سياسي اجتماعيمطالب جدیدمقالات

دلیل حمایت دکتر یوسف قرضاوی از اردوغان

دلیل حمایت دکتر یوسف قرضاوی از اردوغان

نویسنده:یوسف سلیمان زاده

 

در این چند ساله ای که با آثار دکتر قرضاوی از نزذیک آشنا بوده ام و از طریق کتاب هایش از فکر و اندیشه ی ایشان شناختی نسبی به دست آورده ام به عینیت برام مشخص شده که دکتر قرضاوی دغدغه ی اسلام و انسان را دارد و تمام زندگیش را وقف آن نموده است.

فتاوای فقهی ایشان در تلفیق و سازگاری مفاهیم دینی با اندیشه مدرن نقشی به سزا ایفا کرده است. ایشان مدافع دموکراسی، حقوق بشر و حقوق اقلیت ها بوده و در این زمینه آثاری هم ارائه فرموده است. نگاه مدرن قرضاوی به اندیشه ی اسلامی سبب شده همواره مخالفانی سر سختی از میان دینداران به خصوص سلفیت خلیج و حتی از میان افراد سکولار و لائیک داشته باشد. دکتر قرضاوی ظلم ستیز و مظلوم نواز است و در راه آن آوارگی، شکنجه، تبعیت، زندانی کشیده و‌حتی در پای آن زخمی شده است‌. اگر ایشان در طلب رضای مخلوق و زر و زیور حکام بود هیچ وقت با حاکمیت مصر درگیر نمی شد و سال ها رنج دوری از وطن را بر خویش تحمیل نمی کرد. قرضاوی بی شک اشتباهاتی داشته و خواهد داشت منتها به یقین فتاوا و عملکردش بر اساس فکر و‌اندیشه اش است و از شجاعتی برخوردار است که اشتباهاتش را تصحیح کرده و درصدد جبران آن بر آید. هر چند تمام کلیپ هایی که این روزها در فضای مجازی در مورد حمایت ایشان از اردوغان وجود دارد نوع شانتاژ رسانه ای بوده و جعل و سانسور و‌مربوط به گذشته و ربطی به حمایت ایشان از اردوغان در جنگ با کوردهای سوریه ندارد ولی دکتر قرضاوی بنا به دلایل زیر بارها حمایت خویش را از اردوغان اعلام نموده است؛…….

بارها بیان داشته ام پیش فرض ها، پیش زمینه های فکری، نوع رسانه، چارچوب فکری و‌اندیشه قرضاوی با اندیشه ملی زمین تا آسمان فاصله دارد و‌نگاه ایشان به دو مقوله امت و‌ملت قضاوت ها و‌نتیجه گیری های متفاوتی را در ذهن ایشان ایجاد نموده است. یک فقیه اسلامی در چارچوب نصوص و بر مبنای گزاره ها و آموزه های دینی با چالش ها و اتفاقات پیرامون برخورد کرده و تمام جوانب و عواقب فتوایش را در نظر می گیرد. توجه به مصالح خمسه امت اسلامی نه ملت کوردی و یک حزب کوردی یکی از ده ها پیش فرض یک عالم برای قضاوت و اظهار نظر است.

…… در عصر حاضر در کنار عربستان که حامی نوعی قرائت از سلفیت بوده و ایران که فقه شیعه را نمایندگی می کند ترکیه و اردوغان نوعی قرائت از اسلام سنی را حمایت می نمایند که نزدیک به اخوان المسلمین بوده و قرضاوی هم خویش را در همان جبهه می بیند. اردوغان حامی اتحادیه علمای اسلامی بوده و بیشتر جلسات این اتحادیه در ترکیه برگزار می شود‌ بر این اساس طبیعی است که قرضاوی بزرگترین حامی خویش را ستوده و آن را ارج نهد.

…… اردوغان هر چند نماینده اسلام نیست و خود و حزبش را میراث دار آتاتورک معرفی نموده ولی فردی مانند قرضاوی نمی تواند اصلاحات اقتصادی، سیاسی اردوغان و همچنین تلاش ایشان برای زنده نمودن شعارها و نمادهای اسلامی را در ترکیه نادیده بگیرد و از سو دیگر و در حال حاضر چون بدیلی برای ایشان در این زمینه سراغ ندارد و جبهه مقابل ایشان را جمهوری های خلق آتاتورکی می داند که با اسلام عداوت و کینه دیرینه ای دارند حتی از باب انتخاب بین بد و بدتر هم شده اردوغان و حزبش را بر دیگران در ترکیه ترجیح می دهد. حتی برخی از بیانات قرضاوی در دفاع از اردوغان به اتفاقات پس از کودتا بر می گردد و ربطی به اتفاقات اخیر ندارد.

…… چه بسا دکتر قرضاوی به دلیل حمایت های پی درپی کوردهای ترکیه از اردوغان حتی پس از جنگ عفرین این جنگ ها را نه جنگ بین اردوغان و کوردها بلکه آن را نبرد بین نیروهای مسلح مارکسیستی و دولت ترکیه دانسته و از سوی دیگر درگیری های سوریه را هم نوعی بازی قدرت های جهان برای تسلط و‌دسترسی بیشتر بر خاورمیانه تصور کرده و از این لحاظ با حمایت از یک طیف برای خویش هزینه تراشی نمی کند.

در پایان ذکر این نکته مهم لازم است قرضاوی ممکن است در تصمیماتش اشتباه کرده باشد ولی ما حق نداریم به بهانه ی اشتباه فردی، ایشان را مورد هتک و اهانت قرار دهیم بلکه وظیفه ی انسانی حکم می کند با دلیل و برهان اشتباه قرضاوی و همفکرانش را تصحیح کنیم.

یوسف سلیمان زاده …‌. سقز

مقالات مرتبط:

داده های نادرست، قضاوت های ناروا؛ حمله به اخوان به نام نفرت از اردوغان

نمایش بیشتر

مطالب مرتبط

یک دیدگاه

  1. درود خدا برشما
    پس از هیاهو های پوچ و تو خالی و نظریاتی به ظاهر خوش رنگ و لعاب و سطحی که تنها انسان های دهن بین و احساسی را به خود مجذوب میکرد.این اولین دیدگاهی بود که منطقی و محکم ارایه شد
    بنده اهل خراسانم و تا به حال بسیار برادران و هموطنان کرد زبانم را میستودم و در مجالس به بهانه های متفاوت ذکر فضیلتشان را عرض میکردم تا جایی که از طرف دوستانم متهم به افراط میشدم و بسیار مشتاق رابطه با ایشان بودم هرچند دورادور اندیشمندان کرد را آشنایم…تا اینکه جریانات عملیات به شمال شرق سوریه به میان آمد.موضع گیری های تند ویک جانبه برادران کرد.تکفیر ها و اتهام به نفاق،لعن و نفرین اردوغان ،بزرگان و طلایه داران اندیشه میانه رو اسلامی و پایگاه های بلامنازع؛آنچنان غیر قابل انتظار بود و تا جایی پیش رفته بود که نزدیک بود تمام عقاید و باورهایم نسبت به کرد ها فرو بپاشد.اگر اشتباه نکنم این چنین هم شد تا اینکه این مقاله را خواندم.چه زیبا و منطقی..میگویند آنچه از دل براید بر دل نشیند. این مقاله باعث شد تا باری دیگر برادران کورد زبانم را از جانم بیشتر دوست بدارم.و امیدوارم این باور تا ابد در دل و جانم باقی بماند.و هو السمیع البصیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *

دکمه بازگشت به بالا