در دهه ی اخیر رمضان چه کنیم؟!
در دهه ی اخیر رمضان چه کنیم؟!
نویسنده: دکتر محمد عریفی/ مترجم : عبدالرحمن عزام
با استدلال به عملکردِ پیامبر صلی الله علیه وسلم می توان گفت ده روز اخیر رمضان، بهتر از ایام گذشته اش می باشد؛ زیرا از ایشان صلی الله علیه وسلم روایت شده است که: «کان رسول الله یجتهد فی العشر الأواخر، ما لایجتهد فی غیره / پیامبر صلى الله علیه وسلم در ده شب آخر ماه رمضان تلاش و زحمت زیادی را برای انجام عبادت انجام می داد که در غیر آن شبها این زحمت و تلاش را انجام نمی داد». [مسلم].
فضیلت و برتری دههی اخیر رمضان، از خلال عملکردِ پیامبر صلی الله علیه وسلم از آنجایی دانسته میشود که:
- آنگاه که دهه ی اخیر رمضان فرا می رسید، کمرِ خویش را برای عبادت بسته و عزم خویش را برای طاعت جزم می نمودند.
- شب های این ایام را به تلاوت قرآن، نماز، ذکر و یاد خداوند متعال و دیگر اعمال صالح، زنده نگهمیداشتند.
- جهت غنیمت شمردنِ این فرصت نیک، خانواده ی خویش را شب بیدار می نمودند تا با نماز و ذکر و یاد خداوند متعال برای خویش، بهره گرفته و از برکات آن محروم نشوند.
- بیش از پیش، در عبادت و طاعت و بندگی این ایام، تلاش می نمودند.
با برنامه ریزی درست که از ضروریاتِ این ایام دهگانه است، می شود از فرصتها، استفاده نمود. پس، «ایام باقی مانده از این ماه مبارک را با اعمالی سپری کن که تو را به پروردگارت نزدیک و برای آخرتت توشهی نیکی باشد» و از جمله می توان به انجام این کارکردها، مبادرت ورزید:
یکم: آزمندی بر زنده نگهداشتنِ این شبهای خوب به نماز، تلاوت، یاد خداوند متعال و دیگر اعمال و طاعات نیک، و همچون پیامبر صلی الله علیه وسلم، خانوادهی خویش را بیدار نموده و ایشان را فراخواند تا جهت انجام این عبادات بپاخیزند و از ثواب آن برخوردارد شوند.
سفیان ثوری می گوید: «آنگاه که دههی اخیر رمضان آمد، محبوبترین عمل نزد من این است که به ادای نماز تهجد مبادرت ورزیده دران تلاش و کوشش نمایم و اهل و خانواده و فرزندان را نیز به ادای و انجام آن فراخوانم تا به اندازه توان خویش، آن را انجام دهند».
دوم: جستجوی دریافت شب قدر در این دهه، خداوند متعال می فرماید: «إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِی لَیْلَهِ الْقَدْرِ/ ما قرآن را در شب با ارزش (لیلهالقدر) فرو فرستاده ایم». [قدر:۱]
امام نخعی رحمه الله می گوید: «عمل در این شب از عمل در هزار ماه بهتر و برتر است». پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرماید: «مَنْ قَامَ لَیْلَهَ الْقَدْرِ إِیمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ/ هر کس شب قدر را از روی ایمان و برای حصول اجر و پاداش در عبادت بگذراند، همهی گناهان گذشته اش مورد عفو قرار خواهند گرفت». [متفق علیه]
معنی «ایمانا» یعنی اینکه از روی ایمانداری به خداوند و باور به آنچه از پاداش و ثواب و بهره بر انجام آن مرتب شده است، عمل انجام شود. و معنی «احتسابا» یعنی اینکه جهت کسب اجر و ثواب و پاداش نیک انجام شده باشد و این شب طوری که پیامبر صلی الله علیه وسلم خبر داده اند، در یکی از شب های دهگانهی اخیر رمضان نهفته است؛ «تَحَرَّوْا لَیْلَهَ الْقَدْرِ فِی الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ/ شب قدر را در دههی آخر رمضان جستجو کنید». [بخاری]
و این شب، همه ساله در شبی مشخص و معین، نیست؛ بلکه به خواستهی خداوند متعال و حکمتِ اوی، از شبی به شبی دیگر انتقال پیدا می نماید.
هر کس این شب را زنده نگهدارد، پاداش مرتب بر قیامِ شب قدر، برای او داده میشود خواه علامه و نشانه ای از آن را بداند و ببیند و یا هم چیزی از آن نداند؛ زیرا پیامبرِ اسلام صلی الله علیه وسلم، در کسب و حصول این اجر و پاداش، فهم و درک کدام علامه و نشانه ای را شرط ننموده اند.
سوم: آزمندی و علاقه به اعتکاف در این دهه.
اعتکاف عبارت است از: التزام به مسجد تا وقت برای طاعت و عبادتِ الله متعال اختصاص داده شود، که این خود از امور مشروع در اسلام بوده و پیامبر صلی الله علیه وسلم و ازواج مطهرات شان نیز آن را در زندگی خویش، انجام داده اند.
حضرت عایشه رضی الله عنها عملکرد پیامبر صلی الله علیه و سلم را نقل نموده می فرماید: «کَانَ یَعْتَکِفُ الْعَشْرَ الأَوَاخِرَ مِنْ رَمَضَانَ، حَتَّى تَوَفَّاهُ اللهُ، ثُمَّ اعْتَکَفَ أَزْوَاجُهُ مِنْ بَعْدِهِ/ پیغمبر صلى الله علیه وسلم تا زمانى که وفات نمود در دههی آخر رمضان در مسجد اعتکاف مى کرد، و بعد از وفات پیغمبر صلى الله علیه وسلم همسرانش هم در دههی آخر رمضان، اعتکاف مى نمودند». [بخاری]
بهتر این است که شخص همه ده روز دههی اخیر رمضان را به اعتکاف سپری نماید چنانچه پیامبر صلی الله علیه وسلم چنین انجام داده اند؛ اما اگر کسی یک روز و یا کمتر و بیشتر از آن را به اعتکاف سپری نماید، عمل و کرده اش درست و صحیح است.
معتکف را سزاوار است تا در ایام اعتکاف، خود را به ذکر، استغفار، تلاوتِ قرآن، نماز و عبادت، سپری نموده، و با محاسبهی نفس خویش در گذشتهی زندگی خود نظری بیندازد و ببیند برای آخرتِ خویش، چه دستاورد و دستاویزی، تقدیم داشته است. همچنین او را می زیبد تا از سخنان دنیوی دوری نموده و عدم همنشینی بامردم را درین ایام، بر خود لازم گیرد.