اخلاق و رابطه آن با ایمان و عبادت
اخلاق و رابطه آن با ایمان و عبادت
نویسنده : دکتور جمال نصار / ترجمه: عبدالخالق احسان
اخلاق در تمام ساختار اسلام شمولیت دارد و در آموزه های اسلامی، اخلاق عبارت از اصول و قواعد منظمی برای رفتار انسانی است که وحی آن را بخاطر تنظیم زندگی به گونه ای که هدف آفرینش انسان را متحقق سازد، تعیین نموده است تا انسانیت به صورت کامل و شایسته زندگی به سر برد. اخلاق، ارتباط محکمی با عقیده ی مسلمان، عبادات و معاملات او داشته و در حوزه ی سیاست و اقتصاد وارد شده و از هیچ بخش زندگی انسانی جدا نیست، باید چنین باشد که در دنیا، زندگی سعادت آفرین داشته و در آخرت رضایت الله عزوجل را کمایی نماید.
در این مورد بخوانید: قاعده ی طلایی برای همگان، کلید برتری اخلاقی
ایمان و اخلاق
عقاید اسلامی که اساس آن توحید و ضد آن شرک می باشد، اسلام به توحید و یکتاپرسی صبغه ای اخلاقی داده و آن را عدل توصیف نموده است که عدل یک فضیلت اخلاقی میباشد و شرک را ظلم و ستم گفته که از رذایل اخلاقی میباشد:
[إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ] (لقمان/)
«واقعاً شرک ستم بزرگی است».
چون شخص مشرک، عبادت را به غیر جای آن انجام داده و به سوی کسی توجه میکند که مستحق آن نیست؛ و الله متعال تمام انواع کفر را به ظلم تعبیر نموده است و میفرماید:
[وَالْکَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ] (البقره/۲۵۴) و کافران ستمگرند (به خود و جامعه خود ظلم میکنند و نتیجه ظلم آنان در آن روز ظاهر خواهد شد)».
ایمان در اسلام وقتی تکامل مییابد و ثمر میدهد که در فضایل اخلاقی تجسم یابد، آیات قرآنی و احادیث نبوی صلی الله علیه و سلم درین زمینه فراوان اند.
در قرآن کریم میخوانیم:
[قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ (۱) الَّذِینَ هُمْ فِی صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ (۲) وَالَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ (۳) وَالَّذِینَ هُمْ لِلزَّکَاهِ فَاعِلُونَ (۴) وَالَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ (۵) إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَیْرُ مَلُومِینَ (۶) فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِکَ فَأُولَئِکَ هُمُ الْعَادُونَ (۷) وَالَّذِینَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ] (المؤمنون/۱-۸)
«مسلّماً مؤمنان پیروز و رستگارند. کسانی اند که در نماز شان خشوع و خضوع دارند. کسانی اند که از (کردار) بیهوده و (گفتار) یاوه رویگردانند (و زندگی را جدّی میگیرند؛ نه شوخی) و کسانی اند که زکات مال بدر میکنند و عورت خود را حفظ میکنند. مگر از همسران یا کنیزان خود، که در این صورت جای ملامت ایشان نیست. اشخاصی که غیر از این (دو راه زناشویی) را دنبال کنند، متجاوز (از حدود مشروع) بشمار میآیند (و زناکار میباشند) و کسانی اند که در امانتداری خویش امین و در عهد خود بر سر پیمانند».
[إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِیمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ (۲) الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَاهَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنْفِقُونَ (۳) أُولَئِکَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ دَرَجَاتٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَمَغْفِرَهٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ] (الأنفال/۲-۴)
«مؤمنان، تنها کسانی هستند که هر وقت نام خدا برده شود، دلهایشان هراسان میگردد (و در انجام نیکیها و خوبیها بیشتر میکوشند) و هنگامی که آیات او بر آنان خوانده میشود، بر ایمانشان میافزاید، و بر پروردگار خود توکّل میکنند (و خویشتن را در پناه او میدارند و هستی خویش را بدو میسپارند). آنان کسانی اند که نماز را چنان که باید میخوانند و از آنچه بدیشان عطاء کردهایم، (مقداری را به نیازمندان) میبخشند. آنان واقعاً مؤمن هستند و دارای درجات عالی، مغفرت الهی و روزی پاک و فراوان، در پیشگاه خدای خود میباشند».
[إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ یَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أُولَئِکَ هُمُ الصَّادِقُونَ] (الحجرات/۱۵)
«مؤمنان (واقعی) تنها کسانی اند که به خدا و پیغمبرش ایمان آوردهاند، سپس هرگز شکّ و تردیدی به خود راه ندادهاند و با مال و جان خویش در راه خدا به تلاش ایستادهاند و به جهاد برخاسته اند. آنان (بلی آنان، در ایمان خود) درست و راست گویند».
احادیث نبوی نیز فضایل اخلاقی را به ایمان ربط داده و اخلاق را از لوازم و ثمرات ایمان می شمرد، رسول الله صلی الله علیه و سلم میفرماید: «هر کس به خدا و روز قیامت ایمان دارد، مهمانش را گرامی بدارد، هر کس به خدا و روز قیامت ایمان دارد، صله ی رحم را به جای آورد، هر کس به خدا و روز قیامت ایمان دارد، یا سخن نیک بگوید، یا ساکت باشد». (متفق علیه).
همچنان میفرماید: «ایمان هفتاد و اندی شعبه است که بالاترین آن گفتن «لا إله إلا الله» است و پایینترینش دورکردن چیز اذیت کننده ای از سر راه و حیاء بخشی از ایمان است». (صحیح مسلم).
رسول الله می فرماید: «زناکار، هنگام ارتکاب عمل زنا، مؤمن نیست. شراب خوار، هنگام خوردن شراب، مؤمن نیست و سارق هم هنگام سرقت، مؤمن نیست». (صحیح البخاری).
عبادات و اخلاق
عبادتهای بزرگ اسلامی اهداف اخلاقی واضحی دارند، نماز که عبادت روزانه در زندگی مسلمان میباشد، وظیفه ی تعیین شدهای در ساختار ذاتی و تربیت ضمیر دینی دارد، الله متعال میفرماید:
[وَأَقِمِ الصَّلَاهَ إِنَّ الصَّلَاهَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَرِ] (العنکبوت/۴۵)
«و نماز را چنان که باید برپای دار. مسلّماً نماز (انسان را) از گناهان بزرگ و از کارهای ناپسند (در نظر شرع) باز میدارد».
نماز یاور اخلاقی برای مسلمان است که او را در مقابل مشکلات زندهگی استعانت میکند،
[یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاهِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ] (البقره/۱۵۳)
«ای کسانی که ایمان آورده اید! از بردباری و نماز (در برابر حوادث سخت زندهگی) کمک بگیرید (و بدانید که) خدا با بردباران است (و یار و یاور ایشان است).
نماز وقتی به درجه ی قبول میرسد که صاحب خود را از رذائل اخلاقی باز دارد، کسی که نمازی را بخواند که او را از فحشاء و منکر باز ندارد، بیشتر از الله متعال دور می شود(۱). دوری از رذائل و پاکسازی از بد عملی، حقیقت نماز است(۲).
زکات، عبادتی است که قرآن کریم آن را همراه نماز ذکر نموده است و تنها مالیات مالی نیست که از ثروتمندان گرفته شده و به فقیران پرداخت گردد؛ بلکه وسیله ای پاکی و تزکیه اخلاقی بوده و همچنان وسیله ی حصول و رشد دارایی میباشد، الله متعال میفرماید:
[خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَهً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَکِّیهِمْ بِهَا] (التوبه/۱۰۳)
«(ای پیغمبر!) از اموال آنان (که به گناه خود اعتراف دارند و در صدد کاهش بدیها و افزایش نیکیهای خویش میباشند) زکات بگیر تا بدین وسیله ایشان را (از رذائل اخلاقی و گناهان و تنگچشمی) پاک داری و (در دل آنان نیروی خیرات و حسنات را رشد دهی و درجات) ایشان را بالا بری».
پاک کردن نفس از پلیدی های کمبودی و رشد دادن جامعه به بالاترین سطح، نخستین حکمت زکات میباشد، وقتی قرآن کریم جامعه را با این اخلاص و تجرد به محبت مال و دارایی تربیت میکند، پلان محکمی ترسیم می کند که نفس را از هر جانب آن محاصره نماید، در آن صورت نفس انسانی سخاوتمند، نرم، گرامی و بخشنده شده و هر چه در توان داشته باشد، در پنهانی و آشکارا بخشش و قربانی میکند و از کم شدن داراییاش هراسی ندارد(۳).
روزه در اسلام به منظور تمرین نفس بر باز داشتن از شهوات و قیام در مقابل اموری است که نفس به آنها انس و الفت دارد، به عبارت دیگر، روزه نفس را برای تقوا آماده میکند و تقوا دربر گیرندهای همهی اخلاقیات اسلامی میباشد، الله عزوجل میفرماید:
[یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ] (البقره/۱۸۳)
«ای کسانی که ایمان آورده اید! بر شما روزه واجب شده است، همان گونه که بر کسانی که پیش از شما بوده اند واجب بوده است، تا باشد که پرهیزگار شوید».
روزه به وجود آورندهی تقوا است؛ چون سبب شکست شهوت و نابودی هواهای نفسانی میگردد و بدی ها، زشتیها و فواحش را رد نموده و لذت های دنیوی و ریاست آن را سبک جلوه می دهد؛ زیرا روزه شهوت شکم و شرمگاه را میشکند(۴).
تقوا، رنگ پریده، صدای پایین، گردن کج و همهمه با کلماتی نیست که به تسبیح و تهلیل معروف است؛ بلکه تقوا یک عنصر بازدارنده است که مانع انجام بدیها و زشتیها میگردد و لذا الله متعال روزه را بخاطر این تقوا فرض گردانیده و به این نتیجه میرسیم که از دیدگاه اسلام و نظام آن، روزه عنصر قوی از عناصر ساختن جامعه ایدهآل میباشد(۵).
حج در اسلام، تمرین مسلمان بر پاکی و اخلاص و دوری از زرق و برقهای زندهگی و راحت طلبیهای آن میباشد، الله عزوجل به کسی که قصد حج را دارد، توصیه نموده که زبان خود را فحش و جدال و سخن زشت باز دارد و همچنان او را به تقوا دستور داده است که هدف اصلی اخلاق تقوا میباشد، الله متعال میفرماید:
[الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ فَمَنْ فَرَضَ فِیهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِی الْحَجِّ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَیْرٍ یَعْلَمْهُ اللَّهُ وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ یَا أُولِی الْأَلْبَابِ] (البقره/۱۹۷)
«حجّ در ماههای معیّنی انجام میپذیرد (که عبارتند از: شوّال و ذوالقعده و ذوالحجّه). پس کسی که (در این ماهها با احرام یا تلبیه یا سوق دادن حیوان قربانی و شروع مناسک دیگر حجّ)، حجّ را بر خویشتن واجب کرده باشد (و حجّ را آغاز نموده باشد، باید آداب آن را مراعات دارد و توجّه داشته باشد که) در حجّ آمیزش جنسی با زنان و گناه و جدالی نیست (و نباید مرتکب چنین اعمالی شود) و هر کار نیکی که میکنید خداوند از آن آگاه است و توشه برگیرید (هم برای سفر حجّ و هم برای سرای دیگر تان و بدانید) که بهترین توشه پرهیزگاری است، ای خردمندان! از (خشم و کیفر) من بپرهیزید».
بیان خلاصه عبادتهای بزرگ و مشهور اسلام که ارکان اصلی آن میباشد، برای ما واضح می سازد که ارکان اصلی دین به اخلاق ارتباط دارد، این عبادتها از لحاظ جوهر و ظاهر از همدیگر متفاوت هستند و اما همه به سوی یک هدف در حرکت اند که رسیدن به مدارج کمال مطلوب و پاکی میباشد که زندهگی را حفاظت نموده و شأن آن را بالا میبرد.
این عبادتها بر تحقق معنای بندهگی الله و طاعت و فرمانبرداری مخلصانه و توجه به او تعالی و یاری جستن از پروردگار یکتا و رهایی از تسلط بهره های تاریک بشری، استوار میباشد.
پی نوشتها:
- تفسیر القرآن العظیم، ابن کثیر، ۳/۴۱۵
- خلق المسلم، الشیخ محمد الغزالی، ص۵
- منهج القرآن فی تربیه المجتمع، عبد الفتاح عاشور، ص۲۰۷
- مفاتیح الغیب، فخر الدین الرازی، ۳/۵۶
- منهج القرآن فی بناء المجتمع، محمود شلتوت.