مسجد پایگاه دعوت و مرکز تربیت
مسجد پایگاه دعوت و مرکز تربیت
نوینسده: اسماعیل کسنزانی
پایگاه دعوت
دعوت عبارت است از تلاش و کوششی که براساس برنامه و روشی انجام میگیرد و بوسیلهی آن بندگان در راه خداوند و مسیر هدایت قرار میگیرند و به لباس ایمان ملبّس میشوند و دین خداوندی در زندگی آنها وارد میشود و بر آن سایه میافکند. و تمام زندگی ایشان را تغییر میدهد.
دعوت عبارت است از ساختن جامعه، بوسیلهی ساختن فرد، به همین دلیل ساختن جامعهای براساس ایمان و تربیت افرادی متعهّد و متدیّن، بدون دعوت و امر به معروف و نهی از منکر امکان پذیر نخواهد بود، زیرا دین بوسیلهی دعوت بیان میشود و راه راست بوسیله ی دعوت مشخص میگردد. بوسیلهی دعوت است که مردمان به اسلام میگروند و کفر را ترک میکنند، از ظلمتها و تاریکیها بسوی نور میگریزند و دین جاهلانه و نادرست خود را رها کرده و بدین حنیف ایمان میآورند، از کارهای زشت و صفات رذیله دور میشوند و به انجام کارهای نیک و درست همت میگمارند. وظیفهی پیامبران (ع) نیز عرضه کردن دین بود که این امر نیز بدون دعوتی فراگیر و مستمر امکان پذیر نبود.
در جامعهی اسلامی، دعوت امری حیاتی و ضروری است و میبایست همیشگی و پایدار باشد، مسلمانان باید برنامهای جامع و مفید را برای این کار طراحی کنند و آن را ترک نکنند، زیرا ترک کردن دعوت و امر به معروف و نهی از منکر به مثابه ی پاک کردن حاکمیت ایمان، در سطح جامعه میباشد؛ به همین خاطر خداوند متعال این موضوع را به مسلمانان دستور میدهد .
[وَ لْتَکُنْ مِنْکُم اُمَّهٌ یَدْعُونَ إلى الْخَیرِ وَ یَأمُرُونَ بِالْمَعروفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ وَ أولئکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ] آلعمران/۱۰۴
«باید از میان شما گروهی باشند که به نیکی دعوت کنند و امر به معروف و نهی از منکر نمایند و آنان خود رستگارند.»
و دعوت جهادی است مستمر
مسجد در جامعه ی اسلامی مرکز تربیت و پایگاه دعوت است، بر روی منبر مساجد است که احکام دین بیان میشود و کارهای نیک و حلال و امور ناروا و حرام برای مردم روشن میشود و راه از چاه شناسانده میشود؛ همانطور که پیامبر h مسجد را مرکز دعوت مبارک خویش قرار داد و شریعت را در آنجا برای اصحاب تشریح فرمود و اسلام را در مسجد بر جهانیان عرضه کرد.
«بدون مسجد فرد مسلمان نمیتواند پای موعظه و گفتار حق بنشیند تا روح و نفسش به حرکت بیافتد و مشاعر و احساسش شکوفا گردد. بدون مسجد فرد مسلمان نمیتواند احکام دین و تنظیم امور دنیوی و امور حلال و حرام و برنامههای زندگی و دقایق تشریع را دریابد، بدون مسجد فرد مسلمان نمیتواند قرآن بیاموزد و اسباب نزول و تفسیر را یاد بگیرد.»۱
مسجد پایگاهی است که هر روز پنج مرتبه، ندای دعوتش بر همه جا طنین انداز میشود و با «الله اکبر» خداوند را برترین قدرت ها معرفی میکند و مؤمنان را دلگرم میکند که از غیر از خدا نهراسند و با شناساندن قدرت برتر، بی باوران را به تسلیم فرا میخواند؛ با «أشهد أن لا إله إلا الله» خداوند را یگانه معبود و فریادرس مردم معرفی میکند و معبودان دروغین را در هم میشکند و بانگ توحید سر میدهد و همگان را به یگانه پرستی دعوت مینماید؛ با «أشهد أن محمد رسول الله» رهبری جاده ی هدایت را برای رسیدن به مأوای سعادت معرفی میکند وانسان را از پیرویمادیگرایان و کوته بینان بر حذر میدارد؛ با «حىَّ عَلَى الصلاه» و «حیَّ عَلَی الفلاح» ایمانداران را به گفتگو با مولای خویش دعوت مینماید و به رستگاری بشارت میدهد.
آری! حقیقتاً مسجد پایگاه دعوت به سوی خدا و خداپرستی است.
مسجد باید به عنوان مکانی برای بیان عقیده و باور و تشریح اسلام و احکام و روایت سیرهی امام انبیا h و اصحاب گرامیش قرار گیرد، فرایض برای مردم مشخص گردد و سنت مطهر شناسانده شود و با بدعت های بوجود آمده مبارزه گردد؛ آری! منبر مسجد باید به ندایی برای آزادی انسانها از قید دنیا و رسیدن به خداوند متعال و صدایی برای تجهیز سپاه ایمان و مبارزه با طاغوت و دشمنانخدا تبدیل گردد.
و این ارشادی است برای تمام داعیانی که میخواهند بسوی خداوند دعوت کنند، که مسجد را پایگاه دعوت خویش قرار دهند، زیرا مسجد باعث تربیت و تکوین شخصیت فرد و آشناشدن وی با سایر مسلمانان و ایجاد محبتی ناگسستنی بین ایشان میگردد. «اگر مسلمین میخواهند، پایهگذار اساس محکم و استوار جامعهی اسلامی در تمام نقاط دنیا باشند، و اگر میخواهند مانند گذشتگان بزرگوار خود عزت و رفعت و دولت و کیان اسلامی را تحقق عینی بخشند، باید مساجد را همچنان زنده و پویا و با طراوت نگاه دارند.»
- ۱. چگونه فرزندان خود را تربیت کنیم، ص۴۰