بعضی از اشتباهات گفتاری بین جنسیت های مختلف که باید…
بعضی از اشتباهات گفتاری بین جنسیت های مختلف که باید از آنها خودداری کرد
نویسنده: فریبا علومی یزدی
در اینجا درباره ی بعضی از اشتباهات گفتاری بین جنسیت های مختلف که باید از آنها خودداری کرد صحبت می کنیم.
نکته ۱: خانم ها به شوخی های ” چرند ” نمی خندند.
خانم ها و آقایان احساس متفاوتی نسبت به موضوعات خنده دار دارند. مردان بخش زیادی از زمان خود را به تعریف کردن لطیفه، بذله گویی و شرکت در موضوعات خنده آور سپری می کنند که این موضوع چندان مورد استقبال از جانب خانم ها واقع نمی شود. یکی از کارمندان را می شناسم که مردی فرهیخته و متفکر می باشد و بسیار شوخ طبع است. برای اطرافیان سخت است که چنین فردی را بشناسند و بفهمند که در پشت این شوخی ها چه چیز نهفته است.
وقتی که درباره ی این موضوع با او صحبت کردم و علت شوخی کردن هایش را پرسیدم، اظهار کرد که با این کار سعی می کند تا موقعیت و شرایط سخت را برای خود و اطرافیان راحت کند، تا همه از همکاری با هم لذت ببرند. اما اتفاقی که افتاد این بود که اطرافیان و به خصوص خانم ها رابطه ی خود را با او کمتر کردند. چرا؟ به دلیل اینکه شوخی هایی که می کرد بیشتر مناسب حال آقایان بود تا خانم ها.
خانم ها هم طبع شوخی دارند اما کمتر از آقایان، بیشتر دوست دارند که اظهار نظرات هوشمندانه و موضوعات خنده دار را در قالب داستان های خنده دار و با مزه بشنوند.
در اینجا مثال هایی را درباره انواع اشتباهات جنسیتی آورده ام:
آن خانم نخندید، لبخند هم نزد، و فکر می کنم نجابتش مانع از این شد که روی از آن مرد بر گرداند! او ساکت باقی ماند.
آن مرد هم چیز دیگری نگفت و غذایش را گرفت و رفت . مطمئنم که او فکر می کرد که آن دختر نچسب است و هیچ احساسی از شوخی ندارد. همین طور آن خانم، ممکن است فکر کند که آن مرد رقت انگیز است.
به عنوان یک راهنمایی: اگر با خانمی روبرو می شوید، شوخی ها و بذله گویی ها را کنار بگذارید و آن ها را در زمان روبرو شدن با مردان به کار ببرید!
شاید شما هم قضاوت مشابهی دارید وقتی این متن را می خوانید. این طور نیست ؟ لطفاً نظر همسرتان را هم سوال کنید! بله . همین طور است!
نکته ۲: اینطور تصور نکنید که هر جنسیتی برای حرفه ی خاصی مناسب است.
به همه ی ما تلقین شده است که در جنسیت ها دارای تفاوت می باشیم، بنابراین ممکن است فکر کنیم که یک سری از حرفه های خاص مربوط به یک جنسیت خاص می شود، و این طور فرض کنیم که تمامی بنّاها مرد و تمام دکتر های زیبایی خانم هستند.
روزی در حال صحبت با مدیر بخش تجاری که یک خانم بود، بودم. صحبت هایمان خوب پیش می رفت تا اینکه آن خانم درباره ی منشی خود صحبت کرد و من گفتم، ” آیا آن خانم کارهای پردازش اطلاعات شما را نیز به عهده دارد؟ ” و آن خانم پاسخ داد “منشی من مرد است. ” چه می شد اگر می گفتم، ” آیا منشی شما…؟ ” و یا ، ” آیا او مرد است یا خانم ؟ “
در جای دیگر از رادیو شنیدم که دو کارشناس درباره ی پیشرفت و ساخت و ساز تونل توحید صحبت می کردند. یکی از آنها گفت، ” این دو دختر به عنوان سرکارگر هستند و صدها کارگر زیر دست انها کار می کنند” وای خدای من! سرکارگران شیفت شب! تونل توحید! دو دختر!
نکته ۳: خانم ها: خوار شمردن های مردان را به عنوان توهین تلقی و تعبیر نکنید.
اکثر خانم ها شکایت می کنند که مردان آنها را خوار می شمارند. در حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد افرادی که خانم ها را خوار می شمارند، در واقع چنین قصدی را ندارند. در واقع آنها می خواهند با این کار سر به سر خانم ها گذاشته و با آنها شوخی کنند که این ویژگی در بین آقایان رایج است.
روزی مجری همایشی بودم که همه ی حاضرین آن مرد بودند . یکی از مردان به جایگاه سخنرانی آمد و مشکلاتی را مطرح کرد. وقتی که به جای خود برگشت، مردی که در کنار او نشسته بود ضربه ای به پهلوی او زد و گفت: ” دیونه، مردم را سر کار گذاشتی؟ فردا پوست سرت را می کنند!!! “
من از این برخورد ازرده شدم! در آن زمان ها درباره اختلاف بین جنسیت ها مطالعه ای نداشتم. در مورد اتفاق پیش آمده نگران بودم و فکرم به آن مشغول بود تا اینکه در زمان استراحت، مشکل را با همکارم که مرد بود مطرح کردم. او گفت، ” چه مشکلی؟ ” به او گفتم، ” ندیدی که چه اتفاقی افتاد؟ ” اما او جواب داد، ” این مشکلی نیست، و فقط به این معنی است که آن دو دوستان خوبی هستند. “
آنچه که از نظر خانم ها خوار شمردن و کوچک شمردن محسوب می شود، از دید آقایان نشان دهنده ی یک رابطه ی صمیمی بین دو همکار می باشد!
از جنس مخالفتان انتظار نداشته باشید که به شیوه خودتان با شما رفتار کنند، نظر بدهند و یا شوخی کنند.
همچنین جنس مخالفتان را مورد قضاوت بد قرار ندهید و رفتارهای آنها را با توجه به دیدگاه جنسیتی خودتان، به جای دیدگاه جنسی آنها تفسیر و تعبیر نکنید.
نکته ی آخر
اگر شک دارید_ نگویید.
خیلی ساده است . نگویید. اگر مطمئن نیستید چیزی را که می خواهید بگویید درست است یا غلط، آن را نگویید. شک کردن ها کاملا درست هستند و در بعضی مواقع، می توانند شما را از اشتباهات بزرگ نجات دهند. به شک های خود گوش دهید و بازگو نکنید!
ممکن است از انجام اشتباهات بزرگ رهایی یابید! و همین طور من!
به ادامه داستان آقای معاون و سخنرانیش در سالن همایش برمی گردیم، روش های مناسب و انگیزشی دیگری هم برای اقناع مخاطبان می توانست وجود داشته باشد، شبیه “فرصت سوزی در کشور ما باعث فرصت آفرینی در کشورهای همسایه شده است و هم اکنون این فرصت فراهم است تا از پتانسیل های شما بهره مندی لازم را ببریم. ” این پاسخ را به آسانی می توان درک کرد.
بعد ها وقتی بنده این مطلب را به ایشان متذکر شدم ، گفتند “خودم هم همان لحظه از گفتن این جمله پشیمان شدم!!! “.
فریبا علومی یزدی /آذر ۱۳۹۰