذای مورد علاقه اش ( غلات یا کورن فلکس و کره ی بادام زمینی و ساندویچ ) بخورد . او غذاهای دیگر را بسیار کم می خورد و با دیدن آنها دائم نق می زند.

فکر کنید

تا زمانی که فرزندتان سالم است و قد و وزن طبیعی دارد، در مورد غذای او سخت نگیرید. هر چه بیشتر نگران باشید و با او بحث کنید، جنگ بیشتری به خاطر خوردن در می گیرد. اگر مقرراتی خاص در مورد غذا داشته باشید و آنها را با آرامش اجرا کنید، برخورد کمتری به وجود می آید.

راه حلها

۱.    غذاهای پر چرب و شیرین را کمتر در دسترس کودکانتان قرار دهید.مواد غذایی سالم و متنوعی در اختیارش بگذارید و یاد نگران این نباشید که گاهی غذای نامناسبی بخورد. رژیم غذایی فرزندتان را به صورت هفتگی ارزیابی کنید. بیشتر بچه ها وقتی انتخابهای غذایی داشته باشند، در یک دوره ی هفتگی از غذاهایی متعادل استفاده می کنند.

۲.    برنامۀ خاصی برای وقت غذا و میان وعده ها تنظیم کنید. اجازه ندهید کسی در اوقات دیگر غذا بخورد. اگر فرزندتان پس از خوردن غذا گرسنه شد، تنها می تواند آنچه را که شما به او می دهید، بخورد. در این صورت امکان، زمان غذا را طوری تنظیم کنید که بچه ها کاملاًٌ گرسنه باشند بیشتر بچه ها وقتی از مدرسه بر می گردند ، هنگام ورود به خانه شدیداً گرسنه اند. از این زمان ماسب برای صرف غذا استفاده کنید. کمی بعد نیز میان وعده ای سبک برایش در نظر بگیرید. به این ترتیب، بچه ها قبل از آماده شدن غذا به جای پرکردن شکم خود با میان وعده های مختلف، غذایی سالم می خورند.

۳.    از مقدار غذاها کم کنید. معدۀفرزندتان با اندازۀ مشت بستۀ اوست ( یعنی کوچکتر از آن چه که فکرش را می کنید). اگر کمی غذا را در بشقابی کوچک تر بریزید، حجم زیاد غذا او را نمی ترساند.

۴.       کنار بشقاب فرزندتان ، مقدار کمی غذای مورد علاقه اش را بریزید تا به عنوان دسر آن را بخورد.

۵.     در دوران کودکی ما والدین ما بدون هیچ گونه نگرانی و تشویق، غذاهای ما را جلویمان می گذاشتند. آنها در مورد غذاخوردن ما به اندازۀ امروز ما نگران نبودند . سعی کنید طرز تفکر خود را متعادل کنید و به این حرف ساده برسید که:«شام همین است، اگر گرسنه ای بخور و گرنه لازم نیست سر میز بنشینی.»مقداری غذا برای فرزندتان نگهدارید تا اگر یک ساعت بعد گرسنه شد، شام او را به وی بدهید نه چیزی دیگر را. اگر در مورد این قانون جدی باشید، فرزندتان کم کم غذاهایی را که تهیه کرده اید می خورد؛درست مثل زمان کودکی خود شما.

۶.    هفته ای یک بار اجازه بدهید به جای غذایی که دوست ندارد، آنچه را که دلش می خواهد بخورد، مثل غلات و خشکبار. وقتی بداند که هفته ای یک بار می تواند یک غذا نخورد، تصمیم می گیرد چیزهایی را که چندان دوست ندارد بخورد و خوراکی مورد علاقه اش را برای روزی نگه دارد که غذای آن روز را اصلاً دوست ندارد.

۷.        

غذاهای بی کیفیت

موقعیت

فرزندم فکر می کند شکلات جزو گروههای غذایی اصلی است ! او مقدار زیادی خوراکی های ناسالم می خورد و غذاهای سالم را کمتر مصرف می کند. چطوره به او کمک کنم تا عادات غذایی بهتری داشته باشد؟

فکر کنید

بچه ها بیشتر به لذات آنی توجه دارند تا فواید دراز مدت، به ویژه در مورد خوردن. تغییر عادات غذایی فرزندتان ، مستلزم آموش و تغییر رفتار آنهاست.

راه حلها

۱.    بسیاری از بچه ها اگر غذاهایی ناسالم در دسترسشان باشد، آن را می خورند. پس اولین گام این است که خوراکی های ناسالم را کمتر در اختیارشان قرار دهیم. کابینتها و یخچال را بررسی کنید تا از این نوع خوراکی ها در آنجا نباشد. مقدار کمی خوراکی در دسترس بگذارید. اگر تصور می کنید که باید در خانه شکلات داشته باشید، آن را از چشمان کوچک و تیز بین فرزندتان پنهان کنید.

۲.    بچه ها تمایل چندانی به خوردن هویج و سیب ندارند! خوراکی های خوشمزۀ سالمی را در اختیارشان قرار دهید تا آنها را انتخاب کنند. به دنبال خوراکی های کم چربی و بدون قندی باشید که فرزندتان را به خود جب کنند. بسیاری از انواع کیکهای کوچک(مافین) نانها، خوراکیهای تهیه شده از میوه، کیکهای ساده، و بیسکویتها، خوراکی های مناسبی هستند.

۳.    عادت، عامل بسیار نیرومندی است. بچه ها دوست دارند غذاهای مورد علاقه شان را در دسترس داشته باشند تا مدام از آن بخورند. سعی کنید تا علائق قدیمی را با انتخاب مشابه سالم تری جایگزین کنید. مثلاً اگر فرزندتان اغلب چیپس میخورد، سعی کنید نوعی خوراکی شور و تُرد مانند چوب شور را جایگزین آن کنید. اگر فرزندتان عاشق آب نبات است، آبنبات شیرین بیان، آّنیات ژله دار یا مقدار کمی آبنبات سفت به او بدهبد. توجه: به بچه های کوچک، شکلات سفت ندهید، زیرا ممکن است دچار خفگی شوند.

۴.    فرزندتان را به انجام فعالیتهای بیشتر تشویق کنید. بچه هایی که کسل شده اند و کاری برای انجام دادن ندارند،وقتشان را با خوردن پر می کنند. او را در یک تیم یا کلاس ورزشی ثبت نام کنید و یا از او بخواهید یک سرگرمی یا کاردستی را شروع کند . عادات قدیمی مانند خوردن مداوم دربرابر تلویزیون را با فعالیتی مولد جایگزین کنید.

منبع:راهنمای کامل تربیت کودک / نویسنده:الیزابت پنتلی/مترجم: اکرم قیطاسی / انتشارات:صابرین / نوبت چاپ: پنجم ۱۳۸۴

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *

دکمه بازگشت به بالا