روسیه هم به فکر تجزیه سوریه است؟
توصیههای عجیب مسکو به بشار اسد
روسیه هم به فکر تجزیه سوریه است؟
راجح الخوری مینویسد: گزارشهای دیپلماتهای عالی حاکی از آن است که توافق نظامی میان اسد و روسیه مانع از آن میشود که او اظهار نظری کند که مطابق با نظارت مسکو نباشد.
بیش از بیست بار آتش بس متزلزل سوریه شکسته شده است و روز یکشنبه نیز ۳۰ نفر کشته شده اند، اما همه اینها هیچ خللی در مسیری که سوریه به سمت آن چه “طرح ب” می نامند، می رود، ایجاد نکرده است، طرحی که گویا همیشه جزء محاسبات همه طرف ها بوده است؟
طرح ب چیست؟
طرج ب می گوید باید آن قدر مردم کشته شوند و مذاکرات آن قدر طول بکشد تا به یک خلاصه برسد، آن هم تجزیه است. نه روسیه آمادگی درگیر شدن در یک جنگ طولانی مدت دارد که انتظار می رود صدها هزار نفر دیگر در آن کشته شوند تا تمامی اراضی که بشار اسد در طول این سال ها از دست داد و تخمین زده می شود ۷۵ درصد کل سوریه باشد، مجدد به دست آورد، و نه ایران می تواند وارد چنین جنگی شود، و نه اسد می تواند حتی با حمایت روس ها و ایرانی ها آن قدر جنگ را ادامه دهد که حتی لاذقیه را حفظ کند، و نه در محاسبات امریکا است که به جز تحقق بخشیدن رویای تجزیه منطقه برای اسرائیل کار دیگری از پیش ببرد.
تجزیه سوریه می تواند جایزه رضایت بخشی هم برای حکومت اسد و طرفداران آن باشد حتی اگر نپذیرند، هم برای روسیه که پایگاه خود را در دریای مدیترانه و سواحل طرطوس حفظ کند که علاوه بر آن ذخایر عظیم نفت و گاز دارد، و هم برای ایران که همواره قربانی های مالی و انسانی برای حمایت از حکومت اسد داده است، اگر نمی توان کل سوریه را حفظ کرد اقلا کشوری علوی می تواند تشکیل شود که کوریدوری باشد که از جنوب تا شمال امتداد داشته باشد.
دلیلی که می توان برای آن آورد، اظهارات اسد در هجدهم ماه جاری است که وقتی موضوع حکومت انتقالی در سوریه را تفسیر می کرد توافق ژنو و قطعنامه ۲۲۵۴ را زیر سوال برد و حمله شدیدی به امریکا و غرب کرد و آنها را حامی تروریسم دانست، در واکنش به این اظهارات نه واشنگتن پاسخی داد نه مسکو که خیلی ها از این رفتار تعجب کردند.
گزارش های دیپلمات های عالی حاکی از آن است که توافق نظامی میان اسد و روسیه مانع از آن می شود که او اظهار نظری کند که مطابق با نظارت مسکو نباشد، برای همین وقتی که گفت حکومت انتقالی فقط انتقال از آشوب به ثبات از طریق قانون اساسی موجود است، ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل گفت: «روی حرف هایی که اسد می زند تمرکز نکنید بلکه به آن چه در آخر انجام خواهد داد توجه کنید.» این بدان معنا است که او را مجبور می کنیم کاری که ما می خواهیم انجام دهد! از این بالاتر چورکین چیزی قریب به این مضمون گفت که اگر اسد آن طور که مسکو توصیه می کند عمل کند می تواند با کرامت و آبرومندانه فرصت خروج از این بحران را بیابد. در همین رابطه میخائیل بوگدانوف گفت که اسد باید به توصیه های مسکو توجه کند «برای این که نیروهای او حتی با دخالت روسیه نمی توانند برای مدت طولانی مقاومت کنند.»
لازم به یادآوری نیست که ولادیمیر پوتین در گذشته به روزنامه بیلد گفته بود که اسد اشتباهات زیادی مرتکب شد اما اکنون لازم است که توجه داشته باشیم آماده شدن برای جایگزین ها در سوریه فقط محدود به شخص اسد نخواهد بود بلکه کل سوریه ای که می شناسیم را در بر خواهد گرفت، و همین مساله است که ایرانی ها را این روزها عمیقا نگران کرده است!
منبع: النهار / تحریریه دیپلماسی ایرانی